Cum să evităm izbucnirea unor incendii la arderea vegetaţiei uscate. Care sunt zonele unde este interzisă incendierea resturilor vegetale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: arhivă Adevărul
Foto: arhivă Adevărul

Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc de la pompieri şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării  focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amenzi usturătoare.

În ultima perioadă, pe raza judeţului Brăila s-au înmulţit incendiile de vegetaţie uscată. De la începutul lunii aprilie 2018 şi până în prezent, unităţile operative ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila au intervenit la 22 de incendii în vederea limitării şi lichidării acestora. Localităţile în care s-au înregistrat incendii de vegetaţie uscată sunt Brăila, Însurăţei, Ianca, Surdila Greci,  Romanu, Chiscani, Movila Miresii, Siliştea, Traian, Bărăganu şi Vişani.

Pompierii brăileni vin cu o serie de recomandări pentru populaţie în astfel de cazuri, pentru evitarea producerii unor incendii. Astfel, arderile se vor executa numai pe  timp de zi şi în condiţii meteo fără vânt.

Pentru arderea vegetaţiei uscate (plantele cu rădăcină în pământ care s-au uscat şi care nu se mai utilizează în sistemul economic) şi a resturilor vegetale (deşeurile vegetale rezultate în urma activităţilor de curăţare a copacilor, arbuştilor, zonelor de siguranţă de-a lungul căilor ferate şi drumurilor, de rărire a pădurilor şi altele asemenea), se vor lua următoarele măsuri:

- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri;

- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

- supravegherea permanentă a arderii;

- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

- se interzice acoperirea cu pământ a focarelor;

- supravegherea permanentă a copiilor;

- fumatul în locuri special amenajate şi stingerea resturilor de ţigară înainte de a fi aruncate în scrumiere.

”Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării  focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional conform prevederilor HGR 537/2007, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse între 1.000 şi  2.500 de lei”, a declarat colonelul Ştefan Stoian, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite