Amănunte de luat în considerare la cumpărarea unui teren pentru casă. Cât de mult contează forma terenului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un teren care, la început, pare alegerea perfectă, poate ascunde o mulţime de inconveniente. Foto: Arhivă
Un teren care, la început, pare alegerea perfectă, poate ascunde o mulţime de inconveniente. Foto: Arhivă

Nu e suficient ca un teren să aibă un preţ bun şi să se afle exact în zona în care ne dorim să ne construim o casă. Pentru a cumpăra un teren, mai sunt o serie de factori importanţi care trebuie luaţi în calcul înainte de a bate palma cu un proprietar.

Din ce în ce mai mulţi oameni doresc să termine cu viaţa la bloc şi să se bucure de avantajele statului la curte. Mai ales în condiţiile actuale, când preţurile au scăzut cu până la 80% faţă de perioada de boom a pieţei imobiliare, iar materialele de construcţie s-au mai ieftinit şi ele. Atenţie însă, un teren care, la început, pare alegerea perfectă, poate ascunde o mulţime de inconveniente. Nu puţine au fost situaţiile când cumpărătorii nu au verificat cu atenţie toate aspectele care ţin de achiziţia unui teren şi s-au trezit că nu pot construi pe el ceea ce aveau în minte sau, mai rău, nu au putut construi deloc.

Cumpăr unde sunt utilităţi trase sau nu?


Cele mai căutate sunt loturile de teren care au un minim de utilităţi sau care au conducta de gaze şi stâlpii de curent cât mai aproape pentru o racordare mai uşoară şi mai ieftină. Ideal este să aibă şi canalizare, acces la liniile telefonice, cablu TV şi internet.

În general, cei care lasă oraşul în urmă pentru o casă într-o zonă mărginaşă, caută să scape de zgomot. Astfel că foarte important este ca terenul să nu fie în apropierea unei şosele circulate sau lângă o stradă foarte aglomerată. În afară de gălăgia pe care o fac maşinile, curţile în apropierea acestui gen de străzi se umplu de praf. De asemenea, lotul ideal este în apropierea unei păduri, dar nu mai aproape de 150 de metri.

Risc de inundaţie


Un alt aspect demn de luat în calcul este ca terenul să nu fie inundabil în caz de ploi. Specialiştii în construcţii şi imobiliare ne sfătuiesc că atunci când ne cumpărăm un teren, acesta nu trebuie să fie situat în albia unui râu sau în apropierea unei ape unde se deversează reziduuri. Este recomandat ca solul să fie stabil şi nesurpabil. Pentru acest lucru este indicat un studiu geofizic -în funcţie de acesta se calculează şi fundaţia casei. De asemenea, sunt necesare şi informaţii legate de nivelul apei subterane (litologia solului). Oricum, este foarte important studiul geologic premergător proiectului. 

Forma terenului contează


Dimensiunile terenului reprezintă o altă latură de luat în seamă. Un teren aproape de perfecţiune ar trebui să aibă cel puţin 1.000 metri pătraţi, consideră cei mai mulţi dintre clienţi. Astfel se poate repartiza zona casei, a grădinii, o zonă cu pomi fructiferi sau decorativi. Sigur că se construiesc case şi pe terenuri mai mici, iar proprietarii sunt mulţumiţi, însă indiferent de suprafaţă contează forma terenului. Dacă este îngust, în afară de faptul că are o deschidere mică, se va construi „de-a lungul", casa luând o formă dreptunghiulară. De asemenea, nu este de neglijat faptul că se prevede o distanţă faţă de imobilele vecine - spaţiul faţă de stradă şi de limita din spate a proprietăţii.

Se poate construi pe terenul cumpărat?

Până la încheierea tranzacţiei este recomandat să se cunoască starea terenului şi încadrarea în intravilan construibil. Atenţie! Poate fi intravilan, dar neconstruibil. De aceea este indicat să se solicite un certificat de urbanism informativ, înainte de achiziţionarea terenului. Prin acest certificat, autorităţile fac cunoscute cumpărătorului (sau celui care solicită actul) elementele privind regimul juridic, economic şi tehnic al terenurilor şi construcţiilor deja existente şi stabilesc cerinţele urbanistice care trebuie îndeplinite.

Înainte de alegerea unui teren ar fi bine să vă consultaţi şi cu un arhitect care vă va spune dacă puteţi ridica pe el sau nu casa pe care o aveţi în cap. În funcţie de forma terenului veţi şti exact ce tip de proiect veţi putea alege.

Citeşte şi:

Cine vrea să construiască la Braşov trebuie să facă drumuri, parcare şi să cedeze teren pentru şcoli şi grădiniţe

Cum arată hotelul din Braşov proaspăt cumpărat de Simona Halep. Sportiva a investit 2 milioane de euro pentru două proprietăţi imobiliare de lux

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite