Preţurile apartamentelor, în creştere la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oarecum ciudat, deşi economia locală nu prea dă semne de revigorare, preţul apartamentelor este în creştere la Brăila. Lista cotaţiilor notariale valabile pentru 2016 arată o creştere de 5 – 6%, chiar şi cu 10% în unele cazuri, faţă de anul trecut, cu mici excepţii, în cazul apartamentelor care se vând mai greu, cum sunt cele situate la ultimele etaje. Noile evaluări au intrat în vigoare de la 1 martie.

Potrivit Codului Fiscal, Camerele notarilor publici, pe cheltuială proprie, îşi actualizează, de obicei o dată pe an, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, ce vor fi comunicate la structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, precum şi la oficiile de cadastru. Astfel, la solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Experţilor Tehnici din România a reactualizat preţurile de referinţă pentru apartamente şi terenuri ce pot face obiectul unor contracte de vânzare - cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale de timbru.

Listele cu noile preţuri a intrat în vigoare din 1 martie, iar în cazul în care vor apărea modificări, acestea vor fi comunicate brăilenilor imediat ce experţii vor realiza noi rapoarte în acest sens.

Din tabelele de cotaţii pentru apartamente, folosite de notari, Fisc şi Cadastru se observă, în cazul Brăilei, creşteri de preţ mai consistente la apartamentele cu 1 şi 2 camere, în timp ce la 3 şi 4 camere creşterea este mai temperată. Există şi cazuri în care cotaţiile din acest an sunt mai mici: apartamentele cu 3 şi 4 camere de la blocurile duplex de pe Calea Călăraşilor ori blocurile cu apartamente confort III din ansamblul Obor sau cele confort I din Viziru I, precum şi o bună parte din apartamentele din cartierul Hipodrom.

"Notarii, Oficiile de Cadastru şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală au obligaţia să respecte aceste grile în funcţie de care se taxează, se stabilesc onorarii ori se calculează impozite sau taxe de întabulare. Brăila înregistrează o creştere a cotaţiilor în cazul apartamentelor, în medie, cu 5 - 6 procente”, spune Vasile Varga, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR).

Raportul de evaluare, întocmit de expertul evaluator prof. univ. dr. ing. Ana Maria Grămescu pentru blocurile din zona ultracentrală a Brăileie (Piaţa Independenţei şi duplexurile de pe Calea Călăraşilor) arată că, de exemplu, la o cameră avem o creştere de la 140.000 în 2015 lei la 155.000 lei în prezent, la un apartament cu două camere creşterea este de la 180.000 lei la 200.000, în timp ce la 3 camere majorarea este de la 240.000 lei la 250.000 lei, iar la 4 camere de la 280.000 lei la 300.000 lei. Se observă în cazul duplexurilor o descreştere a valorii de circulaţie de la 270.000 lei anul trecut la 260.000 lei anul acesta pentru apartamentele cu 3 camere şi de la 310.000 lei în 2015 la 300.000 în prezent pentru cele cu 4 camere.

În cazul blocurilor de pe Faleză, P1, P2, P3, cotaţia apartamentelor cu 3 camere a urcat de la 250.000 anul trecut la 270.000 în prezent. În zona strada Ghioceilor valorile apartamentelor au urcat cu 10.000 - 15.000 lei, marje între care au crescut, de altfel, şi cotaţiile pentru majoritatea apartamentelor din zonele căutate ale oraşului Tineretului, Piaţa Mare, Regală, Roşiori, Calea Călăraşilor.

Scumpirea apartamentelor vine în contextul în care, cu 1.377 lei lunar, media salariului net, Brăila este pe ultimul loc la nivelul regiunii de dezvoltare sud-est. Cel mai bine în regiune stau constănţenii şi gălăţenii, cu venituri salariale nete de 1.877 lei, respectiv 1.700 lei.

Cititi si


 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite