Digul de apărare al municipiului Brăila mai există doar pe hârtie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată fostul aliniament al digului în yilele ploioase   FOTO adevarul.ro
Aşa arată fostul aliniament al digului în yilele ploioase   FOTO adevarul.ro

Digul de apărare la Dunăre a municipiului Brăila mai există în momentul de faţă doar în scripte. Valul de pământ care, în anii '60 -'70 ai secolului trecut avea rolul de a preveni revărsarea fluviului în oraş a dispărut încet dar sigur, în ultimii 10 – 15 ani, fiind practic înglobat de lucrările de amenajare ale malului făcute mai mult sau mai puţin legal de unii dintre îmbogăţiţii tranziţiei, care şi-au amenajat pontoane în zonă.

Digul mal stâng Brăila a început a fi afectat din anul 2002, când căutătorii de fier vechi săpau gropi şi tranşee foarte adânci, răscolind pământul pentru a găsi şufele metalice rămase de pe vremea când în zonă erau ancorate zeci de nave.

Nimeni nu mai respecta restricţia de circulaţie a autovehiculelor pe respectivul dig apoi, au apărut diverşi investitori care au început să amenajeze platforme portuare, cu sau fără autorizaţie. Au fost aduse mii de tone de pământ, gunoaie, anvelope, deşeuri inerte, etc. utilizându-se autovehicule de mare tonaj, macarale, şei autotractate. Acestea, efectiv, au distrus ceea ce cândva era un dig de apărare. Au fost transportate aici şi uriaşe grinzi din beton prefabricat pentru delimitarea unor spaţii, iar în zonă au apărut făgaşe, ogaşe şi gropi foarte adânci pline cu apă şi noroi.

Conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila spune că digul respectiv ar fi trebuit administrat de Primăria Brăila, cea care a dat autorizaţiile de amenajarea cheurilor şi pontoanelor în zonă. De altfel, se pare că în noul Plan de Urbanism General, în locul fostului dig este prevăzută o prelungire a falezei municipiului, care să preia rolul de apărare la inundaţii.

„Concret, nu există niciun pericol din cauza tasării acelui dig care în prezent mai există doar pe hărţi nu şi în teren. Amenajările portuare făcute în zonă se află deja la cota fostului dig, deci au capacitatea de a preveni revărsarea Dunării, iar odată cu amenajarea propriu-zisă a falezei lucrurile vor intra pe un făgaş normal”, ne-a declarat Adrian Turiac, directorul SGA Brăila.

Citiţi şi


 


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite