Cum se prepară în mod corect polenul de albine cu miez de nucă, medicamentul natural considerat un veritabil panaceu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat de apicultori „pâinea“ stupului, polenul adunat de albine de pe florile plantelor are o mulţime de beneficii şi pentru oamenii care îl consumă în stare naturală.

„Conţinând 246 calorii la suta de grame, polenul este o foarte bună sursă de proteine, vitamine, enzime şi aminoacizi. Din acest motiv, se foloseşte cu mare succes la refacerea celulei hepatice. Pentru că nu lasă reziduuri în absorbţie, e un stimulent mai rapid pentru reconstrucţia celurală decât sorturile proteice de altă natură, cum ar fi cele din fructe sau cereale. Astfel, polenul este benefic în combaterea tuturor formelor de hepatită”, spune experimentatul apicultor brăilean Florian Vizireanu.

Acesta adaugă că polenul amestecat cu miez de nucă crud, în proporţii egale, 100 grame polen, 100 de grame miez măcinat, ajută la protejarea aparatului cardio-vascular şi reglează metabolismul organismului. Trebuie consumate, zilnic, câte trei linguriţe din acest amestec.

Combinat cu miere, de asemenea în cantităţi egale şi bine omogenizat, se formează o păstură plină de vitamine şi minerale.

„Această păstură trebuie consumată ca atare, fără a se pune în ceai. Reprezintă un complex extraordinar de vitamine şi minerale, fiind foarte bună la combaterea răcelii. Pe de altă parte, dacă amestecăm polenul cu miere şi cu unt, obţinem un aliment indicat pentru copii, în combaterea anemiei şi distrofismului”, mai spune Florian Vizireanu.

Polenul se găseşte sub formă de granule de diferite culori, în funcţie de spectrul forilor plantelor mielifere de pe care a fost cules. Cel de un galben deschis este cules de la rapiţă sau păpădie, în timp ce portocaliul intens vine de la floarea soarelui.

Odată adunat din stup, polenul trebuie uscat natural, într-un loc umbros, până umiditatea îi scade sub 10%. În caz contrar, se poate altera. Ulterior, se păstrează la frigider, într-un vas acoperit, dar nu închis etanş, pentru a nu fermenta.

Există studii care au demonstrat că polenul cules de albine este benefic inclusiv pentru persoanele care dezvoltă alergii la polenul din aer. Potrivit bio-plafar.ro, în 2009, Scoala de Medicină de la Universitatea din Juntendo din Japonia a realizat un studiu  cu privire la efectele polenului de albine ca un anti-alergen. S-a descoperit că producerea de celule mastocitare a scăzut considerabil la şoarecii care au fost hrăniţi cu aceasta substanţă. Celulele mastocitare sunt cele care declanseaza reacţiile alergice, cum ar fi strănutul, tusea sau mâncărimile.

La magazinele cu produse naturiste şi apicole, kilogramul de granule de polen se vinde, în general, cu 70 lei, însă preţul poate să difere în funcţie de perioada anului, fiind mai mare în lunile de iarnă, când familiile de albine sunt inactive.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite