Filiera controversată prin care un spital de la câmpie a fost dotat cu un aparat de dezgheţat alpinişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa arată un aparat de dezgheţat alpinişti FOTO lifemed.org
Aşa arată un aparat de dezgheţat alpinişti FOTO lifemed.org

Aparatul face parte dintr-o investiţie de 200.000 de euro făcută în 2007 de Ministerul Sănătăţii. Toate echipamentele „băgate pe gât” atunci spitalului nu fuseseră solicitate de unitatea medicală. De altfel, multe erau inutilizabile.

La Spitalul Judeţean din Brăila zac de circa 13 ani, în depozite, o serie de echipamente teoretic foarte specializate, dar care de fapt nu au fost folosite niciodată (sau aproape niciodată) şi au ajuns să fie depăşite tehnic. Este vorba, printre altele, de un aparat de „dezgheţat alpinişti”, un sistem de autotransfuzie atipic, câteva containere pentru transportarea sângelui şi produselor din sânge şi o instalaţie de climatizare căreia îi lipsesc câteva componente esenţiale.

Potrivit unor surse din spital, echipamentele au ajuns la Brăila în 2007, printr-o finanţare de circa 200.000 de euro de la Ministerul Sănătăţii (condus pe atunci de liberalul Eugen Nicolăescu), făcută fără ca şefii unităţii sanitare să fie consultaţi în vreun fel. De altfel, de livrare s-a ocupat o firmă intermediară şi nu producătorii echipamentelor, aşa cum ar fi fost normal.

Sursele indică şi faptul că preţurile ar fi fost umflate de circa patru ori faţă de cele de catalog ale producătorilor, însă informaţia nu a putut fi deocamdată verificată. Nu de alta, dar cele mai multe dintre modelele respective nu se mai fabrică, iar factura de livrare a lor nu este disponibilă.

Unul dintre aparate, intrat în dotarea Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean, este un Mistral Air folosit pentru creşterea temperaturii corpului pacienţilor aflaţi în cazuri de hipotermie, cunosut popular sub numele de „aparat de dezgheţat alpinişti”. Acesta a fost folosit, în 13 ani, doar de trei ori, în cazul unor oameni ai străzii aduşi cu degerături la spital. În rest, a zăcut în magazie, deşi probabil că ar fi fost mult mai de folos într-un spital din zona montană.

În acelaşi lot, a venit un aparat sofisticat de recuperare a sângelui care, la fel, n-a fost folosit niciodată în cei 13 ani de când a intrat în inventarul instituţiei brăilene, motivul fiind, din ceea ce ne-au spus sursele medicale, simplu: a fost primit incomplet şi fără instrucţiuni.

De poveste sunt şi cele două containere, ultraperformante la vremea lor, de transportat sânge şi produse din sânge. În fapt, sunt două recipiente de mari dimensiuni (tipice pentru transportul avio la distanţă), pe care abia le pot urni din loc doi oameni vânjoşi, deci nu au fost deloc utile pentru activităţile spitaliceşti.

De asemenea, tot atunci a fost livrată o instalaţie de tratare a aerului menită să menţină temperatura optimă în sălile de operaţie, de asemenea neutilizată vreodată, pentru că a fost prost montată şi era şi incompletă. Pornirea ei a fost posibilă abia după 10 ani, după o adevărată tevatură şi costuri suplimentare consistente pentru cumpărarea pieselor lipsă.

Vă mai recomandăm şi:

Hârtie igienică în loc de măşti medicale. Percheziţii într-un dosar de înşelăciune

Tătaru: Am început pandemia cu o lipsă de echipamente, acum nu mai avem componenta legală să ne putem desfăşura meseria

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite