Cum îl slăveau în omagii eroii muncii socialiste din Brăila pe Ceauşescu: „Îl făceam din condei să semene cu un semizeu sau faraon din Egiptul Antic!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Revista Analele Brăilei îi dedica un numar întreg lui Ceausescu  FOTO Florentin Coman
Revista Analele Brăilei îi dedica un numar întreg lui Ceausescu  FOTO Florentin Coman

La fel ca peste tot în ţară, ziua lui Ceauşescu era marcată şi la Brăila cu o nesfârşită serie de omagii aduse sub cele mai diverse forme, de la spectacole cu cântece şi poezii închinate „celui mai iubit fiu al ţării”, până la articolele din presa locală, redactate în aşa fel încât să se plieze pe cultul personalităţii „conducătorului suprem”.

Mesajele publicate în ziarul local „Înainte”, organul de presă al Partidului Comunist Român, nu erau scrise oricum şi de oricine. Chiar dacă purtau semnăturle unor personaje din diverse domenii de activitate, toate textele erau scrise de redactorii ziarului.

„Cu câteva zile înainte primeam un tabel de semnături de la Comitetul Judeţean de Partid, secţia Propagandă. Erau acolo numele unor eroi ai muncii socialiste, care primiseră această distincţie şi care musai trebuia să îl omagieze pe conducătorul suprem. Pentru fiecare semnătură din acel tabel, noi trebuia să scriem un text, în aşa fel încât să corespundă stilului personajului respectiv. Pentru un director de întreprindere, gândeam mesajul în aşa fel încât să vorbească despre domeniul în cauză, adică băgam ceva despre îndeplinirea planului de producţie şi despre eficienţa muncii sub călăuzirea directivelor trasate de«conducătorul iubit». Mesajul care venea dinspre un preşedinte de CAP (Cooperativă Agricolă de Producţie n.n.) neapărat trebuia să se refere la planul cincinal de recolte”, îşi aminteşte ziaristul veteran brăilean Constantin Ionescu, fost redactor al ziarului „Înainte”.

Cum niciun mesaj nu trebuia să semene cu altul, munca depusă pentru redactarea acestora era titanică. „Trebuia să îi găseşti atâtea atribute lui Ceuşescu, încât îl făeceai un fel de semizeu, de faraon din Egiptul Antic. Cel mai iubit fiu al ţării, luptător neobosit pentru binele poporului, revoluţionar devotat, brav conducător, strălucită personalitate şi câte şi mai câte. Aceste mesaje erau scrise special pentru ziua lui de naştere, dar şi când era un eveniment mai deosebit, cum ar fi un congres al partidului sau cine ştie ce conferinţă de pe la Bucureşti. Ajunsesem să ni se facă scârbă de aceste texte, dar n-aveam încotro, trebuia să ne conformăm, că era ordin de la partid”, ne-a mai spus ziaristul brăilean.

image

Cotidianul „Înainte” scotea un supliment periodic, intitulat „Analele Brăilei”. În fiecare an, ediţia luna decembrie reflecta neapărat pe prima pagină evenimentul deosebit din ianuarie, şi anume ziua de naştere a lui Ceauşescu. Articole aniversare, poezii dedicate conducătorului iubit şi mai ales poze în care acesta apaărea alături de tovarăşa lui de viaţă nu puteau lipsi din numărul aniversar al revistei.

Pe lângă omagiile scrise, lui Ceauşescu i se pregăteau şi cadouri, de către fiecare întreprindere în parte, conform specificului de activitate. Cooperativele meşteşugăreşti pregăteau produse de artizanat – ştergare, tapiserii - în care era zugrăvit chipul conducătorului iubit, iar întreprinderile mari, cu era Progresul sau {antierul Naval îşi puneau cei mai buni meşteri să scoată câte o plachetă cu bustul sau figura lui Ceuşescu. Bineînţeles, nu lipseau tablourile zugrăvite de pictorii locali sau trofeele de vânătoare oferite de Asociaţia Vânătorilor din judeţ.

Citiţi şi

Cum era sărbătorită ziua lui Ceauşescu în judeţul Neamţ: spectacole festive şi ode semnate de poeţi-ţărani, închinate „eroului neamului”

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite