Trandafir Sâmpetru, antreprenorul care a scris 19 cărţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrator al unei firme de construcţii dar şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, Trandafir Sâmpetru a publicat 18 volume de poezie şi un roman

Profil

Născut.19 aprilie, 1962, Jirlău, Brăila

Studii. Facultatea de Litere

Ocupaţie. manager al unei firme de construcţii

Familie. căsătorit, doi copii

Manager al unei firme de construcţii, Trandafir Sâmpetru a învăţat să îmbine perfect utilul cu plăcutul. Ziua munceşte pentru firma sa iar când se înnoptează, pentru el este mediul perfect să pună mâna pe peniţă şi să înceapă să scrie.

A publicat până acum numai puţin de 18 volume de poezie şi un roman. „Încerc să merg concomitent cu munca şi cu pasiunea mea pentru scris. Până acum mi-au ieşit perfect ambele", subliniază Trandafir Sâmpetru.

Bărbatul de 47 de ani nu se mulţumeşte doar să muncească pentru bunăstarea familiei sale şi să-şi dezvolte pasiunea, ci încearcă din răsputeri să-şi ajute şi semenii aflaţi în dificultate.

Împreună cu profesorul Gheorghe Secăreanu a înfiinţat Asociaţia „Setra", cu scopul de a-i ajuta persoanele defavorizate.

„În primul rând îi ajutăm pe toţi cei care ne solicită spijinul, vârstnici, persoane cu handicap, cu probleme de integrare în societate, etc. De asemenea, desfăşurăm acţiuni cu scop cultural şi educativ", ne-a spus, mândru de realizările sale, Sâmpetru.

Pe lângă toate acestea, brăileanul a mai deschis o sală de croitorie pentru care a achiziţionat 15 maşini de cusut, dar şi un atelier de tâmplărie.

Sfătuit de Adrian Păunescu să publice

Trandafir Sâmpetru şi-a descoperit pasiunea pentru scris pe când era în clasele primare. De atunci, nu a mai lăsat peniţa din mână.

„Scriu de când eram prin clasa a IV-a. Pe atunci am început eu să realizez cât de mult îmi place să-mi aştern gândurile, să-mi creionez imaginaţia şi să-mi dezvolt orizonturile. În clasa a VII-a am obţinut primul meu premiu la un concursul de creaţie literară, «Tinere condeie» se numea", spune cu nostalgie bărbatul.

A făcut parte din Cenaclul „Flacăra", condus de poetul Adrian Păunescu.

„Primele mele poezii le-am recitat în cadrul acestui cenaclu, pe Stadionul Municipal", punctează Trandafir. Cel care l-a îndemnat pe Sâmpetru să-şi publice poeziile a fost chiar liderul Cenaclului „Flacăra".

Primul său volum s-a intitulat „Suflete îngheţate" şi a apărut în anul 1989.

În 2004, Trandafir Sâmpetru s-a hotărât să plece în Spania pentru un loc de muncă în cadrul redacţiei unui ziar care se ditribuia în comunităţile româneşti din Franţa, Italia, Spania şi Portugalia.

Acolo, brăileanul a publicat „Tinereţe furată", roman ce pune accent pe terorismul internaţional şi atentatele cu bombă de la metroul din Atocha, dar şi pe zdrobirea comunismului din România.

Pentru acest volum, Sâmpetru a obţinut locul I la Festivalul Internaţional de Carte din Madrid, dar şi premiul Primăriei Madrid.

Întrebări şi răspunsuri

De ce v-aţi întors acasă din Madrid?

T.S.: „M-am întors acasă pentru că îmi iubesc patria şi locul în care m-am născut. M-am întors pentru că vreau să îmi ajut semenii, să fiu util. În plus, nu pot fi indiferent la ce se întâmplă în jurul meu".

De ce nu vă dedicaţi în totalitate scrisului?

T.S.: „Consider că trebuie să fac ceva şi pentru comunitatea în care trăiesc. Nu pot sta nepăsător. De aceea, nu mă pot dedica în totalitate marii mele pasiuni. În plus, am o frmă de administrat, de pe urma căreia eu şi familia mea trăim şi avem ce mânca. La sfârşitul acestui an, chiar în această luna, a cadourilor, mi-am propus să scot un nou volum de poezie: «Lacrima singurătăţii»".

ce-i place

„Îmi plac călătoriile lungi şi lectura de calitate. De asemenea, ador pescuitul şi muzica de orice gen. Îm timpul liber, scriu şi cântece pentru prieteni pasionaţi de muzică. Îmi place mâncarea ungurească pentru că are aproape totul natural; în plus, consider că sunt cei mai cinstiţi oameni".

ce nu-i place

„Detesc hoţia şi minciuna. Nu-mi plac oamenii care folosesc minciuna pentru a-şi atinge scopurile. Îmi displac incultura şi falsitatea unor oameni. Nu-mi place modul în care unele persoane devin bogate peste noapte, pentru că în timpul unei vieţi nu ai cum să agoniseşti atâţia bani".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite