Cum ne dăm seama înainte să le cumpărăm dacă ouăle sunt proaspete. Testul agitării, soluţia care poate fi aplicată la magazin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testaţi ouăle înainte de consumare FOTO Adevărul
Testaţi ouăle înainte de consumare FOTO Adevărul

Ouăle sunt o parte importantă a meselor noastre. Ele sunt o bună sursă de proteine. Un alt beneficiu pe care-l aduc ouăle este aportul de vitamina B8 (colina) care ajută la funcţionarea în parametri optimi a ficatului, facilitează arderea grăsimilor şi previne schimbările degenerative din ficat şi vezica biliară.

Însă pentru a beneficia de avantajele ouălor, acestea trebuie să fie consumate proaspete. Din păcate, dacă nu ştim cum să le testăm riscăm să ajungem la medic cu diferite afecţiuni. Iată cum puteţi testa ouăle atât în magazine cât şi acasă:

Înainte să cumpăraţi ouă, testaţi-l prin agitare

Un test de depistare a prospeţimii oului constă în agitarea lui. Luaţi un ou şi începeţi să îl agitaţi, ţinându-l între degetul mare şi arătător. Oul este proaspăt atunci când în interior nu se mişcă sau clatină conţinutul. Dacă simţiţi că interiorul lui se loveşte de-o parte şi de alta a marginilor oului, înseamnă că a pătruns prea mult aer în ou şi că s-a învechit.

Scufundaţi ouăle în apă rece

Luaţi un bol transparent şi umpleţi-l cu apă de la robinet şi scufundaţi ouăle. Greutatea oului este primul semn de prospeţime, ouăle proaspete fiind mai grele decât cele vechi. Astfel, dacă oul se scufundă şi stă orizontal înseamnă că acesta este proaspăt şi e numai bun de consumat. Dacă se scufundă şi stă uşor ridicat, înseamnă că oul are în jur de o săptămână vechime. Un ou are 2 săptămâni vechime, atunci când se scufundă iar capătul bombat stă relativ în sus. Nu trebuie să consumaţi oul care stă drept pe fundul apei sau care se ridică la suprafaţă. Acestea din urmă, indică faptul că sunt vechi, având o vechime de mai bine de o lună.

oua densitate

Aspectul ouălor în interior, un alt test de prospeţime

Spargeţi oul într-un vas şi analizaţi-i conţinutul. La oul proaspăt, gălbenuşul rămâne prins de albuş şi este compact. La un ou vechi, se observă cu uşurinţă cum gălbenuşul se împrăştie în farfurie şi se desprinde singur de albuş. Nu este indicat să spargeţi ouăle direct în mâncăruri. Faceţi asta, întotdeauna într-un vas separat şi adăugaţi-le pe rând, pentru a evita stricarea preparatului, în cazul în care vreun ou este alterat.

Consumul optim săptămânal pentru o persoană sănătoasă este între 2 şi 5 ouă, iar modul de preparare cel mai sănătos este fierberea. Medicii recomandă tututor persoanelor moderare în consumul de ouă. 

“Cantitatea de ouă pe care un om o poate mânca într-o zi este dată de vârstă, greutate, starea de sănătate sau obiceiurile alimentare. Desigur, este nevoie de moderaţie în orice mâncăm”, explică medicul generalist Marian Baciu. 

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite