„Şaguna“ este singura şcoală de nota zece din judeţul Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma rezultatelor excepţionale pe care le-au obţinut elevii la examenul de bacalaureat din vară, colegiul a fost introdus în revista „Zece şcoli de nota zece".

Este pentru a doua oară când Colegiul Naţional „Andrei Şaguna" apare în revista „Zece şcoli de nota zece", o revistă bianuală, online, editată de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) din cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Prima dată, „Şaguna" a fost nominalizat în urmă cu doi ani, iar acum urmează să apară din nou în ediţia din luna decembrie a revistei. „S-a ţinut cont de procentul de promovabilitate a bacalaureatului din anul şcolar trecut, dar şi de mediile foarte bune obţinute de elevi la acest examen, pentru că nu ajunge doar procentul de promovabilitate, contează şi notele obţinute. Nu e suficient să promoveze toţi, cu media şase, de exemplu. În anul trecut şcolar, după mediile obţinute la Bac de către elevii noştri ne-am situat pe locul cinci pe ţară. Nu ştim în revista ARACIP pe ce loc suntem şi nici nu ştim exact şcolile din ţară alături de care apărem. Cert este că din judeţul Braşov suntem singura şcoală care apare în această revistă", a spus Mariana Ionescu, directorul Colegiului Naţional „Andrei Şaguna".

image

În urma examenului de bacalaureat de anul acesta, Colegiul Naţional „Andrei Şaguna" a avut o promovabilitate de 99,38%, iar media notelor obţinute pe liceu a fost 8,96, asta în condiţiile în care procentul de promovabilitate la nivelul judeţului a fost de 45,9%. „Sunt mândru că sunt şagunist. Aici încă se mai face şcoală, chiar dacă mulţi spun că e un liceu de fiţe. Rezultatele noastre se văd în fiecare an la Bac sau la alte concursuri", a spus Mihai L., unul dintre elevii de clasa a XI-a.

Liceele vor fi clasificate ca şi universităţile

Liceul a ajuns să fie nominalizat în revista „Zece şcoli de nota zece", după ce reprezentanţii ARACIP au început, în luna octombrie, evaluarea a peste o mie de unităţi de învăţământ din ţară în vederea acordării acreditării. Din judeţul Braşov, au fost alese 29 de unităţi de învăţământ preuniversitar din Ghimbav, Codlea, Săcele, Zărneşti, Făgăraş şi Victoria. „Acreditarea înseamnă că şcoala poate să funcţioneze la parametri buni, foarte buni şi chiar excelenţi, pe o perioada de la trei până la cinci ani, după care directorul împreună cu Consiliul de Administraţie vor solicita o altă acreditare. Partea bună este că noi am intrat în acest program gratuit, am fost aleşi de Inspectoratul Şcolar, alături de mai multe unităţi de învăţământ din judeţ. Evaluarea a durat două zile, iar colegiul nostru a îndeplinit toţi indicatorii cu calificativul «foarte bine»", a mai spus Mariana Ionescu.

Stelian Grăjdan

Toate şcolile sunt obligate să aibă acreditare

Certificatul de acreditare va fi eliberat abia anul viitor, în el urmând să se precizeze exact calificativele obţinute pentru toţi indicatorii analizaţi. „Toate şcolile sunt obligate să ceară acreditarea anul acesta de la ARACIP şi să obţină avizul lor. Este important şi calificativul pe care îl obţin", a spus şi Dorel Agache, inspector şcolar general la IŞJ Braşov. „Evaluarea este foarte bună pentru că obţinem acreditarea şi certificarea faptului că suntem o şcoală funcţională. După ce se încheie acest program se va realiza o hartă de risc, în care toate şcolile vor fi punctate, ca la universităţi şi probabil că se va face si o clasificare", a mai completat directoarea colegiului.

Pentru acordarea acreditării, reprezentanţii ARACIP analizează aspecte legate de spaţiul în care şcoala îşi desfăşoară activitatea, dotările unităţii de învăţământ, programa şcolară, performanţele elevilor, dar şi ale profesorilor, activităţile extraşcolare, etc. 

 Cel mai vechi liceu din Braşov

Liceul „Andrei Şaguna" este cel mai vechi şi mai renumit liceu din Braşov. Episcopul, pe atunci, Andrei Şaguna a pus piatra de temelie a şcolii în septembrie 1851, iar clădirea a fost finalizată în 1854, fiind al treilea gimnaziu din Transilvania şi al şaselea din ţară. În 1922, gimnaziul primeşte numele ctitorului său, Andrei Şaguna, iar în 1996 liceul devine colegiul naţional. În fiecare an, în preajma zile de Sfântul Andrei (30 noiembrie) elevii şi profesorii sărbătoresc ziua liceului. Anul acesta, sărbătoarea va avea loc în perioada 28 - 30 noiembrie şi va fi marcată printr-o serie de activităţi cultural-artistice şi sportive.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite