Un brăilean are în colecţie toate monezile de argint din 1867 încoace, dar şi 300 de aparate foto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de colecţii de la vârsta de şapte ani, Teodor Potecă vrea să înfiinţeze un muzeu al artei şi tehnicii fotografice

De aproape zece ani, deţine anticariatul de la Catedrală.

Puţini ştiu, însă, că Potecă a înfiinţat Asociaţia „Gloria Mundi" ca să-i ajute pe tineri şi că este unul din cei mai mari colecţionari.

Ar putea umple cu uşurinţă sălile unui muzeu, cu toate obiectele pe care le colecţionează. Este cel mai mare colecţionar de aparate de fotografiat din zonă şi deţine toate monezile de argint emise în România, de la 1867 încoace.

„Nu ştiu exact câte monezi, bancnote, vederi, cărţi, discuri sau afişe vechi am colecţionat de-a lungul anilor. Sute, poate mii. Deţin aproape 300 de aparate foto, cele mai vechi fiind din preajma primului Război Mondial. Valoarea de piaţă a unor astfel de piese depăşeşte 600 de euro", ne-a spus Teodor Potecă.

Pasionat de mic

Colecţionarul ne-a spus, fără şovăire, că este pasionat de aparate foto de la vârsta de şapte ani.

„Din curiozitate, am desfăcut, bucată cu bucată, aparatul de fotografiat al lui tata, un Fed sovietic. Concomitent, i-am ars canapeaua mamei. Ţin minte şi acum corecţia pe care mi-a aplicat-o tata", poveşteşte Teodor.

Cel mai vechi aparat deţinut de către pasionatul colecţionar este un „Agfa" cu burduf, din 1915.

Cam din aceeaşi perioadă datează şi cel mai vechi aparat de filmat, „Kodak B". Multe din aparate le-a achiziţionat de la bătrâni, oameni ce renunţau cu greu la aceste amintiri. Teodor Potecă deţine şi un aparat miniatural de spionaj sovietic „Exact", din al doilea Război Mondial.

Pro tineri

În noiembrie anul trecut, colecţionarul a înfiinţat Asociaţia „Gloria Mundi", împreună cu istoricul Stănică Pandrea şi juristul Marius Zaiet.

Printre obiectivele asociaţiei, este şi acela de a-i ajuta pe tineri să-şi pună pe picioare propria afacere. „Gloria Mundi" promovează respectul faţă de cultură şi facilitează accesul brăilenilor la carte.

„Avem deja patru tineri pe care-i sprijinim în afaceri", ne-a spus Teodor.

Îndrăgostit de istoria oraşului, colaborează intens cu Biblioteca Judeţeană, cu Muzeul şi Arhivele. A vernisat, în premieră, o expoziţie de aparate foto de epocă.

„Asociaţia noastră şi-a propus înfiinţarea unui muzeu al artei şi tehnicii fotografice. Din câte ştim, o astfel de iniţiativă este o premieră", a spus colecţionarul.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite