FOTO Doar câte un cal putere, dar multă adrenalină la concursul de atelaje şi călărie „Cupa Sfântul Gheorghe” de la Ianca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de căruţes-au întrecut, miercuri, la concursul de atelaje „Cupa Sfântul Gheorghe”, o manifestare ce tinde să devină tradiţie în oraşul Ianca, judeţul Brăila. Evenimentul a ajuns deja la a treia ediţie, dar ce a fost deosebit la cea actuală este că, pe lângă bidivii înhămaţi la căruţă, s-au întrecut într-o cursă de galop şi patru cai de rasă pur-sânge, spre încântarea localinicilor veniţi să asiste la spectacol.

Organizatori au fost Primăria Ianca şi Cătălin Dogărescu, un om de afaceri pasionat de cai care este şi iniţiatorul acestui concurs. De altfel, unul dintre caii pur-sânge englez intraţi în competiţie îi aparţine sufletistului organizator.

În total, 19 atelaje brăilene s-au întrecut pe o pistă de 600 de metri special amenajată atât pentru cupă, cât şi pentru mândria de a fi cel mai bun surugiu din Bărăgan. Drept dovadă că întrecerea trezeşte interes din ce în ce mai mare pe plan local, mulţi concurenţi s-au prezentat la linia de start cu caii ţesălaţi şi cu căruţele vopsite recent, special pentru acest eveniment.

La ora 12.00, s-a dat startul pentru calificări, iar din cele 19 atelaje înscrise, doar primele 16 care au scos cei mai buni timpi au mers mai departe. Concursul a continuat prin confruntarea directă, eliminatorie, doi câte doi, învingătorul trecând în etapa următoare. Competiţia a ţinut cu sufletul la gură atât spectatorii, cât şi concurenţii, deoarece diferenţa dintre locul I şi II a fost extrem de mică, doar "un cap de cal", după cum a punctat organizatorul Cătălin Dogărescu.

Câştigătorul ediţiei 2014 a "Cupei Sfântului Gheorghe" a fost surugiul Dumitrache Ion şi calul său, Mircea. Pe lângă cupă, acesta a fost premiat cu suma de 500 de lei, un balot de lucernă şi trei saci cu cereale. Ocupantul locului al II-lea, Oprea Viorel, a plecat acasă cu 300 de lei, un balot de lucernă şi doi saci de cereale. Nici cei învinşi nu au fost uitaţi, aşa că au primit şi ei bani şi furaje pentru animale.

Curse galop cu cai pur-sânge

Tot în cadrul concursului de ieri s-a desfăşurat şi o probă mai aparte, Cursa Galop, unde trei cai pur-sânge englez (PSE) şi un pur-sânge arab au încântat privirile publicului. Unul dintre cei trei PSE, pe nume Happy, provine din Ianca şi îi aparţine lui Cătălin Dogărescu, iar ceilalţi doi - Paris şi Plăcutu - aparţin unor crescători din comuna brăileană Tichileşti. Pur Sângele Arab, pe nume Minorul, este tot din Tichileşti.

image

În urma unei curse strânse, trofeul pentru această probă a plecat la Tichileşti, locul I fiind ocupat de Paris. Organizatorii au precizat că un astfel de concurs pentru cai din rasa pur sânge este o raritate pentru zona noastră, dar şi la nivel naţional, ultima competiţie de acest gen având loc la Mangalia, în anul 2002, acolo existând încă din 1928 o renumită herghelie.


La final organizatorii au fost mulţumiţi de felul cum a ieşit ediţia din acest an."Anul acesta am avut mai mulţi participanţi în comparaţie cu anul trecut. Ediţia aceasta a fost mult mai bine pregătită, pista a fost foarte bună pentru ce am avut noi nevoie. Cel puţin şase atelaje pe care le-am văzut azi în concurs s-au pregătit în mod special pentru această competiţie. Deja există şi o preocupare pentru acest concurs. Pentru la anul ne-am gândit să amplasăm un ecran mare, să aducem câteva camere de filmat care vor filma cursa şi o vor proiecta. În felul acesta încercăm să reducem îmbulzeala, oamenii vrând să vadă cât mai bine", ne-a spus Cătălin Dogărescu.

Citiţi şi



 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite