FOTO Provocarea colosală a pictorului de icoane plecat să facă turul Europei pe bicicletă: „Când te dumireşti ce-ţi trebuie cu adevărat devine foarte simplu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Mircea, pe bicicleta lui credincioasă FOTO Arhiva personală
Iulian Mircea, pe bicicleta lui credincioasă FOTO Arhiva personală

Brăileanul Iulian Mircea face turul Europei pe bicicletă şi consideră că proiectul lui de a ajunge, pedalând peste 25.000 de kilometri, în 33 de ţări europene este, dincolo de provocarea fizică, o adevărată călătorie iniţiatică.

Brăileanul Iulian Mircea (29 de ani) era în copilărie, după cum chiar el mărturiseşte, un băiat foarte timid, introvertit, care fugea de interacţiunea socială. Poate tocmai de aceea s-a şi refugiat în artă – mai exact, în pictură –, din care şi-a făcut apoi o meserie, având în vedere că a absolvit atât un liceu, cât şi o facultate de profil.

GALERIE FOTO

Astăzi, Iulian este un adevărat „tonomat“ de poveşti şi un „pachet“ de entuziasm, iar pentru acestă transformare trebuie să-i mulţumească, cumva surprinzător, unei biciclete. Căci lucrurile au început să se schimbe radical în viaţa lui acum vreo zece ani, când şi-a luat prima bicicletă serioasă şi a pătruns, puţin câte puţin, în lumea fascinantă şi interactivă – mult mai interactivă decât s-ar putea crede la o primă vedere – a bikerilor.

Prima provocare: turul României pe bicicletă

O vreme a rămas în zona turelor de câteva ore, maximum de o zi, prin jurul Brăilei sau în munţii Măcinului. Fie cu prietenii, fie cu cei doi fraţi mai mari, care şi ei au căzut în patima călătoriilor pe două roţi. Prin 2013, şi-a dat seama că pedalatul a devenit pentru el un stil de viaţă. 

Prima decizie cu adevărat curajoasă în acest sens avea să o ia în vara lui 2014, când a hotărât, împreună cu un prieten, să meargă din Brăila până în Maramureş, parcurgând 1.150 de kilometri în două săptămâni. 

„Nu pot spune că a fost foarte uşor, căci, deodată, casa mea se mutase pe două roţi. Trebuia să-mi car cortul, hainele, ustensilele de gătit, apa şi multe altele. Şi nu doar pentru o zi, ci pentru mai multe, ceea ce pentru unii ar putea părea cam stresant. Vă spun eu: nu e! După ce te dumireşti ce-ţi trebuie cu adevărat în călătorie, devine foarte simplu“, spune Iulian.

Mărturiseşte că atunci i s-a deschis cu adevărat apetitul pentru cicloturism de anvergură căci. Din acel moment, în fiecare an, a făcut câte „o tură mare“, de măcar două săptămâni, pe bicicletă, în diverse regiuni ale ţării. Ba chiar a ajuns ca în 2015 să străbată astfel întreaga Românie, parcurgând fix 2.948 de kilometri în 31 de zile. 

Traseul nu a fost deloc uşor, căci a trebuit să urce cu bicicleta şi cu tot calabalâcul de pe ea (care cântăreşte vreo 50 de kilograme) în locuri în care şi cu maşina e greu: Pasul Tihuţa (care ajunge până la 1.201 metri altitudine), TransRarău (1.470 metri) şi Transfăgărăşan (2.145 metri).

Cum a devenit Iulian cicloturist european

Ideea de a înconjura bătrânul continent pe bicicletă i-a venit după finalizarea turului României. S-a pregătit pentru turul Europei nu mai puţin de patru ani. Căci, după cum mărturiseşte brăileanul, pentru o astfel de aventură extraordinară nu-ţi ajung doar voinţă, bicicletă şi picioare, ci trebuie, mai ales, să studiezi foarte atent traseul, provocările lui culturale, geografice, meteorologice şi multe alte amănunte care pot părea neimportante pentru turiştii obişnuiţi.

Iulian Mircea pelerinul care face turul Europei pe două roţi FOTO Colecţia personală

„Acest traseu îmi va testa cu adevărat limitele, având în vedere provocările pe care le voi avea de înfruntat. Voi avea parte de condiţii meteo nefavorabile, mai ales că iarna mă prinde pe drum. De asemenea, animalele sălbatice îmi pot da de furcă atunci când voi pătrunde prin rezervaţii naturale. Pot fi probleme fizice sau mecanice. Însă cicloturismul trebuie să fie un mod de viaţă, iar ideea de aventură este nelipsită din acest context. Nu vreau să privesc acest tur ca pe o alergare continuă după un număr de kilometri, ci după un număr de experienţe“, spune brăileanul.

Dincolo de iminentele pericole, trebuie spus că traseul ales de Iulian Mircea are o lungime de peste 25.000 de kilometri şi că va trece prin 33 de ţări. Plecat în august din Brăila, după patru luni el a parcurs deja zece ţări: Bulgaria, Turcia, Grecia, Albania, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Slovenia, Italia şi Vatican.

Tras pe dreapta de dureri şi de motive financiare

A pedalat până acum peste 7.000 de kilometri, însă este de părere că nu va putea menţine ritmul – acum, de pildă, a luat temporar o pauză de la tur mai ales din motive financiare, dar şi fizice: a simţit dureri persistente la un genunchi. Estimează că va reuşi să ajungă din nou în România prin vara lui 2021, după 21-22 de luni de călătorie.

„Voi mai face opriri, pentru că nu am încotro. Chiar acum mi-am găsit de lucru într-un restaurant din apropiere de Roma. Voi rămâne o perioadă să strâng ceva bani, iar imediat ce vremea îmi va permite, la primăvară, voi porni din nou la drum“, spune brăileanul.

„Tot ceea ce-mi trebuie este la purtător!“

Nu are sponsori în aventura lui. De altfel, mărturiseşte că posibilii sponsori s-au uitat ciudat la el când le-a povestit ce are de gând. Bugetul este limitat, aşa că şi-a luat în bagaj cortul şi câteva ustensile de bucătărie pentru a-şi prepara mâncarea. „Tot ceea ce îmi trebuie este la purtător!“, îşi rezumă el prezentarea „harnaşamentului“. Îi place să înnopteze în mijlocul naturii, însă, de cele mai multe ori, s-au găsit oameni dispuşi să-l găzduiască şi cu care să stea la poveşti.

„Câştigul suprem din această situaţie este interacţiunea, fiind cea mai simplă cale de a afla ceva informaţii despre ţara pe care o străbaţi. Din fericire, am primit un feedback pozitiv şi din partea românilor interesaţi de un astfel de proiect, care au răspuns cu un ajutor atât din ţară, dar şi atunci când i-am întâlnit în drumul meu“, povesteşte brăileanul.

Iulian spune şi că a fost nevoit să folosească foarte rar cortul, precum şi că l-au ajutat foarte mult două platforme online care pot fi folosite pentru a cere cazare sau pentru a oferi cazare fără a pretinde o sumă de bani.

Două pasiuni aparent contrare

Spiritul aventuros al lui Iulian Mircea este într-o completă opoziţie cu meseria lui. De fapt, brăileanul este, în oraşul lui de baştină, pictor de icoane. N-a renunţat la asta nici măcar acum, în turul Europei pe bicicletă. Atunci când timpul îi permite, se aşază la pictat, iar lucrările le expediază în ţară prin poştă.

Povesteşte că îi place să creadă că între meseria lui de pictor iconar şi călătoria iniţiatică în care a pornit ar fi o legătură ce trece neapărat prin zona credinţei: „Creştinii au fost mereu înclinaţi spre pelerinaje importante, prin care să-şi arate caracterul, credinţa, tăria. Nu uitaţi că una dintre cele mai grele călătorii din lume este El Camino, care presupune parcurgerea a peste 900 de kilometri, pe jos, din Franţa, de la Saint-Jean Pied de Port, peste Pirinei, apoi prin nordul Spaniei, până la Santiago de Compostela,
la moaştele Sfântului Iacob“.

Iulian Mircea pelerinul care face turul Europei pe două roţi FOTO Colecţia personală

În final, tânărul brăilean mărturiseşte că, indiferent dacă va reuşi sau nu să-şi ducă turul la bun sfârşit, cicloturismul va rămâne pentru tot restul vieţii o pasiune de căpătâi. „Fiecare moment petrecut pe bicicletă sau în apropierea ei, în turele lungi, este o poveste despre libertate, despre cunoaştere, despre încredere, despre oameni, despre viaţă“, spune Iulian Mircea. 

Vrea să pună România pe harta cicloturismului

Iulian şi-a stabilit parcursul animat de gânduri nobile: să promoveze cicloturismul european, dar şi oraşul său natal şi, implicit, România. Traseul se suprapune cu o parte a rutelor de ciclism EuroVelo, o reţea formată din 15 rute de ciclism în diferite stadii de dezvoltare şi care străbat 40 de ţări din Europa.

Cea mai populară este ruta EuroVelo 6 (sau Atlantic–Marea Neagră, care trece, teoretic, şi prin România şi Brăila. Acest traseu atrage, an de an, foarte mulţi cicloturişti din Europa de Vest, însă aceştia nu-şi continuă drumul şi pe teritoriul Românei.

Iulian Mircea pelerinul care face turul Europei pe două roţi FOTO Colecţia personală

Motivul este simplu: porţiunea noastră din rută  – care începe de la Porţile de Fier, apoi urmează malul stâng al Dunării, tranzitând oraşele Drobeta-Turnu Severin, Calafat,  Bechet, Dăbuleni, Corabia, Turnu Măgurele, Zimnicea, Giurgiu, Olteniţa, Călăraşi, Cernavodă, Hârşova, Măcin, Brăila, Galaţi, Isaccea, Tulcea şi Constanţa – este doar pe hârtie.

Este o oportunitate extraordinară de a atrage turişti şi venituri, după cum arată un recent studiu al Comisiei Europene, în care se estimează că, anual, turismul pe bicicletă generează venituri de circa de 44 de miliarde de euro. Iar România este ca inexistentă în această afacere.

Vă mai recomandăm şi:

Autoarea celebrei piese „Galbenă gutuie“: „Adrian Păunescu s-a întors către mine, mi-a zâmbit şi a zis: «Bravo, Nicuţa!»“

Românul care vrea să parcurgă cu bicicleta 1.000 de kilometri în 48 de ore: „Mă gândesc la lupta eroică purtată de copiii născuţi prematur“

Povestea fenomenală a maicii care a studiat psihologia ca să fie mamă pentru 126 de copii. „Este o fiinţă care a salvat o grămadă de vieţi“ 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite