EXCLUSIV: Acela care fură moaştele sfinţilor este blestemat de moarte până la a treia generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii legii nu au reuşit să îi prindă nici astăzi pe cei care, în urmă cu trei ani, au furat moaştele Sfântului Mare Mucenic Haralambie dintr-o biserică din Brăila. „E păcat maică, e mare păcat", ne-a spus Elena Covrig, o enoriaşă a bisericii respective.

Dacă Sfântul Nectarie, ale cărui moaşte au fost furate în această dimineaţă, era considerat tămăduitor de boli trupeşti şi sufleteşti, Sfântul Haralambie, ale cărui moaşte au dispărut în urmă cu trei ani din Brăila, era considerat aducător de linişte şi pace, de bunăstare şi vindecare.

Bune pentru sănătate

Moaştele Sfântului Nectarie au fost aduse, anual, în Brăila, de ziua Sfântului Nicolae, iar mii de oameni veneau în pelerinaj să se roage aici.

„Dau cu actele şi cu hainele pe sfintele moaşte fiindcă am un proces şi vreau să mă ajute, dau şi cu hainele fiindcă sunt ale unui nepot bolnav al meu. Sunt bune, mamă, pe mine m-au ajutat mereu", ne-a spus, anul trecut, la un astfel de pelerinaj, Niculina Tudose, o altă credincioasă.

Iată că, şi la Brăila, după profanările de morminte şi furturile de icoane, bisericile se confruntă cu un altfel de gen de oameni: hoţii de relicve sfinte.

Parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", de pe strada Şcolilor, păstorită cu vrednicie de părintele Traian Mazăre, a fost de mai multe ori ţinta hoţilor, după ce, înainte de Revoluţie, a căzut pradă flăcărilor.

De trei ani, credincioşii parohiei îl caută pe cel care, din rea-voinţă, a furat cutia de argint cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Haralambie (de pe altar) moştenite de la biserica „Sf, Spiridon", demolată abuziv în anii '60, de către autorităţile comuniste.

Prin acoperiş

image

Părintele Traian Mazăre, parohul bisericii jefuite de necredincioşi, ne-a spus, cu durere în suflet, că sfântul lăcaş a fost ţinta hoţilor de nenumărate ori.
„Ceea ce s-a întâmplat este strigător la cer! Nu există mâhnire mai mare într-o parohie, decât aceea de a fi despuiată de sfintele odoare. Nici păgânii nu se încumetau să se atingă de rămăşiţele unui sfânt ortodox", ne-a spus preotul brăilean.

Dispariţia moaştelor dintr-o biserică echivalează cu dispariţia drapelului unei unităţi militare.
De la Revoluţie încoace, „Sfinţii Împăraţi" a fost călcată de mai multe ori de răufăcători, care au luat bani şi icoane valoroase. N-au mai fost recuperate nici astăzi.

„Hoţii de relicve sfinte sunt organizaţi, acţionează întotdeauna în grup, folosesc telefone mobile şi metode cu adevărat diabolice. Ultima oară au jefuit sfântul lăcaş intrând prin acoperiş", ne-a spus părintele paroh.

Furtul moaştelor reprezintă cel mai grav păcat pe care-l poate face cineva împotriva Bisericii şi sfinţilor creştin-ortodocşi. Feţele bisericeşti spun că persoana care a îndrăznit să profaneze relicvele sfinte va fi blestemat pe veci, el şi urmaşii lui, până la a treia generaţie.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite