FOTO Clădiri din metal şi sticlă ce se potrivesc ca nuca în perete în Centrul Istoric al Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Vechi al Brăilei este una dintre cele mai bine prezervate zone arheologice din România, datorită faptului că imobilele vechi nu au fost demolate în perioada comunistă, toate străzile din acest areal fiind lăsate, cu foarte puţine excepţii, în forma lor originală. Din păcate, în ultima perioadă, caracterul de monument istoric al acestei zone este afectat de clădiri nou construite care fac notă discordantă cu cele deja existente.

Un astfel de exemplu este noul sediu al Căpităniei Brăila. Realizată în perioada 2007 – 2008, această clădire a fost primită cu răceală de mulţi brăileni sau vizitatori ai oraşului, nu neapărat din cauză că ar fi foarte urâtă, ci mai ales prin faptul că nu se încadrează absolut deloc în specificul arhitectonic al falezei Dunării, zona unde se află.

În fapt, din cauză că are faţada din metal şi sticlă, noua Căpitănie face o evidentă notă discordantă cu fosta Gară Fluvială, clădire cu care se învecinează şi care a găzduit pe vremuri instituţia Căpităniei. Imobilul vechi are valoare de monument istoric, fiind realizat de Anghel Saligny la începutul secolului XX, într-un stil arhitectonic ce se încadra foarte bine în peisajul urban brăilean, evidenţiind, prin aspectul asemnător unei nave fluviale, evidente trimiteri către legătura existentă între Dunăre şi Brăila. Imobilul nou are o formă cubistă, cu faţade din sticlă albastră, fiind modern prin aspect, dar tern şi, cumva, fără acel spirit pe care ar fi trebuit să îl emane.

Marian Ion, arhitectul şef al Brăilei, este de părere că, într-adevăr, o astfel de clădire, cu o astfel de arhitectură, nu ar fi trebuit construită în acea zonă. „Imobilul a avut autorizaţie de construire, eliberată la nivelul anului 2007, însă dacă s-ar mai cere o astfel de autorizaţie în prezent, Primăria nu ar mai putea să o acorde. Asta deoarece, în 2011 a intrat în vigoare un nou Plan de Urbanism Zonal, ce impune reguli mult mai stricte referitoare la clădirile nou construite în zona Centrului Istoric al municipiului”, ne-a declarat arhitectul Ion.

Potrivit acestuia, faţadele de metal şi sticlă nu sunt adecvate pentru această zonă a Brăilei, unde sunt specifice faţadele pline în care există goluri cu proporţii verticale. Este vorba despre acele ferestre înalte, realizate după metodele sfârşitului de secol XIX, începutului de secol XX.

O altă clădire complet ruptă de contextul arhitectonic al zonei unde a fost construită, a apărut recent pe Calea Călăraşilor, colţ cu Str. Gheorghe Marinescu. Şi aceasta are faţadele din metal şi sticlă care, chiar dacă nu sunt urâte, în sensul clasic al cuvântului, strică armonia peisajului urban. Clădirea respectivă a fost realizată de un investitor turc, care şi-a dorit să închirieze spaţii pentru birouri. Din cauza lipsei totale a locurilor de parcare, chiriaşii nu prea se grăbesc, însă, să ia spaţii acolo.

Agresiuni asupra spaţiului arhitectonic al Centrului Vechi s-au făcut şi în perioada regimului comunist. Un exemplu în acest sens este fosta Casă a Modei, construită pe Str. Ana Aslan, colţ cu Str. Mihai Eminescu (fosta Regală), care este în fapt un bloc-turn, al cărui parter are faţade vitrate mari, în deplin dezacord cu clădirile învecinate, ce au regim de înălţime parter plus un etaj, maxim două etaje.

Citiţi şi

FOTO Kitsch-ul arhitectural de la Vaslui: supermarketul din mijlocul intersecţiei

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite