FOTO Impunătoarea Biserică Greacă din Brăila a ajuns în pericol de prăbuşire, iar autorităţile locale habar n-au cum să o salveze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Impunătoarea clădire domină centrul istoric al Brăilei  FOTO Florentin Coman
Impunătoarea clădire domină centrul istoric al Brăilei  FOTO Florentin Coman

Ridicată în perioada 1863 – 1872, Biserica „Buna Vestire”este un monument istoric ce îmbină stilul bizantin cu cel gotic renascentist, reprezentând un adevărat punct de reper pentru centrul istoric al municipiului Brăila. Pictura a fost realizată, în mare parte, de Gheorghe Tătărăscu, alte semnături identificate pe imagini aparţinându-le unor anume C. Liochis şi Belizarie Zugravul.

Clădirea a fost construită prin eforturile comunităţii greceşti din Brăila, motiv pentru care, popular, este denumită Biserica Greacă. În interior se găsesc câteva impunătoare candelabre confecţionate din cristal de Boemia, iar catapeteasma, lucrată în foiţă de aur, este opera unor artişti aduşi de la Constantinopol. Zidăria a fost realizată de meşteri italieni. Din păcate, în ultimii ani zidurile exterioare şi acoperişul bisericii au început să se degradeze într-o asemenea măsură încât apa de ploaie se infiltrează pe preţioasele picturi, iar edificiul cu totul se află în pericol de prăbuşire.

Lucrările de reparaţii întârzie să înceapă face doarece drepturile de proprietate asupra lăcaşului de cult sunt disputate între Episcopia Ortodoxă a Dunării de Jos şi Comunitatea Elenă din Brăila. După ani şi ani de discuţii şi dispute, nici în prezent lucrurile nu sunt clare, iar autorităţile locale încă nu au o strategie concretă pentru salvarea acestui imobil de patrimoniu.

"Refacerea Bisericii are două dimensiuni. Una este consolidarea, cea de-a doua este refacerea picturii interioare. Discuţia pe care am avut-o noi este ca Parohia să îşi actualizeze proiectul pe care îl are făcut undeva de prin 2006-2007, pentru că de atunci a mai trecut o vreme. În momentul în care are această expertiză făcută şi proiectul de reabilitare, urmează să intrăm pentru partea de consolidare împreună cu Consiliul Judeţean şi cu Episcopia. După aceea încercăm să accesăm un program european pentru că acolo sunt nişte picturi care au o valoare de patrimoniu şi care, probabil că vor putea intra pe o astfel de formulă", a explicat primarul Brăilei, Aurel Simionescu.

Edilul şef a ţinut să atragă atenţia, foarte probabil, consolidarea clădirii nu va putea beneficia de sprijin financiar prin intermediul unui program european, aceasta revenind în totalitate administraţiei brăilene şi Arhiepiscopiei Dunării de Jos. "Din punctul meu de vedere şi din ce am discutat pe ceea ce înseamnă Program Operaţional Regional 2014-2020, consolidarea ca atare a bisericii nu va putea să intre pe un astfel de proiect cu finanţare europeană. Doar partea cealaltă, care înseamnă valoare de patrimoniu, istorică, artistică, poate să intre. Dar, repet, întâi trebuie ca parohia să îşi realizeze proiectul respectiv, să vină în faţa CLM, în faţa CJ - pentru că am zis că împreună facem acest lucru -, să vedem care este valoarea şi cum putem să realizăm consolidarea pentru că asta este problema cea mai importantă în momentul de faţă, partea de consolidare", a conchis sursa citată.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite