Brăila

articolul anterior articolul urmator

Fost inspector şcolar, achitat de acuzaţiile de corupţie după şapte ani de procese. Probele-cheie au fost anulate

0
12 Aug 2021 13:18:30
Autor: Valentin Trufasu
Petre Purcărea Foto www.replicaonline.ro
Petre Purcărea Foto www.replicaonline.ro

Petre Purcărea, fost inspector şcolar la Constanţa, a fost acuzat de procurorii DNA că a intervenit pe lângă un inspector de limba română ca să mărească la recorectare nota unui elev, astfel încât adolescentul să poată promova bacalaureatul.

Curtea de Apel Galaţi l-a achitat printr-o decizie definitivă pe inspectorul şcolar Petre Purcărea de la Constanţa, în prezent pensionar, de acuzaţiile de complicitate la dare de mită şi complicitate la luare de mită, la finele unei proces care a durat aproape şapte ani şi care s-a încheiat cu anularea interceptărilor convorbirilor telefonice şi mesajelor text de tip SMS, ce au constituit de altfel principalele mijloace de probă în dosar. 

Motivul: au fost obţinute ilegal, în contextul în care, la nivel naţional, instanţele au stabilit că mii de interceptări au fost efectuate cu încălcarea legii pentru că nu exista suport legal pentru ca SRI sau STS să facă interceptări pentru DNA. Iniţial. Petre Purcărea fusese condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare, cu suspendare, dar judecătorii au decis ca procesul să fie rejudecat.

Potrivit procurorilor anticorupţie, pe 3 septembrie 2014, în contextul desfăşurării sesiunii de bacalaureat, inspectorul Adrian Simion, de la Brăila, i-a determinat pe alţi doi inculpaţi din dosar, Petrică Plopeanu şi Carmen Lăcrămioara Aldea, să corecteze în mod intenţionat favorabil contestaţia unui elev, formulată în legătură cu nota obţinută la proba scrisă la disciplina limba şi literatura română, în sesiunea august - septembrie 2014, determinând astfel obţinerea unei note superioare şi implicit, a unei medii de promovare a examenului de bacalaureat.

800 de lei pentru o notă de trecere la bacalaureat

De menţionat este faptul că teza elevului a fost iniţial notată cu 4,30, iar la recorectare, lucrarea a fost notată cu 5,30, exact aşa cum îi ceruse Petre Purcărea inspectorului şcolar Adrian Simion, astfel încât nota să fie peste 5, minimul necesar promovării examenului la o disciplină de examen. Ulterior, tot prin intermediul lui Petre Purcărea, inspectorul şcolar din Brăila a primit şi suma de 800 de lei de la părinţii elevei, susţin procurorii DNA.

Anterior, Curtea de Apel Galaţi i-a achitat definitiv pe Iulian Danielescu, fost inspector şef al ISJ Brăila, alături de alţi cinci profesori şi inspectori şcolari în acelaşi dosar de corupţie, în care principalele acuzaţii au fost luarea de mită şi abuzul în serviciu. Adrian Simion, fost inspector de limba română, a primit 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare. 

Vă mai recomandăm: 

18 persoane, reţinute în dosarul corupţiei la Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului din Chişinău

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările