Cum şi-a fabricat acte pentru o moşie inexistentă un evazionist „de profesie”. Procurorii DNA l-au trimis în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Individul este din Brăila şi tocmai a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru mai multe tipuri de fals şi uz de fals. El a fost deja condamnat la închisoare într-o altă cauză, pentru o evaziune fiscală ce a generat un prejudiciu de 1,5 milioane de euro.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Cosmin Focşa, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri  europene, de participaţie improprie la  comiterea faptei de fals intelectual, în formă continuată şi de fals în înscrisuri sub semnătură, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în cursul anului 2012, inculpatul Focşa Cosmin, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a depus cu rea-credinţă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (o parte din ele fiind falsificate chiar de el) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru o suprafaţă de teren de 95,19 ha, pe care nu o deţinea în realitate.

În acelaşi context, i-a determinat pe angajaţii primăriei Comunei Mircea Vodă, judeţul Brăila, să elibereze, fără vinovăţie, cinci adeverinţe care ulterior au fost depuse la A.P.I.A.

Prin aceste demersuri, inculpatul Cosmin Focşa a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 46.580 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpatului. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra sumelor existente în conturile inculpatului Cosmin Focşa până la concurenţa sumei de 46.580 lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Focşa este evazionist „de profesie”

Cosmin Focşa nu este la primul dosar penal pentru prejudicii produse bugetului public. El a mai fost pus sub acuzare de procurorii anticorupţie gălăţeni şi în anul 2013, după ce s-a descoperit că, în perioada aprilie 2005–septembrie 2007, a înregistrat în evidenţa contabilă a firmei sale 138 facturi fiscale false, care nu atestau o situaţie de fapt reală.

„În urma verificărilor fiscale încrucişate s-a constatat că societăţile emitente ale facturilor erau firme fantomă iar, achiziţiile cerealelor evidenţiate ca vândute au fost făcute de la persoane fizice, în scopul deducerii taxei pe valoarea adăugată şi reducerii impozitului pe profit”, au stabilit procurorii DNA Galaţi.

Cosmin Focşa s-a sustras astfel de la plata unor obligaţii fiscale datorate bugetului consolidat al statului în valoare de 6.893.316 lei, din care 3.742.092 lei reprezintă taxa pe valoarea adăugată şi 3.151.224 lei impozit pe profit.

Tribunalul Brăila l-a condamnat pe omul de afaceri la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Decizia a fost atacată de procurorii anticorupţie, dar şi de Cosmin Focşa, Curtea de Apel Galaţi urmând să pronunţe verdictul definitiv în acest caz.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite