Costel Barbu, „naşul” bombelor care au rămas îngropate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costel Barbu, şeful Protecţiei Civile din Buzău
Costel Barbu, şeful Protecţiei Civile din Buzău

Şeful Protecţiei Civile din Buzău este pasionat de paraşutism, scufundări şi alpinism.

Buzăul a fost pe vremea celor două războaie mondiale locul unde s-au dat numeroase lupte între trupele beligerante. Nu toate bombele lansate de aviaţie au explodat şi extrem de multe se mai găsesc încă pe terenurile agricole din Buzău. Sunt oameni care s-au pregătit special pentru a le anihila iar cel mai priceput dintre ei este locotenent-colonelul Costel Barbu, şeful Protecţiei Civile din Buzău.

Acolo unde este anunţată descoperirea vreunui obuz neexplodat aproape sigur este şi Costel Barbu. Participă la mai toate misiunile de asanare a muniţiei descoperite în pământ, pentru că operaţiunile sunt complicate.

„Pericolul este foarte mare. Atunci când se scoate un element de muniţie din pământ, trebuie mare atenţie, trebuie stăpânire de sine, migală multă, fiindcă aici nu se poate greşi. Orice şoc mecanic ar putea produce aprinderea încărcăturii explozive, care este activă şi după aceşti ani", ne-a spus pirotehnicianul Costel Barbu.

Are brevet de paraşutist

Locotenent-colonelul Costel Barbu este şeful Protecţiei Civile din Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, din 2005. Cariera sa militară stă însă pe un piedestal foarte solid.

La vârsta de 14 ani a intrat la Liceul Militar din Alba Iulia, după care a ajuns la Şcoala Militară din Sibiu, unde s-a specializat în chimie militară. Între 1989 şi 1995, a fost cadru militar la Batalionul de Protecţie Nuclearo-Bacteriologico-Chimic, de la Unguriu, după care a ajuns într-o unitate de elită.

Între 1995 şi 2000, Costel Barbu a făcut parte din trupele speciale de la Batalionul de Cercetare în Adâncime, de la Mărăcineni. În aceşti cinci ani, ofiţerul a luat contact cu specializările extreme ale armatei: paraşutismul, scufundările şi alpinismul, pentru care a trebuit să îşi ia brevet.

„Am peste 60 de salturi din avion şi 200 de ore de scufundări. Am avut de asemenea numeroase tabere de alpinism, în toată ţara. Cele mai mari satisfacţii le-am avut ca scafandru. Aici chiar simţi ceea ce faci", ne-a mărturisit ofiţerul.

Adrenalina, laitmotivul carierei sale

Adrenalina este elementul comun al tuturor rolurilor pe care le-a avut până acum în cariera militară, de la cel de chimist, la cel de paraşutist, scafandru şi, în prezent, pirotehnician şi artificier. A devenit specialist în Protecţie Civilă în urma unor cursuri cu cei mai buni instructori de la Ciolpani.

„Cele mai periculoase sunt grenadele de mână. Multe au pârghiile care iniţiază explozia rupte iar o bruscare a lor ar putea oricând să producă o nenorocire. Aici trebuie o tehnică anume de a realiza asanarea", ne-a spus locotenent-colonelul Barbu.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai dificilă misiune?

„Nu ştiu dacă ultima misiune a fost cea mai dificilă dar sigur a fost cea mai mare din ultimii ani. Am găsit într-o groapă de lângă oraş o cantitate de peste 4.000 de elemente de muniţie, de la cartuşe de antiaeriană, de 30 de milimetri calibru, până la obuze de tun. Trei zile am muncit aici, împreună cu ofiţeri de la Ciolpani, care au venit cu detectoare performante de metal".

Ce calităţi trebuie să aibă un pirotehnician?

„Ca şi pirotehniştii, adică cei care dezamorsează, un pirotehnician de la Protecţia Civilă trebuie să aibă stăpânire de sine, trebuie să fie foarte calculat, meticulos şi mereu la curent cu informaţiile despre tehnica de luptă. Trebuie să aibă cunoştinţe despre tipuri de bombe sau muniţie, pentru a şti cum să le abordeze. Un pirotehnician nu greşeşte de două ori".

Ce îi place

„Îmi place să văd în jurul meu oameni respectuoşi, pentru că şi eu îmi tratez semenii cu respect. Îmi place să văd oameni responsabili, care îşi fac treaba în sectorul lor. Ca hobby, în capul listei se află drumeţiile cu familia şi pescuitul, care cred că mi-a rămas în sânge, pentru că m-am născut pe malul Dunării".

Ce nu îi place

„Detest minciuna şi mai ales pe cei care mint. Nu îmi place să văd dezbinare, conflicte dure, fie ele chiar şi de idei. Cred că armata m-a modelat în bine şi văd lucrurile cu alţi ochi. Se spune că în mediul cazon, unde sunt destule greutăţi de înfruntat, camarazii se ajută între ei şi nu au timp de răutăţi, de prefăcătorii".

PROFIL

Data naşterii - 13 octombrie 1967, comuna Stăncuţa, judeţul Brăila

Ocupaţie - Şef Serviciu Protecţie Civilă - ISU Buzău

Familie - căsătorit, un copil

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite