Brăila

articolul anterior articolul urmator

Dezamăgirea turiştilor străini veniţi să viziteze locurile natale ale savantei Ana Aslan. Nu prea au ce vedea

16
30 Sep 2021 04:03:12
Autor: Cornelia Mazilu
Cercetătoarea Ana Aslan, sursa: Arhivă
Cercetătoarea Ana Aslan, sursa: Arhivă

Cunoscută în toată lumea, marea savantă Ana Aslan, care a descoperit vitamina H3 şi a înfiinţat primul institut de geriatrie din lume, nu are nici măcar o casă memorială la Brăila, oraşul unde s-a născut. Există doar o plăcuţă pe imobilul în care cercetătoarea a venit pe lume şi a copilărit.

Ana Aslan s-a născut la Brăila, pe 1 ianuarie 1897. Mama sa era basarabeancă, iar tatăl era unul dintre epitropii Bisericii Armene din Brăila. La vârsta de 13 ani, tatăl său moare, iar Ana mama sa şi cei trei fraţi s-au mutat la Bucureşti. 
 
Casa în care aceasta s-a născut mai există şi astăzi în Brăila, însă este este privată. Clădirea se află la intersecţia străzilor Hepites şi Ana Aslan, iar  pe o latură este placa memorială dedicată Anei Aslan (1897- 1988), cea care a întemeiat primul institut de geriatrie din lume.
 
Gabriel Lâlă este creatorul brandul turistic  Brăila City Tour” şi promoveză istoria oraşului Brăila. Datorită lui, turişti din Grecia, Italia, America, Israel, Turcia, Spania, Portugalia, Franţa sau Germania au venit să viziteze oraşul de la Dunăre. Cei mai mulţi dintre ei cunosc faptul că marea cercetătoare Ana Aslan s-a născut în Brăila şi doresc să vadă casa în care aceasta a copilărit. Din păcate, imobilul este proprietate privată şi o pot admira doar la exterior. 

sursa: Fundaţia Ana Aslan

„Foarte mulţi turişti care ajung în oraşul Brăila vor să vadă unde s-a născut marea savantă Ana Aslan. Oamenii cunosc istoria ei, ştiu că  inventat gerovitalul şi vor să cunoască locurile unde aceasta a copilărit. Am avut turişti chiar şi din America care au întrebat de casa unde s-a născut Anei Aslan. Din păcate, clădirea respectivă este proprietate privată şi nu putem intra în interior. Există doar o placă memorială pe acel imobil. La un moment dat, o parte din clădire era la vânzare pe OLX. Ar fi fost frumos ca municipalitatea să cumpere acea clădire, să fie transformată în casă memorială şi să intre în circuitul turistic. Din păcate, şi strada care poartă numele cercetătoarei lasă mult de dorit”, spune Gabriel Lâlă.  
 
Sursa: Arhivă Adevărul 
 

Totuşi, turiştii care ajung în Brăila pot vizita de anul acesta expoziţia permanentă „Ana Aslan”, amenajată în luna august, la Muzeu Brăilei ”Carol I”. Fundaţia „Ana Aslan” din Bucureşti a donat încă din anul 2015 mai multe lucruri care au aparţinut savantei. Colecţiei memoriale i s-au adaogat un număr de 1300 piese (din domeniile documente, artă plastică şi decorativă, fotografie, ştiinţă şi tehnică, textile de interior, veşminte, obiecte de uz casnic) care au aparţinut Anei Aslan. 

„Portretul savantei Ana Aslan este întregit de cel al dnei Ana Aslan, în universul casnic, înconjurată de piese de înalt rafinament şi valoare artistică, demonstrând  astfel  bunul gust şi ştiinţa alegerii pieselor de ambient ori a celor de uz frecvent. Impecabilitatea ţinutei ştiinţifice a fost susţinută de cea personală dată nu doar de eleganţa veşmintelor (provenind de la case de modă şi magazine de profil de renume din Paris, Milano, New York, Bucureşti - ca să amintim doar pe acestea câteva) ci şi a modului maiestuos în care le purta,  apariţiile domniei sale - fie în activitatea de spital, laborator de cercetare, Institut de gerontologie şi geriatrie, congrese, simpozioane internationale, întâlniri cu personalităţi ştiinţifice, artistice, politice ale lumii etc. - fiind puse sub semnul distincţiei şi al rafinamentului”, povestesc reprezentanţii Muzeului Brăilei „Carol I”.

Ana Aslan a descoperit vitamina H3, Gerovitalul de astăzi
 

Ana Aslan a inventat în anul 1952 vitamina H3, un produs minune menit să combată bătrâneţea, care a fost brevetat în 30 de ţări.Tot în 1952 a amenajat un institut dedicat problemelor vârstei a treia.

După testarea pe un număr de 7.600 de pacienţi, Ministerul Sănătăţii a omologat Gerovitalul H3 în anul 1957 şi a aprobat trecerea la producerea acestuia în masă de către industria farmaceutică, sub formă de fiole, iar din 1962 sub formă de drajeuri, cremă terapeutică şi loţiune capilară. Tratamentul a fost brevetat în peste 30 de ţări.

 Studiile Anei Aslan au avut un mare impact atât asupra lumii medicale, cât şi asupra opiniei publice. Printre personalităţile tratate amintim pe Salvador Dali, Charlie Chaplin, Pablo Neruda, Aristotel Onassis, Jacqueline Kennedy, Indira Gandhi, Marlene Dietrich, Charles de Gaulle, Lilian Gish, Somerset Maugham, Iosip Broz Tito. 

sursa: Fundaţia Ana Aslan

Ana Aslan s-a stins din viaţă pe 20 mai 1988, la vârsta de 91 ani. „Nu a avut moştenitori, bunurile sale intrând în patrimoniul statului. Astfel, din 5 august 1988, 145 de piese din metale preţioase (distincţii, bijuterii şi alte piese de artă decorativă) au fost păstrate la Banca Naţională a României. Ulterior, în vara anului 1991, bunurile care au aparţinut Anei Aslan au fost achiziţionate de BNR, contravaloarea fiind virată la bugetul de stat”, potrivit BNR.

Vă recomandăm şi: 

Povestea suplimentului alimentar OROSTIM, scos acum pe piaţă de Institutul Cantacuzino

Polidinul, tratamentul-minune, va fi produs din nou. În ce fază se află proiectul dezvoltat de militari

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Omul UnOm
30.09.2021, 04:47:13

Cam greu de crezut ca sunt turisti straini care vin sa vada locul unde s-a nascut Ana Aslan. Spun asta pentru ca si pentru o parte romani, ma refer la cei mai tineri de astazi, putini mai sunt cei care stiu cine era. Din pacate pentru noi, Gerovitalul a fost mai mult un placebo. Majoritatea studiilor clinice efectuate in occident nu au demonstrat nici un beneficiu real pentru sanatate. De altfel, daca nu ma insel FDA-ul nici nu a aprobat Gerovitalul ca si medicament.

-7 (11 voturi)
imsi2 imsi2
30.09.2021, 11:11:11

Omul UnOm Atunci cum iti explici ca vin si azi la tratament la Inst. aslan tot felul de personalitati ?

-6 (8 voturi)
Nicolae Lazar
30.09.2021, 09:58:17

Braila e un oras provincial plini de oameni de nimic, foarte mult tigani. Ce pretentii sa ai de la ei?

-7 (11 voturi)
Conductoru'
30.09.2021, 10:21:43

Braila a dat oameni de seama ca Ana Aslan, Hariclea Darclee, renumita cantareata de opera, Nicu Alifantis indragitul cantaret de muzica folk, Beatrice Caslaru renumita inotatoare, Jonny Raducanu cunoscutul cantaret de jazz, Panait Istrati, scriitor, si multi altii, asa ca nu mai ziceti ca Braila e "plina de oameni de nimic".

+3 (3 voturi)
imsi2 imsi2
30.09.2021, 11:09:09

Si ce dzeu sa vezi in casa aia ? Ca n a creat acolo ci mai tarziu cand era deja doctor si asta s a intaplat la Bucuresti nu la Braila. Ce sa vad acolo niste papusi aruncate sau izmenele lui tatane su ? Parca zice clar ca la13 ani i a murit tatal si s au mutat la Bucuresti. Pe straini ii inteleg ca sunt atita de limitati cca isi inchipuie ca acolo sunt ceva vampiri sau chiar hobbiti.

-7 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările