Faţada monumentală a teatrului “Maria Filotti”, în pericol să rămână cu termopane albe pe un colţ, în ciuda unei investiţii masive în reabilitare finanţată de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi Primăria Brăila a declanşat o amplă acţiune de reabilitare, finanţată printr-un program european, o porţiune din faţada clădirii teatrului“Maria Filotti” ar putea rămâne neschimbată. Este vorba despre spaţiul de la parter ocupat de librăria “Panait Istrati”, care aparţine unui agent economic privat.

"Când am pus proiectul pentru teatru nu am putut să o facem decât pentru proprietatea pe care o avem, că nu pot face proiect pe proprietatea altuia. Le-am cerut prietenilor de la librăria «Panait Istrati», ceicare au colţul de la Teatrul «Maria Filotti», să găsească o formă prin care porţiunea aceea a lor să fie văruită corespunzător şisă fie schimbat termopanul alb cu ceva care să se încadreze cu ceea ce este centrul istoric.

În schimb, am primit un răspuns la modul: «Ce? Dumneavoastră folosiţi banii publici. Aţiluat baniprin proiect european şitrebuie să faceţi şi colţul meu». În concluzie, indiferent ce facem noicu faţada, ce var dăm, colţul ăla rămâne alb", a declarat primarul Brăilei, Aurel Simionescu, citat de cotidianul “Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Edilul şef a atras atenţia că va solicita DirecţieiJudeţene pentru Cultură, Culte şiPatrimoniu Naţional Brăila să îl someze pe respectivul agent economic să investească în armonizarea porţiunii pe care o deţine cu restul faţadei teatrului.

Administratorul societăţii"Panait Istrati" Brăila, Constantin Trandafir, spune că, normal ar fi, ca în cadrul proiectului european, clădirea să fie reabilitată unitar, fără să se ţină cont de faptul că spaţiile sunt utilizate şi de alţi proprietari în afara Primăriei.

Constantin Trandafir mai afirmă că, dacă altfel nu se poate, este dispus să vândă municipalităţii spaţiile pe care le deţine în incinta imobilului. "Noi suntem dispuşi să vindem aceste spaţii- librăria şimagazinul de antichităţide lângă aceasta - pe care le-am obţinut în urmă cu circa 15 ani, când am cumpărat de la Fondul Proprietăţii de Stat acţiunile fostei reţele de librării de stat a oraşului. Dacă le preia Primăria, le poate reabilita după cum consideră. Varianta aceasta ar ficea mai indicată pentru că, dacă aceste spaţii rămân nereabilitate, există riscul ca banii daţi de Uniunea Europeană să fie pierduţi, fiindcă nu s-a intervenit asupra întregii clădiria teatrului, aşa cum s-a prevăzut în termenii finanţării", punctează Constantin Trandafir.

Conducerea Primăriei rămâne, însă, fermă pe poziţie, subliniind faptul că proiectul european vizează doar acea parte a clădiriicare aparţine municipalităţii, deci nu există pericolul pierderii fondurilor primite de la UE. În ceea ce priveşte posibilitatea ca Primăria să cumpere spaţiul deţinut de societatea “Panait Istrati”, Aurel Simionescu spune că o astfel de decizie nu poate filuată decât de Consiliul Local Municipal, dar că deocamdată nu a fost luată în discuţie, oficial, o astfel de variantă.

Investiţia în reabilitarea clădirii teatrului "Maria Filotti" se ridică la 15,6 milioane de lei, din care 80,35% reprezintă fonduri europene nerambursabile, 17,65% bani de la bugetul de stat şi 2% contribuţie de la bugetul local. Şantierul ar trebui să fie închis în luna decembrie a acestui an.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite