32 de ani de la începutul sfârşitului pentru regimul Ceauşescu. „Atunci s-a strigat: «Vrem mâncare pentru copii»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă să-l înfrunte pe dictatorul Nicolae Ceauşescu, pe 15 noiembrie 1987. Mulţi dintre aceştia au plătit pentru curajul avut şi au fost schingiuiţi în temniţele comuniste.

Tudor Duican îşi aminteşte de cele întâmplate la Braşov în urmă cu trei decenii, cu doi ani înainte ca Revoluţia să ducă la schimbarea regimului comunist. 

„Un respectuos omagiu braşovenilor...Ei ne-au adus aminte, acum 32 de ani, că mai existăm...15 Noiembrie 1987, Revolta de la Braşov, sau începutul sfârşitului, pentru regimul comunist. 

Manifestanţii au incendiat tot ce amintea de regimul comunist, iar un rug uriaş, alcătuit din înregistrări de propagandă şi documente de partid, a ars ore bune în piaţa din centrul Braşovului”, scrie Duican pe Facebook. Acesta aminteşte şi de represiunile care au urmat.

„La sosirea serii, forţele de Securitate şi armata au înconjurat zona centrală a oraşului şi au împrăştiat prin forţă revolta. Au fost folosite inclusiv gaze lacrimogene, câini şi maşini blindate. Deşi nu există date că cineva ar fi fost ucis, circa 300 de protestatari au fost arestaţi. Totuşi, deoarece regimul ceauşist a ales să trateze protestele ca pe „cazuri izolate de huliganism”, sentinţele nu au depăşit trei ani de închisoare fără privare de libertate, o sentinţă relativ moderată în codul penal comunist.

Instanţa a cerut însă executarea pedepselor la locul de muncă şi deportarea din oraş a celor condamnaţi. După 1990 au putut fi documentate de către cercetători circa 100 de sentinţe în Braşov, în timp ce alţi manifestanţi au fost condamnaţi în urma unor procese ţinute pe tot teritoriul României”, mai scrie Tudor Duică.

Duică mai aminteşte că oamenii au cerut condiţii mai bune de trai şi mâncare pentru copii, iar la sediul PCR din Braşov s-au găsit importante rezerve de alimente destinate exclusiv cadrelor de partid. 

„Acolo s-a strigat  «Vrem mancare pentru copii». Chiar de la balcoanele superioare ale clădirii au fost aruncate role de caşcaval, carne de vită, salam, portocale, ananas şi kiwi (lumea le-a confundat cu cartofii la prima vedere)”, mai scrie Tudor Duică.

Citeşte şi

Cum au fost torturaţi muncitorii care au îndrăznit să strige pentru prima dată „Jos Ceauşescu!“. 30 de ani de la revolta anticomunistă de la Braşov

Se împlinesc 31 de ani de la prima revoltă anticomunistă din România. Sacrificiile miilor de muncitori din Braşov care au ieşit în stradă pentru libertate

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite