Portret: Dr. Bogdan Minescu ascultă inimile a mii de oameni/ Vezi aici realizările reputatului cardiolog brăilean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Secţiei Cardiologie a Spitalului de Urgenţă, doctor în medicină, este pasionat de istorie. Spune că, în ultimii ani, tot mai mulţi tineri au fost găsiţi cu afecţiuni cardiace.

Din 1985, activează neîntrerupt ca medic la Brăila. 25 de ani de activitate în slujba semenilor diagnosticaţi cu afecţiuni ale inimii. A salvat mii de vieţi. La un calcul simplu, dr. Bogdan Minescu ne-a spus că, la un moment dat, avea 1.600 de pacienţi pe an - peste 40.000 din 1987 încoace.

„Am avut ecograf din anul 1987, aparat care a funcţionat, neîntrerupt, până acum doi ani. Putea fi expus ca piesă de muzeu, dar el îşi făcea treaba. Am făcut cu el, numai eu, peste 40.000 de ecografii, pentru tot atâţia pacienţi. Totodată, noi, la Brăila, am avut al doilea ecograf Doppler color din România", ne-a spus medicul cardiolog Minescu.

După atâţia ani de experienţă, specialistul cardiolog consideră că oamenii se neglijează şi că apelează la medic, de multe ori, când este prea târziu.

„Unii vin la noi după o săptămână-două de la infarct. Deşi avem medicamente cu care putem acţiona la timp pentru salvarea pacientului, uneori este prea târziu. Cei cu afecţiuni trebuie să ştie un lucru: cum apar dureri în piept, să meargă urgent la doctor", ne-a spus dr. Minescu.

O viaţă pentru cardiologie

Bogdan Minescu a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Universităţii din Craiova, în anul 1978. Între 1982 şi 1985, a urmat cursuri de specializare în Cardiologie la UMF Bucureşti, iar din 1985 este medic specialist cardiolog. Din 1991, este medic primar, iar din 2002, doctor în medicină.

A urmat, de asemenea, cursuri de ecocardiologie la Spitalul Clinic „Fundeni", precum şi cursuri de specializare şi perfecţionare la Darmstadt (Germania) şi Milano (Italia).

„Am fost medic stagiar la Spitalul Judeţean Piteşti până în 1981, apoi am lucrat la dispensarul comunal din Berevoieşti, Argeş. Am ocupat, prin concurs, postul de medic la Dispensarul policlinic municipal din Brăila, în anul 1982, iar trei ani am urmat cursuri de specializare la Bucureşti. Din 1985, activez neîntrerupt la Brăila", ne-a spus cardiologul.

Director al DSJ

Dr. Bogdan Minescu a fost numit, în 1992, şeful Secţiei Cardilogie a Spitalului Municipal. În prezent, este şeful Secţiei Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, desfăşurându-şi activitatea în Corpul B (Hipodrom). A fost director al Direcţiei Sanitare a Judeţului Brăila (1987-2000) şi director general adjunct medical la Spitalul Judeţean de Urgenţă (din mai 2003).

A publicat 124 de lucrări ştiinţifice şi a participat, în calitate de investigator principal, la mai multe studii clinice naţionale şi internaţionale. Soţia cardilogului, Aurelia Minescu, este medic primar, specialist în boli de nutriţie, diabet şi boli metabolice.

Ce-i place

"Îmi plac călătoriile. Am călătorit, practic, în toată lumea, însă cel mai mult mi-a plăcut în Noua Zeelandă şi în Mexic. Sunt pasionat deopotrivă de numismatică şi filatelie. Iubesc lectura - citesc, în general, cam tot ce-mi pică în mână. Mai presus de toate, iubesc istoria".

Ce nu-i place

"Nu-mi plac prostia şi aroganţa. Nu-mi place stilul „modern" de nesimţire. Practic, nu mai există respect faţă de semenii noştri. E incredibil ceea ce se întâmplă, în acest moment, în unele instituţii de învăţământ, vizavi de respect. E trist ceea ce se întâmplă şi în familiile brăilene".

Întrebări şi răspunsuri

Aţi diagnosticat şi tineri cu afecţiuni cardiace?

B.M.: „Da, şi grav este faptul că astfel de cazuri sunt tot mai frecvente. Am avut persoane cu infarct la 30-40 de ani. Au dispărut cazurile noi de afecţiuni valvulare post reumatismale, însă au apărut altele noi, cauzate de stressul cotidian".

Care sunt cauzele apariţiei acestor afecţiuni ?

B.M.: „Cauzele principale ale apariţiei bolilor degenerative sunt alimentaţia şi stressul, specifice vremurilor pe care le traversăm. Mâncatul grăsimii şi al dulciurilor (în exces) plus stressul cotidian = boli cardio-vasculare. La acestea, se adaugă, bineînţeles, consumul de alcool şi fumatul".

Profil

Născut: 18 iunie 1953, Piteşti, Argeş.

Studii: Facultatea de Medicină a Universităţii Craiova; specializări Cardiologie (Fundeni) ; doctor în Medicină.

Funcţie: Şef Secţie Cardiololgie - Spitalul Jud. de Urgenţă.

Familie: Căsătorit, soţia este medic primar diabet şi boli metabolice.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite