VIDEO Imagini spectaculoase cu apa lacului din cunoscuta staţiune Lacu Sărat care s-a colorat în roşu peste noapte. Ce explicaţii au specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacu Sărat a devenit roşu FOTO Robert Negrea
Lacu Sărat a devenit roşu FOTO Robert Negrea

Conform administraţiei staţiunii, este vorba despre influenţa unor microorganisme care conţin iod. Ei spun, însă, că această colorare a apei nu-i afectează proprietăţile curative. Se pare că fenomenul se produce cam la 9-10 ani, pe fondul scăderii nivelului apei şi a temperaturilor foarte ridicate.

Fenomen spectaculos la Brăila, în cunoscuta staţiune balneară Lacu Sărat, aflat la numai câţiva kilometri de municipiul reşedinţă de judeţ. Luciul de apă cu suprafaţa de circa 120 de hectare s-a colorat parţial în roşu, peste noapte, stârnind curiozitatea, dar şi teama turiştilor. 

Oamenii au ezitat să mai intre să facă baie până când au aflat care este explicaţia fenomenului. Potrivit declaraţiilor unor martori oculari, iniţial s-a auzit că ar fi o poluare a lacului. 

„Cineva a zis că aşa ar reacţiona apa la o undă de poluare cu fosfaţi şi azotaţi, aşa că a apărut un soi de teamă. Ulterior, însă, cei din administrarea staţiunii au explicat că este un fenomen natural, aşa că lucrurile s-au liniştit”, ne-a povestit Robert Negrea, cel care a şi fotografiat fenomenul.

După cum a precizat Sorin Boşneag, administratorul Staţiunii Lacul Sărat, nu este pentru prima oară când se întâmplă ca apa să devină, brusc, roşie. „Este un fenomen care se repetă la 8-10 ani. Este datorat faptului că lipsa ploilor influenţează nivelul lacului şi scăzând nivelul apei apare «Artemia salina», la suprafaţă, nişte viermişori care conţin iod şi care dau această culoare a lacului”, a declarat Boşneag.

Deşi fenomenul nu afectează calitatea apei, el este un semnal că lucrurile nu sunt chiar în regulă cu Lacu Sărat. Scăderea nivelului apei este constantă de circa un deceniu, răstimp în care suprafaţa lacului a scăzut cu peste 20%. Se pare că lacul are legătură cu Dunărea, prin pânza freatică, dar că traseul subteran al apei a fost parţial obturat de fundaţiile unor clădiri construite în zonă în ultimii ani.

Puteţi observa mai jos colorarea accentuată a apei, într-un material video realizat de brăileanul Nicolae Antonescu.

Staţiunea Lacu Sărat găzduieşte anual circa 5.000 de turişti veniţi cu bilet pentru tratament (în special pentru boli reumatice). Lor li se adaugă, conform unei estimări făcute de administraţia staţiunii, alţi peste 200.000 de turişti de weekend, în marea lor majoritate din judeţele Brăila şi Galaţi.

Lacul, staţiunea şi terenurile învecinate sunt în litigiu, de circa 15 ani, între municipiul Brăila şi comuna Chiscani (de care ţine satul Lacu Sărat, aflat în apropiere). Ambele administraţii îşi revendică dreptul de a avea în patrimoniu staţiunea, cu toate obligaţiile şi beneficiile ce revin din acest lucru, iar litigiul este încă în instanţă.

Disputa a blocat practic investiţiile în zonă (majoritatea terenurilor fiind proprietate publică), vechiul complex de agrement fiind într-o stare destul de proastă. Totuşi, în apropiere au fost făcute şi ceva investiţii în turism, pe terenuri proprietate privată, însă acestea nu au compensat intrarea în conservare a unor hoteluri deţinute de sindicate şi de Ministerul Tineretului şi Sportului. 

Conform datelor de la Ministerul Turismului, numărul de persoane cazate în staţiune a scăzut cu aproape 80% faţă de 1989.

CITIŢI ŞI:

Mărirea şi decăderea staţiunii Lacu Sărat, al cărei nămol vindecător rivaliza cândva cu cel de la Techirghiol şi Eforie

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite