Biblia, expusă la Braşov în toate formele ei. Cum se poate citi Cartea Cărţilor cu cele mai mici dimensiuni FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O nano-Biblie de numai 4x4 milimetri în expoziţia de la Braşov FOTO Ioan Buciumar
O nano-Biblie de numai 4x4 milimetri în expoziţia de la Braşov FOTO Ioan Buciumar

Centrul CATTIA din Braşov găzduieşte până în 30 octombrie o expoziţie de biblii şi alte obiecte legate de Cartea Cărţilor, precum şi un colţ dedicat Teoriei Evoluţionismului

Cea mai veche biblie în limba română, biblii extrem de vechi în diverse limbi, între care maghiară, germană, dar şi chineză, japoneză sau urdu, biblii extrem de preţioase, aurite sau o nano-biblie de numai 4 milimetri, care poate fi citită doar cu ajutorul microscopului. Toate acestea pot fi văzute la expoziţia de la CATTIA, unde există şi multe alte obiecte, dar şi informaţii interesante legate de Cartea Cărţilor. 

În următoarea lună, aici vor avea loc mai multe evenimente. „Expoziţia se adresează în primul rând celor care au o biblie în casă şi care stă nefolosită şi este prăfuită. De asemenea, se adresează şi celor care nu au nicio biblie şi ar dori să afle mai mult despre aceasta. Se adresează în egală măsură şi celor care sunt atei prin naştere sau au devenit atei, sau creştinilor, indiferent că sunt ortodocşi, catolici, protestanţi sau neo-protestanţi”, a explicat organizatorul evenimentelor, Valentin Bota.

Poate cel mai interesant dintre obiectele expuse este şi cel mai greu de observat. O biblie de numai 4 milimetri, aflată pe o cruciuliţă şi care a fost tipărită fără mijloace electronice, adusă de octogenarul Florian Stoica. 

„Ca în orice domeniu, s-a dorit să existe şi unele lucruri care să iasă în evidenţă, diferite de cele obişnuite. În Germania, cu ocazia a 500 de ani de la Reformă au făcut o biblie de 30 de metri înălţime. Cele mai multe sunt, însă, cele de dimeniuni minuscule. Şi ultima este realizată pe o plăcuţă de numai 4x4 milimetri. Este vorba de titan şi este aşa de mică, încât trebuie mărită de 1.600 sau 1.700 de ori”, a spus colecţionarul Florian Stoica. 

Expoziţia şi evenimentele de la CATTIA îşi propun promovarea Bibliei, dar nu sunt uitaţi nici adepţii ştiinţei, care pot afla în prima dintre săli detalii interesante din teoria evoluţionistă a lui Charles Darwin. Dacă evoluţia pandemiei nu va obliga la luarea de măsuri care să nu permită acest lucru, expoziţia va rămâne la CATTIA până în 30 octombrie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Motivul înghesuielii de nedescris în hala celei mai importante pieţe a Braşovului

Sportivi în fotoliu rulant. Cum a decurs prima zi a turneului de handbal de la Braşov

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite