FOTO Istoria Palatului Agriculturii din Brăila. Ideea prefectului Şerban Rădulescu a fost ridicată prin contribuţie bănească a ţăranilor împroprietăriţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Agriculturii din Brăila în anii '70
Palatul Agriculturii din Brăila în anii '70

Construit în anii ’20, Palatul Agriculturii este o splendidă monstră arhitectonică de stil neo românesc prin însuşi faptul că sub acest acoperis de inspiraţie ţărănească a funcţionat aşa-numita bursă europeană a grâului. A rămas până astăzi un adevarat omagiu adus plugarului român din Bărăgan, o clădire emblemă a Brăilei.

Piatra de temelie a Palatului Agriculturii s-a pus la 15 iulie 1923, iar lucrările au fost terminate în anul 1929, perioadă în care în Brăila se stabilea preţul cerealelor în Europa, la Bursa Agricolă. Ideea construirii unui palat al agriculturii în oraşul Brăila a aparţinut prefectului Şerban Răducanu, având sprijinul ministrului agriculturii, Alexandru Constantinescu şi a fost pusă în operă prin contribuţia bănească a ţăranilor împroprietăriţi.

Palatul Agriculturii a fost gândit ca program arhitectural complex, cu dominanţă de reprezentare, care să asigure spatii suficiente organizării unui muzeu al agriculturii romanesti şi, în special, al produselor bărăganului brăilean, un spaţiu pentru întruniri şi conferinţe, dar mai ales să unească, sub acelaşi acoperiş, toate instituţiile din oraş, subordonate Ministerului Agriculturii şi Domeniilor. În cadrul construcţiei clădirii Palatul Agriculturii se întâlnesc toate motivele caracteristice stilului neoromânesc: foişorul cu arcade semicirculare, loggia, pridvorul, panourile decorative în relief, hornurile înalte.

Statuia ecvestră a regelui Carol I ar putea fi îngropată lângă Palatul Agriculturii din Brăila?

Se spune că faţa Palatului Agriculturii exista statuia ecvestră a regelui Carol I, idee întărită de un consilier judeţean care a declarat în public în anul 2007, că a văzut statuia cu ochii lui, astfel că a cerut demararea unor cercetări arhiologice în zonă.  Scopul acestor cercetări arheologice în zonă a fost acela de a descoperi statuia regelui Carol I, despre care se povesteşte că ar fi fost îngropată în zona Palatului Agriculturii, în timpul celui de-al doilea război mondial, când ruşii îşi stabiliseră cartierul general în clădire. De-a lungul timpului, au fost demarate săpături în zonă, au fost folosite şi aparate cu ultrasunete, dar tot efortul a fost în zadar, deoarece nu s-a descoperit nici o bucată de metal care să fie un indiciu că acolo s-ar afla o statuie.

Directorul Muzeului Brăilei, Ionel Cândea, s-a arătat sceptic încă din 2007 în ceea ce priveşte existenţa statuii regelui Carol I în faţa Palatului Agriculturii din Brăila.

“Nu cred aşa ceva, nu am crezut niciodată. Oricum o cercetare arheologică în zonă ar costa extrem de mult. S-a încercat acum ceva ani să se descopere ceva, însă nimic. Mi-e greu să cred că o statuie atât de mare ar fi putut să fie îngropată în zonă. Din câte ştim, în faţa Palatului Agriculturii a fost doar bustul ministrului Agriculturii, cel care a pus piatra de temelie a clădirii” a declarat prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei “Carol I”.

Clădirea Palatului Agriculturii din Brăila are un subsol, parter şi două etaje cu 122 de camere. Aici şi-au desfăşurat activitatea: Camera de Agricultură şi Muzeul Agricol, Inspectoratul Agricol, Inspectoratul Veterinar şi Inspectoratul Cadastral din Ţinutul Dunărea de Jos, Serviciul Veterinar l Judeţului Brăila, Ocolul Agricol Brăila. Tot aici locuia directorul Camerei de Agricultură. Şeful Serviciului Agricol, doi funcţionari, intendentul şi oamenii de serviciu. 

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite