Cine este şeicul care oferă 200 de milioane de euro pentru Insula Mare a Brăilei. Miza: 56.000 de hectare de teren arabil de cea mai bună calitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan FOTO Wikipedia
Şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan FOTO Wikipedia

Compania Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, proprietate a şeicului Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, negociază cu acţionarii Agricost SA (firma care deţine arenda terenului ce aparţine statului român), dar şi cu autorităţile din România.

Cea mai mare fermă agricolă de Europa – Insula Mare a Brăilei, care are în exploatare 56.000 de hectare de teren de cea mai bună calitate – ar putea trece în curând în administrarea unei firme deţinute de un şeic arab.

Surse din Agricost SA - companie controlată de omul de afaceri Constantin Duluţe, care deţine în prezent contractul de arendă pentru terenul proprietate a statului român -  au dezvăluit faptul că acţionarii firmei româneşti sunt în negocieri avansate cu cei ai companiei Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, care face parte din concernul Al Ain deţinut de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, actualul emir al Abu Dhabi, ce are o avere estimată la 12 miliarde de dolari.

Şeicul Hamdan s-a născut în Al Ain în 1963. El este al patrulea fiu al fondatorului Emiratelor Arabe Unite, Sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan , care a servit şi ca emir al Abu Dhabi. 

Mama sa este Sheikha Fatima bin Mubarak Al Ketbi şi are cinci fraţi: Mohammed, Hazza, Tahnoun, Mansour şi Abdullah. Este preşedinte de onoare al clubului de fotbal Al Jazeera şi de-a lungul vieţii a fost de mai multe ori ministru şi chiar prim-ministru al Emiratelor Arabe Unite.

Deţine o diplomă de licenţă în ştiinţe politice şi administraţie de afaceri, pe care a primit-o de la Universitatea Emiratele Arabe Unite 

Concernul Al Dahra are activităţi în agricultură - cultivarea cerealelor, producţia şi tradingul acestora, având două divizii, de hrană pentru animale şi de alimente pentru oameni, mai exact producţia de orez, făină, fructe şi legume.

Negocierile pentru cumpărarea Agricost (care are în proprietate o dotare de maşini şi utilaje impresionantă, precum şi cel mai mari depozite de cereale din România) s-ar învârti în jurul valorii de 200 de milioane de euro, iar în paralel emisarii arabilor ar fi purtat discuţii şi cu înalţi reprentanţi ai României, pentru menţinerea contractului de arendă după finalizarea afacerii.

Odată ce vor parafa tranzacţia, străinii din Emirate vor plăti la Agenţia Domeniile Statului o sumă pentru arendare. Acum, taxa este echivantul în lei a 600 de kilograme de grâu pe hectarul de teren agricol, respectiv, pe întreaga suprafaţă, de circa 33.000 de tone pe an. Practic, costul anual arendei ar fi de circa 23,5 milioane de lei (5 milioane de euro).

Arabii vor să facă în Insula Mare a Brăilei cea mai mare fermă de lucernă din lume, care să le furnizeze nutreţ pentru cămile, pe care oricum îl cumpărau de la Brăila în cantităţi foarte mari, încă de acum doi ani. „În ultimii ani au renunţat la culturile de răpiţă şi au pus lucernă, la cererea arabilor. Este cea mai mare exploataţie agricolă din Europa”, a declarat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila.

Autorităţile statului român nu au confirmat deocamdată această afacere, chiar dacă ministrul pentru afaceri economice din Emiratele Arabe, Sultan al-Jaber, s-a întîlnit recent cu ministrul român al afacerilor externe, cu ministrul Agriculturii, cu Liviu Dragnea şi cu reprezentanţi ai Preşedinţiei României.

„Nu ne-a parvenit niciun document legat de Insula Mare a Brăilei, că ar dori să vândă, că schimbă acţionariatul, că schimbă asociaţii, absolut niciun document nu ne-a venit la registratură. Am auzit şi eu pe piaţa diferite zvonuri”, a declarat Cătălin Bologa, director general ADS.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite