Avantajele şi dezavantajele unei maşini hibrid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cazul acestor maşini, consumul este mai mic, însă reparaţiile sunt mai dese. Foto: Arhivă
În cazul acestor maşini, consumul este mai mic, însă reparaţiile sunt mai dese. Foto: Arhivă

Automobilele hibrid au devenit tot mai populare în România, statisticile estimând o creştere rapidă a numărului acestora în următorii ani.

O maşină hibrid este un vehicul care poate funcţiona atât cu combustibil, cât şi cu energie electrică. Unul dintre binecunoscutele avantaje ale acestui tip de automobil constă în capacitatea de a proteja mediul. 

Modelul hibrid este o combinaţie între o maşină cu motor pe combustie care funcţionează cu motorină sau benzină şi o maşină electrică care este alimentată de baterii de înaltă tensiune. Maşina hibridă deţine ambele forme de alimentare. 

Care sunt avantajele şi dezavantajele unei maşini hibrid? 

  • Este silenţioasă 
  • Produce o cantitate mai mică de dioxid de carbon comparativ cu o maşină obişnuită 
  • Răspunde mai rapid la comenzi 
  • Este uşor de manevrat şi ideală traficului urban 
  • Se încărca mai repede comparativ cu un vehicul electric 
  • Are un consum de energie mai scăzut 

Utilizând baterii pentru funcţionare în special în zonele urbane. Aproximativ până la viteza de 60 km/h acestea rulează doar cu motorul electric. Ca avantaje, acestea au un consum redus de combustibili fosili, în special când staţionează sau circulă în condiţii de trafic urban unde vitezele nu sunt crescute. Acestea practic opresc motorul cu combustibil, moment în care automobilul este alimentat electric, reducând zgomotul, consumul şi poluare emisă. Din punct de vedere al costurilor, în funcţie de model şi de modul de condus, în zonă urbană, pentru 100 km parcurşi variază între 3-5 RON. Mai mult, ca avantaje, acestea au o frânare şi un demaraj eficient, fiind optime pentru manevrele rapide din zona urbană. 

Care sunt dezavantajele unui astfel de autoturism? 

  • Se defectează mai des decât o maşină normală 
  • În cazul necesităţii unei reparaţii se solicită intervenţia unui personal specializat 
  • Preţul de cumpărare este mai mare decât cel al unui automobil care funcţionează pe bază de motorină/benzină 
  • Prezintă un pericol mare în momentul unui accident, din cauza bateriilor de înaltă tensiune. Modelele mai noi au încorporat, din fericire, un sistem de dezactivare a bateriilor în cazul unui astfel de incident 

Prin urmare, se poate observa că un vehicul hibrid are costuri ridicate atât la cumpărare, cât şi pe parcursul deţinerii lui, cu mentenanţa. Pentru cineva care este atent cu bugetul său, clar nu e o investiţie profitabilă. Dar poate fi o alegere inteligentă pentru cineva care obişnuieşte să circule zilnic cu maşina prin aglomeraţia oraşului, datorită uşurinţei de manevrare, rapidităţii comenzilor şi mai ales a consumului redus de carburant/energie. Cât despre protejarea mediului, se poate spune că este doar parţială, întrucât atunci când este alimentată cu combustibil, maşina continuă să producă emisii de dioxid de carbon care sunt eliberate în atmosferă.  

De asemenea, o problemă pot fi puţinele staţii de încărcare pentru acestea, problemă care se va reduce în timp, pe măsură ce vor fi dezvoltate mai multe staţii de încărcare. Pentru cei mai comozi poate fi o problemă încarcarea vehiculelor, care este necesară aproape zilnic, în funcţie de distanţa parcursă.În România, guvernul oferă un ecobonus de până la 6.500 euro pentru cumpărarea de maşini hibrid sau electrice, în cazul programului Rabla Plus.

Citeşte şi:

Cum pregătim corect maşina pentru iarnă

Cum să alegem corect anvelopele de iarnă şi ce reprezintă simbolurile de pe cauciucuri

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite