Brăila

articolul anterior articolul urmator

Primul braconier la scrumbia de Dunăre prins în 2021 la Brăila. De ce specia de peşte devine tot mai rară

2
13 Feb 2021 09:56:23
Autor: Costel Crangan
Barca şi năvodul au fost confiscate FOTO IJPF Galaţi
Barca şi năvodul au fost confiscate FOTO IJPF Galaţi

Vremea caldă din această iarnă (episodul de frig din aceste zile este o excepţie) a dat peste cap migraţia scrumbiei, care a început deja să urce pe fluviu, cu aproape o lună mai devreme faţă de perioada obişnuită. Fenomenul a fost identificat în ultimul deceniu, pe fondul încălzirii continue a vremii.

Deşi aparent nu există nicio legătură între încălzirea globală şi braconajul piscicol, un brăilean a reuşit să demonstreze, zilele trecute, contrariul.

El a fost depistat de poliţiştii de frontieră dând cu o plasă de câteva zeci de metri lungime la scrumbie, iar peştele se pare că pică în năvod. În mod normal, conform literaturii de specialitate, scrumbia începe să urce pe Dunăre cam de pe la începutul lunii martie (acum 7-8 decenii se menţiona că este sfârşitul lunii martie), iar fenomenul migraţiei se încheie în jur de 15 mai. De obicei, peştii urcă în bancuri uriaşe, foarte lent, pe fluviu, iar pescarii profită din plin de acest lucru, făcând capturi importante.

Problema este că, în ultimul deceniu, s-a constatat o schimbare a comportamentului scrumbiei de Dunăre, care, din cauză că temperatura  care dă startul migraţiei (adică atunci când apa ajunge la 5-6 grade Celsius) nu mai este specifică mijlocului primăverii, ca acum câteva decenii, ci, pe fondul încălzirii globale şi a iernilor blânde, poate apărea  mut mai devreme, chiar în ianuarie-februarie.

De acest fenomen profită din plin braconierii, care încep „să dea la scrumbie” în afara calendarului ştiut, fenomenul fiind tot mai greu de controlat. Însă există şi reversul medaliei: în ultimii ani populaţia de scrumbii a scăzut dramatic din cauza poluării tot mai accentuate a fluviului şi a braconajului.

Cum spuneam deja, primul braconier la scrumbie de anul a acesta a fost prins pe 11 februarie, în jurul orei 10.30, de poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră  Brăila. Individul era pe braţul Măcin al fluviului Dunărea (un loc bine ştiut de depunere a icrelor, nu doar de către scrumbie, ci şi de către alte specii de peşti). Este cetăţean român, are 39 de ani, şi desfăşura activităţi de pescuit comercial neautorizat, folosind o barcă din tablă şi o plasă de pescuit din fir textil. 

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea la pescuit de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial. Barca şi plasa de pescuit au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Vă recomandăm şi:

Diferenţele dintre somonul sălbatic şi cel de crescătorie. De ce trebuie evitat al doilea

Populaţia de rechini a scăzut cu 70% în ultimii 50 de ani şi unele specii ar putea dispărea definitiv

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Cristi Cristi
13.02.2021, 14:31:33

Poate jurnalistul se deplaseaza la Sf. Gheorghe sa vada cum canalul e impanzit de plase de pescuit iar scrumbia nu are nici o sansa sa mai urce. Poate ne spune nepotul Tamarei unde are luciu de apa in deltã si de ce un privat poate sa faca asta intr-o rezervatie naturala. Cati ca puscariabilul asta mai pescuiesc industrial in Delta Dunarii distrugand pestele ?

-1 (1 vot)
acamas nikos
16.02.2021, 14:21:59

auzu ba ?? Cei mai mari braconieri la braila sunt aia din primarie si judecatoria braila acolo la Tribunal cu pensie speciala care se pensionaza ca niste lepre la 45 de ani cu 150 -200 de vmilioane lei vechi ,,pensie speciala,,, Braila este un oras mort de 31 de ani , din cauza asta foarte multi tineri au plecat din Braila < romania si nu se mai intorc aici ca sau saturat de atata coruptie , saracie , mediocritate, neputinta , o tara si un oras imbacsit de saracie si coruptie 100% .

+1 (1 vot)
Modifică Setările