Angiograf de un milion de dolari, folosit la limita de avarie din lipsa medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul care a costat peste un million de dolari nu este folosit la capacitate maximă deoarece la Judeţean nu există specialişti. Conducerea unităţii scoate la concurs două posturi pentru pacienţii să poată beneficia de cea mai bună îngrijire.

Aparatul a fost adus la Spitalul Judeţean Braşov în 2008, după ce timp ce cinci ani s-a făcut lobby la Ministerul Sănătăţii pentru obţinerea lui. Principalul argument a fost acela că pacienţii braşoveni nu vor mai fi nevoiţi să meargă în alte judeţe pentru tratament. Angiograful a costat aproape un milion de dolari, dar nu a putut fi folosit imediat din cauza lipsei specialiştilor. După luni întregi de aşteptare, s-a apelat la un medic din Târgu Mureş care venea să facă intervenţiile necesare. După un an specialistul a renunţat şi mult timp aparatul a stat pe tuşă. Pacienţii tot nu au avut unde să fie trataţi.

Abia anul trecut Spitalul Judeţean a reuşit să angajeze un cardiolog cu competenţe intervenţionale, dar nu este de ajuns. Celelalte două posturi au fost scoase la concurs şi în 2011 şi în 2012, dar nimeni nu s-a prezentat. Lucru uşor de înţeles având în vedere că un medic primar are un salariu de 2500 de lei.

Din cauza lipsei specialiştilor, banii s-au dus la privat

Din cauza problemelor de la Spitalul Judeţean majoritatea banilor din programele naţionale cardiac repartizate Braşovului au mers la clinica privată. Anul trecut, la spital au fost daţi bani doar pentru 20 de cazuri, deşi au fost tratate 100. Managerul interimar al spitalului spune însă că situaţia se va schimba anul acesta.

„Am scos la concurs cele două posturi şi avem trei dosare depuse în vederea examenului. Anul acesta am fost şi noi incluşi în programul naţional de infarct acut. După ce vom avea şi specialiştii, vom îndeplini toate condiţiile necesare pentru a putea face mai multe tipuri de intervenţii. Dacă ai tot ce este nevoie atunci Casa de Asigurări de Sănătate face contract cu tine. Este timpul ca banii să ajungă şi la Spitalul Judeţean şi nu doar la privat, unde vin pacienţi şi din alte judeţe care folosesc fondurile de care ar putea beneficia braşovenii. Odată ce vom avea trei medici angajaţi atunci ni se va mări şi nouă numărul de cazuri ce va fi decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Sistemul sanitar este în primul rând unul social şi trebuie să ajute bolnavii care ajung la spitalele de stat“, ne-a declarat Adrian Albotă, managerul Spitalului Judeţean Braşov.

Aparat complex

Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor sanguine. Procedura se realizează prin intermediul unui cateter în care se introduce o substanţă de contrast la nivelul vaselor care urmează a fi investigate. Pe lângă diagnosticul care se pune în urma acestei intervenţii, se poate face şi un tratament endovascular al unor afecţiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive sau dilatările unor artere coronare care vascularizează inima. Aceste intervenţii se numesc angioplastii şi pot fi completate de inserţia unui dispozitiv care se numeşte stent, asemănător unei plase metalice, care se poziţionează în interiorul arterei şi are rolul să o menţină deschisă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite