Ţepele prin telefon iau amploare. Poliţiştii din toată ţara sunt în  alertă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Escrocii profită de naivitatea celor care le răspund la telefon. FOTOArhivă.
Escrocii profită de naivitatea celor care le răspund la telefon. FOTOArhivă.

Până acum la Braşov au depus plângere zece persoane. În toată ţara însă este vorba de sute de victime. Poliţiştii din Bacău au informaţii că reţeaua de escroci este condusă dintr-un penitenciar.

Ultima victimă de la Braşov a fost o femeie de 71 de ani. Femeia a fost sunatăde un fals avocat care i-a spus că fiul ei a avut un accident şi are nevoie de bani pentru a scăpa de dosarul penal. Pentru a induce în eroare victima,apelantul i-a spus că se află la spital,lângă fiul ei,iar ulterior l-a dat la telefon să vorbească cu mama lui şi să confirme faptul că are nevoie de bani.Apelantul i-a  indicat o bancă şi un cont bancar unde să depună urgent suma menţionată.Victima a crezut că a vorbit cu fiul ei şi imediat după convorbire, apelând şi la o prietenă,a strâns suma de 1914 Euro,pe care a depus-o, l a banca menţionată, la aproximativ două ore de la primirea apelului telefonic.

Escrocii aleg în principiu persoane vârstnice care se sperie repede, nu verifică informaţia şi urmează instrucţiunile. Escrocii de acest tip sunt greu de prins deoarece totul se derulează prin telefon şi conturi bancare. Victimele nu intră deloc în contact cu escrocii.

Nu deveniţi victime      

Pentru a nu deveni victime ale acestui gen de infracţiuni, poliţiştii recomandă:

Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de Poliţie sau Parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru con­firmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile.

Dacă sunteţi contactat de un «binevoitor», care vă apelează în numele unei rude apro­piate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin.

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească şi să afle detalii despre familie sau vecini.

Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate si legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei sau despre vecini.

Nu trimiteţi bani, solicitaţi în scopul de a vă ajuta rudele, până nu luaţi legătura personal cu membrii familiei

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite