În anii '70, Braşovul avea una dintre cele mai frumoase gări din ţară. Cum a ajuns acum locul unde începeau vacanţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gara Braşov este o ruşine pentru oraş FOTO Ioan Buciumar
Gara Braşov este o ruşine pentru oraş FOTO Ioan Buciumar

În momentul în care a fost construită se spunea că ar fi trebuit să fie terminal de aeroport şi era între cele mai frumoase gări din ţară. Cum a ajuns acum Gara Braşov se poate vedea din fotografii.

Prima impresie se schimbă, de obicei, mai greu. Şansa Braşovului este că are atât de multe de oferit celor care îl vizitează, deoarece prima impresie este un fiasco total. Pe oriunde ar vrea cineva să ajungă în Braşov, va avea o experienţă neplăcută. 

GALERIE FOTO CU GARA BRAŞOV

Cei care ar dori să ajungă pe calea aerului vor constata repede că oraşul nu are aeroport. 

Străinii care se uită pe Internet vor spune că de la Bucureşti sunt doar 160 de kilometri, deci într-o oră şi jumătate vor fi la Braşov. Dar se înşală amarnic, deoarece, de foarte multe ori, distanţa dintre cele două oraşe este parcursă chiar şi în 6 ore, din cauza traficului infernal de pe Valea Prahovei. 

Lipsa unei autostrăzi face ca o persoană care locuieşte la Paris să ajungă de la Bucureşti acasă mult mai repede decât o alta care vrea să meargă la Braşov. 

Mai rămâne varianta trenului. 

O soluţie civilizată, extrem de utilizată şi avantajoasă. Dar nu în România. Pe lângă faptul că trenurile noastre au o viteză de melc, cei care ajung în Gara Braşov au o cruntă dezamăgire. 

Gara Braşov, locul ideal pentru filme horror

Coşurile de gunoi sunt murdare şi atârnă, mai-mai să cadă, astfel că nu este de mirare că, de foarte multe ori, sunt goale. Nimeni nu prea are curaj să pună ceva în ele, de teamă să nu cadă cu totul şi să se facă de râs faţă de ceilalţi oameni de pe peron. 

O tablă pe care este scris numele oraşului este posibil să fi fost păstrată pentru turnarea unui film de groază, deoarece pare potrivită pentru aşa ceva. Văzută de pe peron, gara, altădată mândria Braşovului, lasă un gust amar celor care o privesc. Noroc că fiecare călător coboară în tunelul care ajunge fie în clădirea gării, fie în parcul din cealaltă parte, în cartierul Tractorul. 

Numai că şi în tunel sunt probleme. În urmă cu câteva zile, un neon atârna până aproape de pământ, încât pericolul de electrocutare era evident. Totuşi, angajaţii au intervenit şi au remediat problema, semn că aspectul deplorant al zonei se datorează mai mult conducerii centrale, decât celei locale. Nu că aceasta nu ar avea partea ei de vină, dacă ne uităm la iarba lăsată să crească neglijent la doar doi paşi de calea ferată. În acelaşi pasaj se văd urmele infiltrării apei de ploaie în tavan. 

Pe lângă aspect, şi mirosul este pestilenţial

Atât pe peroane, cât şi în clădire persistă un miros de urină extrem de deranjant. Deşi există camere de luat vederi, iar Poliţia Transporturi are sediul în clădirea gării, oameni ai străzii îşi fac aici veacul şi nevoile. În zonă nu ai cum să nu întâlneşti un cerşetor, de cele mai multe ori o mamă cu un copil în braţe, pe care Protecţia Copilului se face că nu-i vede. 

În faţa clădirii există un alt pericol: multe pavele lipsesc, iar altele sunt sparte şi pun în pericol trecătorii. De aici, se vede clădirea care şi-a păstrat mare parte din frumuseţea originală, dar cu geamurile colorate în roşu, galben şi albastru, semn al mândriei naţionale (oare pentru ce se găseşte dincolo de aceste ferestre?). 

Primăria Braşov a încercat de multe ori să preia clădirea pentru o perioadă şi să o renoveze, însă reprezentanţii Căilor Ferate s-au opus. Chiar ministrul Transporturilor din 2019, Răzvan Cuc, într-o vizită la Braşov, promite că va investi în această clădire şi în infrastructura feroviară din judeţ. 

„Gara Braşov se modernizează. Va fi un proiect impresionant, în valoare de 40 de milioane de euro”, spunea ministrul Cuc, în urmă cu doi ani. 

Deocamdată, însă, nu s-a mişcat nici măcar un deget în această privinţă, aşa că peste un milion de turişti anual, câţi vizitează Braşovul în ultima perioadă, pot vedea o poartă de intrare în oraş care ar fi putut fi un obiectiv turistic în sine, însă este un loc care să-i facă pe oaspeţi să fugă cât mai departe de un asemenea loc.

Vă mai recomandăm:

 

Clip filmat într-un hotel şi un muzeu din Braşov. Artistul cântă o piesă celebră

 

Lipsă de materie primă pentru cărţile de identitate. Ce se întâmplă cu licitaţia

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite