Studenta care pictează tablouri grafice şi donează banii la Crucea Roşie. „Este nevoie de răbdare şi de muncă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Podgoreanu (21 de ani), studentă în anul III la Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi, a ales să lupte împotriva noului coronavirus prin artă.

Ana Podgoreanu (21 de ani),  studentă în anul III la Facultatea de Arhitectură Navală din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi, a ales să sprijine într-o manieră inedită lupta medicilor cu coronavirusul. Tânăra a aflat de pe Instagram faptul că o prietenă de-a ei a început să deseneze în această perioadă şi i-a cerut să îi facă şi ei un portret grafic.

Acesta este un desen realizat pe calculator într-un program specific, în cazul de faţă Adobe Illustrator, şi reprezintă reproducerea unor manieră inedită a portretului unei persoane. I-a plăcut ce a ieşit şi s-a gândit să facă acelaşi lucru şi ea.  Tânăra a profitat de perioada  de izolare şi a realizat până acum peste 76 de portrete grafice, iar 75% din banii obţinuţi astfel i-a donat la Crucea Roşie. 

”Am aflat de pe Instagramul unei youtuberiţe că îndeamnă lumea să doneze către Crucea Roşie pentru că au demarat o iniţiativă pentru lupta împotriva pandemiei de COVID-19 şi am decis să vin şi eu alături de ei”, ne spune Ana cum a început totul.

Cucea Roşie va folosi banii donaţi pentru dotarea unităţilor sanitare de pe întreg teritoriul României cu aparatură medicală şi materiale de strictă necesitate în tratarea persoanelor infectate COVID-19, pentru achiziţionarea de materiale de protecţie pentru personalul angajat din instituţiile care asigură permanenţă  în cadrul instituţiilor din subordinea MAI, MAPN şi Ministerului Sănătăţii, achiziţionarea de pachete alimentare şi pachete igienice pentru persoanele vulnerabile aflate în izolare la domiciliu şi pentru centrele de carantină din ţară.

Tânăra nu duce lipsă de comenzi. Când am vorbit cu ea, avea 20 de comenzi de portrete în aşteptare, iar până acum a donat 1.140 de lei, preţul pe care îl percepe pentru o astfel de lucrare grafică fiind de 20 de lei. În funcţie de trăsăturile fiecărei persoane şi cât de clară este poza pe care o are la dispoziţie pentru realizarea portretului, îi ia între 30 de minute şi o oră şi jumătate pentru a finaliza o astfel de lucrare.

Lucrează 10 ore pe zi pentru o cauză nobilă

Ana este extrem de dedicată luptei împotriva noului coronavirus. În fiecare zi pictează portrete grafice timp de aproape 10 ore, cu excepţia pauzelor pentru mâncat şi cursurile online, dar ne mărturiseşte că în ultima perioadă lucrează la portrete şi în timpul orelor de curs. Studenta va continua gestul caritabil până când pandemia va fi declarată încheiată.

”Dacă va fi nevoie apoi de ajutorul meu şi cu alte donaţii, o voi face cu mare drag”, ne spune Ana, care ne dezvăluie că acest gen de artă o ajută acum să îşi formeze propriul stil de pictură, astfel încât să ajungă să exceleze pe portrele grafice.

image

Nou descoperitul său talent pentru arta grafică îi completează latura analitică, Ana fiind pasionată de ştiinţele exacte de când era de-o şchioapă. Tânăra a absolvit Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” din Brăila, pe profilul matematică-informatică, şi de mic copil a participat la concursuri de matematică. A fost şi preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor din Brăila şi vicepreşedinte în consiliul naţional al aceste structuri.

”Nu mă înţelegeam deloc cu profesorii de la primul liceu unde am învăţat, iar ulterior m-am şi transferat, şi am dorit să fac o schimbare, să îi determin pe profesori să înţeleagă că elevul nu trebuie să fie neaparat de 10, să meargă la olimpiadă, ca să fie considerat un elev bun”, ne explică Ana motivele pentru care a decis să intre în consiliul elevilor şi să-şi facă auzită vocea.

image

A fost implicată şi în acţiuni de voluntariat, colaborând prin structura din care făcea parte cu organizaţia ”Salvaţi copiii”. De asemenea, a strâns alimente pentru persoanele nevoiaşe şi a participat la o acţiune de colectare de cărţi, ce au fost apoi donate unei şcoli din mediul rural.

Premiată alături de colegii săi pentru creativitate

În 2019, a participat cu doi colegi, Iulian Radu şi Eugen Magadan, la un concurs organizat de Facultatea de Arhitectură Navală din Galaţi cu un proiect foarte interesant, o navă pescador, obţinând un meritoriu loc trei, în condiţiile în care concurenţa a fost extrem de mare. ShipDX - Ship Design Exercise este un concurs care încurajează studenţii Facultăţii de Arhitectură Navală să aplice practic noţiunile acumulate în evoluţia lor academică.

Ana speră ca în 2020 să îşi îmbunătăţească performanţa la această competiţie, mai ales după ce concursul a atras atenţia mai multor centre universitare de prestigiu din Europa, urmând ca ediţia din acest an să aibă caracter internaţional. Tânăra va construi alături de echipa sa de colegi o casă plutitoare, al cărei consum de energie să fie cât mai ecologic.

image

După absolvirea facultăţii, va activa în zona de proiectare navală, dar încă nu s-a decis către care din numeroasele nişe ale acestui domeniu se va orienta. ”Este un domeniu foarte vast şi nici dacă ai lucra 40 de ani, nu ai reuşi să afli tot ceea ce înseamnă arhitectura navală. Tot ceea ce îmi doresc este să descopăr ce îmi place”, ne spune simplu tânăra. Înclină acum să profeseze în ţară, dar ne spune că o atrage ideea de a lucra pentru o perioadă şi în străinătate pentru a căpăta experienţă şi a hotărî în cunoştinţă de cauză unde vrea să se stabilească.

Îi încurajează pe tineri să îşi urmeze pasiunile, chiar dacă vor întâmpina dificultăţi în a-şi realiza visurile. ”Consider că atât timp cât există pasiune şi răbdare, nu are cum la un moment dat să nu apară şi satisfacţia financiară. Este nevoie de răbdare şi de muncă”, este mesajul simplu al Anei pentru tinerii de vârsta ei.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite