Brăila

articolul anterior articolul urmator

FOTO Avertismentul Asociaţiei Pro Infrastructură: ”Vor transforma podul peste Dunăre în cel mai ruşinos muzeu din istorie”

0
28 Oct 2020 16:59:53
Autor: Valentin Trufasu
Lucrările la podul peste Dunăre avansează rapid FOTO captură video Asociaţia Pro Infrastructură
Lucrările la podul peste Dunăre avansează rapid FOTO captură video Asociaţia Pro Infrastructură

Lucrările la cel mai scump pod peste Dunăre avansează spectaculos, dar finalizarea la timp a  investiţiei este umbrită de lentoarea autorităţilor în ceea ce priveşte deciziile de expropriere şi procedura de revizuire a acordului de mediu.

Lucrările impresionante ale podului suspendat peste Dunăre de la Brăila construit de asocierea italiano-japoneză Astaldi-IHI avansează într-un ritm foarte bun, însă noi întârzieri birocratice în autorizarea lucrărilor pentru drumurile de acces la pod vor transforma în 2022 această lucrare de 2 miliarde de lei în (probabil) cel mai ruşinos muzeu din istorie, susţin reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.

La cele 2 turnuri principale ale podului ce vor avea peste 190 de metri înălţime se lucrează 24/24 7/7, ele urcând zilnic cu peste 2 metri. Sistemul de cofraj glisant care se auto-ridică constant a fost realizat în Austria. Macaralele turn ce aprovizionează podul la înălţime au început să fie sprijinite în pilonii turnurilor, urmând şi ele să se auto-înalţe cu elemente metalice pentru a ţine pasul cu urcarea turnului.

Până la finalul anului se va atinge cota finală a celor 2 turnuri, urmând în 2021 ca japonezii de la IHI să înceapă o altă etapă extrem de spectaculoasă: suspendarea cablurilor pe care se va sprijini tablierul metalic.

În paralel, în şantierul naval VARD Brăila italienii de la Fincantieri asamblează cele 86 elemente ce vor constitui tablierul metalic al acestui pod. Au fost investiţi în ultima perioadă peste 10 milioane de euro în tehnologizarea şantierului (clădiri noi, echipamente de ultimă generaţie etc) doar pentru acest proiect.

FOTO captură video Asociaţia Pro Infrastructură

Cele 3 linii de producţie paralele transformă în mai multe etape zecile de mii de tone de tablă în elemente de tablier de aproximativ 30X25X3 metri. Aceste elemente sunt apoi testate, măsurate, pre-asamblate, vopsite şi depozitate în aşteptarea urcării pe barjă pentru a fi transportate în 2021 pe poziţie.

În afara celor 2 turnuri se mai execută lucrări la cele 2 blocuri de ancoraj ale podului şi la viaductele de acces, acolo unde există autorizaţie de construire. În schimb, drumurile de legătură de la pod spre Brăila, Jijila şi Măcin ce totalizează peste 20 de kilometri nu sunt autorizate nici până astăzi, deşi contractul este semnat din ianuarie 2018.

FOTO Asociaţia Pro Infrastructură

Decizia de expropriere pentru exproprierile suplimentare încă nu a fost emisă, iar procedura de revizuire a acordului de mediu se prelungeşte nepermis de mult.

”Dacă o autorizare în această toamnă ar fi permis la limită finalizarea drumurilor în acelaşi timp cu podul, în condiţiile actuale, autorizarea lucrărilor abia la primăvară va împinge finalizarea lucrărilor de drum în anul 2023 şi transformarea podului într-un muzeu de 2 miliarde de lei. Solicităm Guvernului prin toate instituţiile abilitate din subordine să deblocheze situaţia autorizaţiei de construire pentru drumurile de legătură în cel mai scurt timp”, este apelul Asociaţiei Pro Infrastructură.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

FMI, despre infrastructura din Europa: Diferenţele de investiţii dintre Vest şi Est sunt de 1.150 miliarde de euro

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările