Braşov

articolul anterior articolul urmator

Autoutilitara românească în stadiu de prototip care consumă de doar 5 lei la 100 de kilometri

8
20 May 2022 09:14:58
Autor: Ioan Buciumar
Autoutilitara românească se construieşte la Braşov FOTO agrointel
Autoutilitara românească se construieşte la Braşov FOTO agrointel

La Braşov a fost dezvoltat prototipul unei autoutilitare electrice care s-ar putea construi de la anul în serie, la Făgăraş.

O autoutililtară electrică interesantă se află în stadiul de prototip la Braşov. Firma Moveos a investit câteva sute de mii de euro pentru realizarea acesteia, iar rezultatul este o maşină agrointeligentă electrică, cu un cost de exploatare de 5 lei la suta de kilometri. 
 
„Odată cu diversificarea activităţii noastre în medii industriale diferite, am identificat nevoia unui transport utilitar eficient. Din dorinţa de a ne alinia la mişcarea globală în direcţia reducerii emisiilor de carbon, ideea de a produce o autoutilitară 100% electrică a devenit ţelul spre care ne-am concentrat eforturile încă din primii ani de la înfiinţarea companiei”, au precizat reprezentanţii companiei. 
 
Finalizarea procedurii de certificare conform normelor româneşti în vigoare este programată pentru mijlocul acestei veri. Acest lucru va face posibilă înregistrarea autoutilitarei cu numere galbene la primării şi utilizarea acesteia pe drumurile publice.
 
Anul acesta ar urma, potrivit reprezentanţilor companiei, să demareze producţia de preserie, iar de anul viitor, într-o fabrică din Făgăraş, cel mai probabil, producţia de serie. 
 
„Noi suntem pregătiţi în producţia de serie să livrăm anual către viitorii noştri clienţi până la 5.000 de autoutilitare electrice. După modelul marilor constructori de automobile, viitoarea unitate de producţie se va ocupa exclusiv de integrarea componentelor provenite în proporţie de 50% de la furnizori autohtoni”, au mai precizat reprezentanţii societăţii într-un răspuns pentru BizBraşov.
 
Avantajul acestei autoutilitare faţă de celelalte care există pe piaţa din România este preţul, unul mult mai scăzut. În plus, autovehiculul poate fi utilizat în diverse domenii, cum ar fi ferme agricole, ferme de animale, livezi / podgorii, centre ecvestre, campinguri, resorturi turistice, complexe rezidenţiale, platforme industriale, depozite logistice, unităţi administrativ-teritoriale, porturi, grădini zoologice, stadioane etc. Aceasta va avea o sarcină maximă de 500 de kilograme, o viteză maximă de 45 km/h, o autonomie de 80 de kilometri, iar bateriile se vor putea încărca în şase – opt ore.
 
https://www.bizbrasov.ro/2022/05/19/moveos-autoutilitara-electrica-serie/
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Suma imensă necesară pentru hrana pe o singură zi a urşilor din Sanctuarul Libearty. Ce „tumbe” fac angajaţii
 
Salvarea care a parcurs distanţa până la Lună şi înapoi. Distanţa uriaşă din bordul unei autosanitare de la Braşov

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

loco loco
20.05.2022, 10:54:51

o luam pe urmele "Lastunului"......

-2 (4 voturi)
Ion Ion
20.05.2022, 11:00:11

Un fel de electrocar cum era pe vremuri. Dar alea aveau 3 tone incarcatura. Asta are 350kg (trebuie sa scazi din 500kg greutatea a 2 oameni). Ce sa mai zic : o adevarata revolutie tehnologica !!!!

-3 (5 voturi)
in bogus, again...
20.05.2022, 11:21:49

oamenii aia nu se lauda cu o revolutie si nu conteaza ca transporta numai 350kg, conteaza ca este utila, ca se va produce in Ro si ca va asigura salarii unui numar de oameni. sper sa existe piata suficienta. p.s. sint convins ca tu la viata ta ai construit chestii mult mai faine si grozave, n'ashe? hai, impartaseste si impresioneaza-ne!

+7 (7 voturi)
Dorin Saramet
20.05.2022, 13:39:07

Este greu de crezut cât de răi pot fi unii oameni. Vorbim despre o utilitară mică, care poate căra anumite greutăți. Electrică, în mod special. Nu toată lumea are nevoie să transporte cu TIR-ul. În loc să fim mândri cârcotim.

+4 (4 voturi)
Mihai N
20.05.2022, 14:58:45

Prototip, au cumparat o punte cu motor din china, au sudat doua fiare, 4 roti, o caseta de directie si cateva baterii de laptop si gata "inovatia" tehnologica!

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările