137 de ani de naşterea lui Sextil Puşcariu, cel mai mare om de cultură al Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sextil Puşcariu a iubit imens Braşovul. FOTOArhivă.
Sextil Puşcariu a iubit imens Braşovul. FOTOArhivă.

Sextil Puşcariu s-a născut în 4 ianuarie 1877 la Braşov şi a fost un promoter al culturii şi a limbii române. A fost un professor de excepţie, a scris peste 400 de lucrări şi a pus temelia primului Muzeu al Limbii Române.

Sextil Puşcariu a fost unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României. A studiat liceul la Braşov, iar ulterior a fost student şi doctorand în Germania şi Franţa.

A devenit profesor extraordinar începând din anul 1906 a fost titularul catedrei de limbă şi literatură română timp de zece ani şi decanul Facultăţii de Filosofie din Cernăuţi. A iniţiat publicaţia Glasul Bucovinei În primăvara lui 1919 i s-a pferit postul de ministru al Bucovinei la Bucureşti, dar  a refuzat, preferând să rămână un om de ştiinţă.

Sextil Puşcariu a revenit în ţară după terminarea studiilor şi s-a căsătorit cu Eleonora Maria Dima. Au avut trei copii. Una dintre nepoatele lui Sextil Puşcariu, fiica fiul său Radu trăieşte şi acum la Braşov. Cristina Ciulei s-a putut bucura numai 12 ani de prezenţa bunicul ei drag, pe care îl alinta „Moşu".

Femeia mărturiseşte că a fost ataşată de bunicul ei şi că ar fi vrut să înţeleagă cât de mare valoare avea acesta încă din copilărie şi nu doar după ce a devenit adult. Anul care i-a unit a fost 1944, când împreună cu familia ei au plecat din Braşov la Sextil Puşcariu, în Cluj-Napoca, pentru a se refugia de frica bombardamentelor. „Atunci am avut prilejul să-l cunosc mult mai bine. Era un om disciplinat, optimist, un om dăruit de Dumnezeu. A fost un bunic iubitor şi comunicativ", mărturiseşte nepoata profesorului universitar şi academician Sextil Puşcariu.

Sextil Puşcariu fost şi primul rector român al Universităţii din Cluj şi a pus temelia primului Muzel al Linbii Române. A scris peste 400 de lucrări şi a fost memebru al Academiei Române. Puşcariu a fost şi un susţinător al mişcării legionare. Odată cu venirea comuniştilor la putere a fost persecutat şi deşi familia regală i-a oferit posibilitatea să fugă din ţară, Şextil Puşcariu a refuzat. A murit în 1948 la Bran, la 71 de ani, înainte să primească sentinţa în procesul în care era judecat de comunişti.

Pe aceeaşi temă:

Personalităţile care au dat nume străzilor braşovului

Savanţii uitaţi ai Braşovului

Femeile celebre ale Braşovului

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite