Brăila

articolul anterior articolul urmator

Drama unei adolescente. Forţată să se prostitueze „pentru a contribui la cheltuielile din gospodărie”

3
16 Sep 2021 04:06:01
Autor: Valentin Trufasu
FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Adolescenta a fost convinsă de un bărbat să plece de la centrul de plasament ca să înceapă o relaţie cu el. Individul s-a dovedit a fi un proxenet, care a folosit-o pentru a scoate bani de pe urma exploatării sexuale a fetei. Când refuza să îşi vândă trupul, tânăra era lovită cu sălbăticie şi insultată.

Pe 6 septembrie, Tribunalul Brăila a condamnat cinci persoane la pedepse cuprinse între 3 şi 7 ani de închisoare pentru trafic de minori şi proxenetism. Cea mai mare pedeapsă a primit-o Ionel Pitulice, considerat liderul grupării, acesta fiind condamnat la 7 ani de închisoare pentru proxenetism în formă continuată, la care s-a adăugat un rest dintr-o pedeapsă anterioară de 469 de zile.

Ionela Pitulice, un alt membru al grupării, va avea de executat 3 ani de închisoare pentru aceeaşi infracţiune. Judecătorii l-au condamnat pe Dragoş-Cezar Zamfir la 4 ani de închisoare pentru proxenetism, o pedeapsă similară fiindu-i aplicată şi lui Corneliu Valeriu Iconaru. Mario-Daniel Mocănaşu a primit 5 ani de închisoare pentru comiterea aceleiaşi infracţiuni.

Instanţa a menţinut sechestrul instituit de procurori pe mai multe sume de bani şi bunuri ale proxeneţilor şi a dispus confiscarea de la Ionel Pitulice a 162.980 de lei, bani pe care i-a obţinut din exploatarea sexuală a mai multor tinere şi minore. Dragoş-Cezar Zamfir trebuie să restituie 45.000 de lei, Mario-Daniel Mocănaşu-89.900 de lei, iar Corneliu Valeriu Iconaru-45.000 de lei. Decizia instanţei nu este definitivă

Abordată pe Facebook            

Anchetatorii au descoperit că gruparea infracţională identifica tinere şi adolescente în situaţii vulnerabile, pe care le obliga apoi să se prostitueze. O adolescentă care era cazată la un centru de plasament din Brăila este una dintre victimele proxeneţilor.

În decembrie 2015, fata a fost abordată pe Facebook de unul din proxeneţi, Mario-Daniel Mocănaşu, şi a intrat apoi într-o relaţie cu el. Un an mai târziu, individul i-a cerut să se prostitueze ca să contribuie la „cheltuielile din gospodărie”. Proxenetul o bătea constant ca să nu fugă şi obţinea aproximativ 1.200 de lei în fiecare zi din exploatarea sexuală a adolescentei.

“În luna septembrie 2016, T. C. M. a început o relaţie cu M. D. şi cei doi s-au mutat la locuinţa unui prieten. În urma verificărilor efectuate de poliţie, a rezultat faptul că minora T.C.M. se ocupa cu practicarea prostituţiei în baza unor anunţuri publicate pe site-ul Publi24, la secţiunea Matrimoniale-Escorte”, au stabilit procurorii.

Terorizată şi forţată să se prostitueze

Ulterior, cei doi s-au mutat într-un apartament din cartierul bucureştean Obor, unde adolescenta a practicat prostituţia împreună cu alte tinere. Poliţiştii au stabilit că fatab a fost adusă apoi în municipiul Galaţi, în cartierul Mazepa, dar şi în alte locaţii de pe raza municipiului Brăila, unde a fost forţată să se prostitueze. Potrivit anchetatorilor, Mario-Daniel Mocănaşu o bătea şi o insulta constant pe adolescentă.  

O martoră din dosar a declarat  că fata  era obligată să se prostitueze, iar proxenetul închiriase şi un autoturism în regim de taxi, pe care îl folosea pentru a o transporta pe adolescentă la diferiţi clienţi.

Cum acţionau proxeneţii

Ionel Pitulice, şeful grupării de proxeneţi, este recidivist, fiind condamnat anterior pentru comiterea mai multor infracţiuni. Eliberat din puşcărie în 2018, individul şi-a intrat în rolul de proxenet.

Poliţiştii au stabilit că bărbatul le asigura protecţia tinerelor care se prostituau atunci când era nevoie şi intervenea dacă un client refuza să plătească. Ionel Pitulice a racolat o adolescentă de 17 ani, T. G.L., pe care a exploatat-o sexual. Potrivit DIICOT, sora proxenetului, Ionela Pitulice,. practica şi ea prostituţia, având anunţuri publicate pe internet pentru racolarea de clienţi, dar avea şi rol de control şi coordonare a  tinerelor şi minorelor care erau forţate să se prostitueze.

Dragoş Cezar Zamfir a racolat, la rândul lui, o tânără, pe care, după scenariul amintit anterior, a obligat-o să îşi vândă trupul. Bărbatul se ocupa şi de transportul tinerelor la clienţi sau de la Brăila la Botoşani, unde acestea erau obligate să se prostitueze. Tot el se ocupa şi de protecţia şi supravegherea fetelor la Botoşani.

Cel de-al patrulea membru al grupării, Mario-Daniel Mocănaşu, a racolat şi exploatat sexual două tinere, dintre care una minoră. Individul mergea des  la Botoşani ca să supravegheze şi să asigure protecţia tinerelor care se prostituau acolo.

Clienţii, atraşi cu fotografii provocatoare

Corneliu Valeriu Iconaru a avut relaţii cu două fete, una dintre ele fiind minoră. Individul a încercat să le determine să practice prostituţia în folosul său. Liderul grupării, Ionel Pitulice, l-a ajutat în acest sens şi i-a cerut să le ducă într-un apartament situat în municipiul Brăila, unde urmau să se prostitueze. Ulterior, s-a ocupat de transportul tinerelor la clienţi.

În luna iunie 2019, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila au efectuat mai multe percheziţii la locuinţele proxeneţilor, ridicând telefoane mobile, laptop-uri, contracte de închiriere, carduri, formulare de transfer monetar, cartele SIM şi bani.

Au fost efectuate, de asemenea, percheziţii informatice, descoperindu-se, printre altele, fotografii cu tinerele implicate în practicarea prostituţiei, surprinse  în ipostaze provocatoare, care fuseseră postate pe internet pentru racolarea clienţilor.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

România, pepiniera de prostituate a Europei. Metodele de racolare

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Adrian Foangǎ
16.09.2021, 08:48:20

Auzi la el: "cheltuieli de gospodarie".

-6 (12 voturi)
Kelemen Jakob
16.09.2021, 09:08:00

Zi Braila si trage apa.

-11 (11 voturi)
Ilie de la sculărie™
16.09.2021, 09:51:42

Braila baby...

+10 (10 voturi)
Modifică Setările