Dosare grele, ţinute-n loc de criza Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La buget subţire şi condiţii improprii de lucru, sunt aproape o mie de dosare pe cap de procuror. 22 de procurori au avut de furcă, anul trecut, cu peste 20.000 de dosare penale. Autorii se sustrag, martorii nu sunt de găsit, iar expertizele costă - iată cauzele care întârzie anchetele.

Cel mai vechi caz de pe masa procurorilor a ajuns la „vârsta" de opt luni în fişet tocmai din cauza banilor care nu mai ajung pentru numeroasele proceduri.

Accidentul din mai anul trecut, produs chiar pe trecerea de pietoni de la Tribunal, când o femeie angajată în traversare, Carmen Ciucă, însoţită de fiica de zece ani, a fost luată pe capotă şi proiectată pe asfalt, a făcut deja „carieră" în Procuratură.

„Nu mai ştiu ce să fac să se soluţioneze mai repede acest dosar. Vreau să se facă dreptate, dar se pare că sărăcia pune piedici şi în acest caz. Mă tratez de opt luni, era să mor, am rămas cu sechele pe viaţă, iar vinovatul este tot nepedepsit", spune Carmen Ciucă, de 41 de ani.

Cercetările au fost întârziate, în primul rând, de expertiza tehnică auto.

Mii de alte cauze aflate în lucru - de la banalele dosare de circulaţie şi până la cele cu victime şi prejudicii de sute de mii de lei - sunt blocate pentru că nu sunt bani pentru expertize.

Schemă de 20 de ani

"Au existat cauze obiective care au îngreunat soluţionarea cauzelor în termen rezonabil, generate de schema de personal redusă, sustragerea de la cercetări a învinuiţilor, identificarea autorilor în cauzele cu AN, efectuarea unor expertise, calcularea retroactivă a alcoolemiei", a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunal, Fănel Mihalcea.

Cu 22 de procurori în loc de 34, cât prevede schema - schemă neschimbată de 20 de ani! -, Parchetul a reuşit să obţină rezultate chiar mai bune decât în anul precedent, în condiţiile în care numărul cauzelor a crescut, iar infracţionalitatea a urcat la 969 de persoane anchetate penal la suta de mii de locuitori.

"În condiţiile deficitului de personal, procurorii au dat dovadă de o bună înţelegere a situaţiei conjuncturale, soluţionând cauzele cu profesionalism şi celeritate", a adăugat purtătorul de cuvânt al Parchetului, Marinela Coşniţă, şeful Secţiei Penale şi procuror criminalist.

În 12 luni, procurorii au trimis în judecată 1.219 inculpaţi, din care 130 au fost minori.
Cu toate eforturile anchetatorilor - procurori şi poliţişti - la finele lui 2010 erau înregistrate 7.781 cauze penale cu autori neidentificaţi, din totalul celor peste 10.700 rămase nesoluţionate în întreg judeţul.

Hoţii, delapidatorii şi tâlharii au provocat, anul trecut, pagube de 2,66 milioane de lei şi aproape 29.000 de euro.
Cât priveşte condiţiile în care-şi desfăşoară procurorii activitatea, un exemplu este relevant: speţiul destinat arhivei este atât de mic, încât dosarele sunt depozitate în dulapuri metalice, pe hol.
Însăşi spaţiul ocupat de Parchetul de pe lângă Tribunal şi cel de pe lângă Judecătorie este ocupat în proporţie de doar 30 de procente.

Fişete de pe vremea lui Ceauşescu

Grefierele stau câte trei-patru într-un birou, iar miile de dosare aflate în lucru aproape că sufocă birourile procurorilor.
Başca, mai trebuie să mai facă loc şi poliţistului, grefierului şi învinuitului, la anchetă.
Una peste alta, din pricina crizei, fondurile alocate sunt insuficiente, iar demersurile făcute pentru găsirea unui nou sediu, nu şi-au găsit finalitate.

Au fost înaintate solicitări Primăriei, Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Municipal, dar degeaba.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite