Justiţie cu bani de acasă: Avocaţii brăileni ameninţă că nu vor mai asigura asistenţă juridică din oficiu!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Activitatea instanţelor brăilene va fi paralizată, din cauza unui posibil protest al avocaţilor, anunţat pentru data de 1 octombrie. Tribunalul Brăila datorează aproape 100.000 de lei Baroului de Avocaţi, contravaloarea onorariilor din oficiu. La rândul lor, judecătorii nu mai au nici bani de toner, hârtie sau pixuri, dinainte de vacanţa judecătorească.

„La data de 10 septembrie 2010, existau restanţe de 93.743 lei către Baroul de Avocaţi Brăila, reprezentând onorarii neplătite pentru perioada mai-iulie 2010. Din această sumă, pentru 75.286 lei există finanţare de la buget. Sumele sunt, însă, doar pe hârtie, pentru că ministerul îi trimite eşalonat, în funcţie de cum au ei banii", ne-a precizat judecorul Lenuţa Mocanu (foto), purtătorul de cuvânt al Tribunalului.

image

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, la sfârşitul lunii august, datoriile către barouri însumau 6.506.000 lei, cele mai mari datorii fiind către Baroul Bucureşti.

Nemulţumire în rândul avocaţilor

„Întârzierea plăţii onorariilor din oficiu a creat o stare de nemulţumire în rândul avocaţilor, care se văd obligaţi să presteze o activitate fără a fi remuneraţi, nemulţumirea fiind cu atât mai mare cu cât cuantumul onorariilor este oricum prea mic. La aceasta, se adaugă şi deciziile unor magistraţi care reduc chiar şi aceste onorarii", ne-a declarat decanul Baroului Brăila, av. Tudor Cruceanu.

Exclusiv: A călcat o femeie pe zebră şi tot conduce/Victima accidentului de la Tribunalul Brăila cere dreptate

100 de lei pentru un proces în instanţă

Avocatul Tudor Cruceanu ne-a precizat că nu s-au plătit onorarii din aprilie a.c. În medie, avocatul primeşte 100 de lei pentru asistenţă juridică din oficiu, însă, din această sumă, mai rămâne cu 60 de lei, după plata impozitelor şi taxelor.

Din banii rămaşi, plăteşte deplasările, convorbirile telefonice cu clientul, copiile de pe acte etc, astfel că, în final, constată că trebuie să mai scoată bani din buzunar.

Greva robelor

„În cele mai multe cazuri, asistenţa juridică pe care Statul trebuie să o plătească este susţinută de efortul material al avocaţilor", a precizat decanul Baroului.

„Având în vedere situaţia creată şi nemulţumirea din rândul avocaţilor, datorită şi faptului că situaţia durează de cel puţin 6 ani, membrii Baroului au în vedere posibilitatea ca, începând cu 1 octombrie, să nu mai acorde asistenţă juridică din oficiu, dacă Statul nu-şi va respecta obligaţiile", a mai spus avocatul Cruceanu.

ULTIMA ORĂ/Accident pe trecerea pietonală din faţa tribunalului

Haos în Justiţie

Avocatul Mircea Constanda, membru în Consiliul Baroului, ne-a spus că, într-adevăr, "avocaţilorli se cenzurează onorariile" şi că, în cazul unei „greve" avocăţeşti, s-ar produce un adevărat haos în instanţele brăilene.

„S-ar paraliza activitatea instanţelor, prin punerea în libertate a inculpaţilor arestaţi. Dacă nu s-ar mai asigura oficii, judecătorul n-ar mai emite mandat de arestare şi nici n-ar mai prelungi arestarea preventivă", a precizat juristul brăilean.

Constanda a mai spus că sunt avocaţi, mai ales dintre cei tineri, care chiar „trăiesc din oficii" şi că e o nedreptate să nu li se plătească banii cuveniţi.

Judecătorii scot bani din buzunar

Pe de altă parte, judecătorii brăileni se confruntă şi ei cu probleme. Nu mai au toner, hârtie sau pixuri, dinainte de vacanţa judecătorească, iar fondurile primite pentru plata utilităţilor le ajung „cât să supravieţuiască".

Judecătorii care, de exemplu, cer conexarea unor dosare, sunt nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru xeroxarea documentelor, fiindcă, în această situaţie, părţile nu sunt obligate să plătească operaţiunile judiciare.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite