Braşov

articolul anterior articolul urmator

Aterizare cu telecomandă pe viitorul aeroport de la Braşov. Avioanele vor fi dirijate de la Arad

7
15 May 2021 13:20:42
Autor: Ioan Buciumar
Turn de contrl virtual la Aeroportul Braşov FOTO bizbrasov
Turn de contrl virtual la Aeroportul Braşov FOTO bizbrasov

Turnul de control care va dirija decolarea şi aterizarea avioanelor pe aeroportul de la Braşov se va afla la Arad, adică la peste 400 de kilometri.

Avioanele care ateriza pe Aeroportul Internaţional Braşov Ghimbav vor fi dirijate de la Arad, adică de la mai multe sute de kilometri. 

Decizia a fost luată de conducerea Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA R.A., aprobată în şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 13 mai 2021 şi comunicată Consiliului Judeţean Braşov. 

Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat că zborurile pe Aeroportul Internaţional Braşov vor fi controlate şi dirijate de la Aeroportul Internaţional Arad, prin intermediul soluţiei de turn virtual la distanţă (remote tower). 
 
Soluţia referitoare la furnizarea serviciilor de navigaţie aeriană pentru Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav a fost propusă şi validată în prealabil de conducerea executivă a ROMATSA, în urma unei analize din punct de vedere tehnic, economico-financiar şi al resurselor umane a aeroporturilor din România. 

De la Arad se vor asigura serviciile de dirijare pentru soluţia de remote tower, acest aeroport fiind ales în urma unei competiţii interne a ROMATSA, în cadrul căreia au fost analizate mai multe opţiuni şi locaţii posibile. 
 
Acum urmează ca specialiştii din Consiliul Judeţean Braşov să primească toate informaţiile necesare de la ROMATSA pentru ca studiul de fezabilitate să poată fi încheiat şi să demareze achiziţia componentelor necesare. 

„Avem convingerea că, prin această soluţie, se vor asigura servicii de navigaţie aeriană la cele mai înalte standarde de siguranţă şi performanţă, în linie cu ultimele dezvoltări tehnologice. Vă asigur de întreg sprijinul nostru, astfel încât operaţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav să respecte calendarul pe care îl stabiliţi”, a precizat Adrian Cojoc, directorul general al ROMATSA, în adresa transmisă Consiliului Judeţean.
 
„Sunt foarte bucuros că am obţinut răspunsul pe care îl aşteptam de la ROMATSA şi că putem include soluţia turnului virtual la distanţă în studiul de fezabilitate pentru serviciile de navigaţie aeriană. În următoarele zile vom aproba indicatorii tehnico-economici aferenţi serviciilor de navigaţie în Comisia Tehnico-Economică şi apoi în plenul forului deliberativ, după care vom începe procedurile de achiziţie pentru echipamentele şi componentele necesare. Sunt convins că şi pe viitor vom continua colaborarea foarte bună atât cu conducerea ROMATSA, cât şi cu specialiştii de la Aeroportul Internaţional Arad, deoarece avem nevoie de sprijinul şi expertiza lor în ceea ce priveşte operaţionalizarea Aeroportului Internaţional Braşov”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea. 
 
Lucrările la aeroportul de la Ghimbav au avansat foarte mult în ultimul an. Astfel, a fost construit terminalul care va deservi aeroportul, iar, în ultima săptămână, acesta a fost conectat la utilităţi. Câteva construcţii mai mici, denumite obiecte, au întârziat, însă, finalizarea lucrărilor la proiect, astfel că aeroportul nu va fi dat în folosinţă anul acesta, ci, cel mai probabil, anul viitor. 
 
Vă mai recomandăm:
 
Locurile din România unde se filmează „Django“. Vulcanul stins de la Racoş a devenit un mic Hollywood
 
Profanare de cadavre la Braşov. Mort jefuit chiar în capela cimitirului

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Johnel John
15.05.2021, 14:10:24

Mi nekem az Othalom, mi nekem Budapest? ...Important se ajunge bine la pasager unde le trebuie la el ! Trăiască frăția em prietenia seculară între popor maghiar și popor român !

+3 (7 voturi)
sile
15.05.2021, 14:39:46

Chiar așa, dar de ce nu se dirijează de la Budapesta ? Aeroporturile Cluj, TgMures, Sibiu, au scarlatină ?

-5 (13 voturi)
Mihai Popescu
15.05.2021, 18:20:49

Dar ce fel de aeroport este ala care nu poate dirija avioanele din propriul turn de control ?

+9 (11 voturi)
corect roman
15.05.2021, 18:58:47

Sa vedeti la avioane pierdute pe coclauri.Noi inca avem cablurile electrice spanzurate pe stalpi in mijlocul trotuarelor si visam zboruri pe Marte sau trenuri cu hidrogen.Inca sunt carute pe drumurile nationale.

-4 (6 voturi)
Edmond Serban
15.05.2021, 23:44:38

Aradul este centru regional de dirijare si control aerian - acopera, practic, tot vestul tarii. Ce este de neinteles este faptul ca aeroportul din Arad, renovat, modernizat, etc. cu toata pompa este tinut nefunctional, in conditiile in care cateva companii aeriene si-au manifestat intentia de a desfasura zboruri de acolo. Putem suspecta alte interese ? Oricum aeroportul Brasov va fi greu de utilizat de aeronave mari si de viteza, datorita geografiei locului si conditiilor meteo deseori dificile. Succes !

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările