Copiii şi elevii au luat contact cu echipamentele poliţistilor, jandarmilor, pompierilor, poliţistilor de frontieră şi militarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, Brăila Mall a fost gazda celei de a doua ediţii a evenimentului "Împreună, pentru siguranţa copiilor", manifestare de amploare a celor mai importante instituţii din judeţul Brăila, cu atribuţii în domeniul siguranţei şi protecţiei cetăţenilor.

Astfel, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, în parteneriat cu Brăila Mall, Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila „General de Brigadă Gheorghe Praporgescu”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al Judeţului Brăila, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila - Grupul 5 E.O.D, Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila, Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, Poliţia Locală Brăila şi Centrul Regional Galaţi al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane le-au prezentat copiilor şi adolescenţilor din secretele meseriilor de poliţist, jandarm, pompier, poliţist de frontieră şi militar.

Evenimentul, derulat în parcarea complexului comercial, s-a adresat preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ din judeţul Brăila, însoţiţi de cadre didactice şi părinţi. Acesta a fost organizat sub forma unor ateliere de prezentare a serviciilor oferite comunităţii şi a tehnicii - autospeciale, ambarcaţiuni, echipamente - din dotarea instituţiilor care acţionează pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, prevenirea şi reducerea efectelor calamităţilor şi dezastrelor naturale şi protecţia cetăţenilor.  

Poliţiştii brăileni le-au prezentat copiilor aspecte importante din activitatea structurilor care se ocupă cu identificarea şi prinderea autorilor unor infracţiuni, tehnica folosită în intervenţiile specifice structurilor de acţiuni speciale, criminalistică şi poliţie rutieră. Laboratorul criminalistic, mijloacele de intervenţie şi de protecţie folosite de luptători, echipamentele din dotarea poliţiei rutiere şi câinii de serviciu au fost doar câteva dintre atracţiile cu care oamenii legii i-au ademenit pe vizitatori.

De asemenea, copiii au primit recomandări pentru  a se feri de pericole, iar în plus, elevii de liceu au primit informaţii despre criteriile şi condiţiile de înscriere într-una dintre şcolile Ministerului Afacerilor Interne, mai multe informaţii regăsindu-se pe pagina de internet a instituţiei: https://br.politiaromana.ro

Jandarmii brăileni, de la Compartimentul Prevenirea şi Combaterea faptelor antisociale, Detaşamentul Mobil de Intervenţie şi de la Biroul Resurse Umane, au fost prezenţi la standul de prezentare cu materialele şi tehnica folosită în misiunile instituţiei, precum şi cu un câine de serviciu. Aceştia le-au oferit elevilor de liceu care doresc să opteze pentru o carieră militară în Jandarmeria Română informaţiile specifice.

Imagine indisponibilă

Pompierii brăileni au impresionat audienţa cu autospeciala de stingere cu apă şi spumă, o ambulanţă SMURD  şi cu explicaţiile pline de istorie şi emoţie ale celor mai curajoşi dintre  militari. Totodată, au fost prezentate campaniile naţionale de informare preventivă a populaţiei „Risc-Renunţă, improvizaţiile sunt catastrofale” şi „ Nu tremur la cutremur!”, participanţilor fiindu-le prezentate măsuri masuri preventive pe timpul situaţiilor de urgenţă şi măsuri de prim-ajutor. Totodată, acestora le-au fost distribuite şi flyere în acest sens.

Elevilor de liceu le-au fost prezentate condiţiile legale şi criteriile specifice pentru recrutarea candidaţilor la concursurile de admitere în instituţiile de învăţământ ale M.A.I., mai multe informaţii găsindu-se pe site-ul www.isubraila.eu. Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila a prezentat astăzi ambarcaţiunea rapidă de patrulare, control şi/ sau intervenţie tip „ HARPOON” şi autospeciala criminalistică.

Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila a prezentat un autoturism de serviciu, folosit atât în activităţile de prevenire a faptelor de corupţie, cât şi în activitatea de combatere. De asemenea, cu această ocazie a fost promovată linia CALL CENTER 0800.806.806, linie telefonică prin intermediul căreia cetăţenii aflaţi pe teritoriul României pot sesiza faptele de corupţie.

Poliţiştii locali din cadrul Poliţiei Locale Brăila au discutat cu elevii despre principalele reguli pe care trebuie să le respecte atunci când sunt în drum spre şcoală sau în parc, astfel încât să nu încalce legea sau să nu-şi pună viaţa în pericol. Participarea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog la eveniment a urmărit  creşterea nivelului de informare şi sensibilizare a populaţiei generale şi în special a copiilor şi tinerilor cu privire la aspectele medicale, psihologice şi sociale ale consumului de droguri legale şi ilegale.

Pentru a întări informaţiile transmise în mod direct beneficiarilor prezenţi, au fost prezentate materiale informative (flyere, afişe, pliante), referitoare la consecinţele consumului de droguri dar şi la serviciile oferite de Centrul Antidrog. De asemenea, au fost expuse mulaje de silicon care imită un plamân de fumător, alături de un plamân sănătos.

Iniţiativa IPJ Brăila de a desfăşura acest eveniment în comun cu cele opt instituţii participante şi-a dovedit eficienţa în consolidarea reţelei locale de intervenţie preventivă şi în identificarea de noi activităţi care să valorifice potenţialul acestor instituţii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite