ADMITERE LICEU 2013. Poveştile celor mai buni profesori din judeţul Braşov. Evelina Cîrciu şi Manuela Şerban, doi dascăli cu har

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evelina Cîrciu este unul dintre cei mai iubiţi profesori de la Colegiul Naţional Dr.Ioan Meşotă.
Evelina Cîrciu este unul dintre cei mai iubiţi profesori de la Colegiul Naţional Dr.Ioan Meşotă.

Evelina Cîrciu a publicat deja patru volume de autor, două cărţi didactice şi două de critică literată. A scris peste 50 de lucrări în revistele de critică literară. Manuela Şerban a devenit cunoscută în Braşov în special datorită performaneţelor obţinute, în ultimii 11 ani, de echipele de elevi pe care le coordonează, la un prestigios concurs de informatică din SUA.

Evelina Cîrciu spune că şi-a dorit mereu să devină dascăl „Am vrut iniţial să devin învăţătoare şi am făcut Liceul Pedagogic din Braşov. Mama a insistat apoi să devin profesoară. Am ales limba română, deoarece în liceu am avut o profesoară extraordinară, pe doamna Bianca Osnaga, care este şi acum mentorul meu. Am fost încurajată şi de faptul că am observat că sunt foarte stăpână pe mine atunci când sunt la catedră, eu fiind în rest o fire emotivă", spune Evelina Cîrciu.

Elevii trebuie să citească din plăcere

După liceu a urmat Facultatea de Litere la Braşov, dar viaţa avea să o ducă la Constanţa, după ce s-a căsătorit. A predat trei ani la Liceul de Marină, după care s-a întors la Braşov şi a predat, timp de patru ani, la Colegiul „Transilvania". În 2006 a obţinut un post de titular la Meşotă, un colegiu extrem de competitiv, unde la Bacaulaureat se numără mediile peste 9.00, iar promovabilitatea este de 100%. Şi-a făcut doctoratul la Bucureşti unde îndrumător i-a fost renumitul profesor Nicolae Manolescu. „Mă simt onorată că am reuşit să îl cunosc şi pe omul Nicolae Manolescu", mai spune profesoara.

Spune că „secretul" unui profesor este comunicarea cu elevii pe care îi determină să înveţe cu plăcere şi nu din obligaţie sau doar pentru a obţine note mari. „Este important să comunici cu elevii nu doar la nivel intelectual. Trebuie să existe şi o participare afectivă, să crezi că poţi schimba ceva, să-şi doreşte să le plămădeşti caracterul. Încerc mereu să le imprim bucuria de citi. Lectura nu înseamnă doar învăţare, este o bucurie. M-a onorat prezenţa în acest top unde am văzut profesori remarcabili. M-a bucurat votul de încredere al elevilor", spune profesoara.

Evelina Cîrciu este de părere că sistemul de învăţământ ar trebui să fie constant, iar subiectele la limba română să lase mai liberă imaginaţia elevilor. „Am spus întotdeaua că examenul este cea mai bună metodă de selecţie. Sunt multe lucruri în sistem care ne incomodează. Un elev trebuie să ştie atunci când intră în clasa a IX-a exact cum vor sta lucrurile atunci când va termina liceul. Este nevoie de o constanţă, care să le dea încredrere elevilor. Am observat că tipurile de subiecte de la Bacalaureat sunt mult prea tehnicizate şi neceserită răspunsuri standard. Noi ne dorim să le imprimăm elevilor bucuria de învăţa, nu doar să-i antrenăm pentru a obţine rezultate bune", mai spune profesoara.

Rezultate excepţionale

Deşi salariile în învăţământ nu sunt mari, Evelina Cîrciu spune că nu s-a gândit niciodată să facă altceva. „Sunt foarte multe satisfacţii în viaţa unui dascăl, care compensează problemele financiare. Atunci când un elev obţine rezultate excepţionale ai o bucurie imensă în suflet. Acum doi ani, eleva mea Andreea Spânu a obţinut locul al treilea la Olimpiada Naţională de Limba şi Literatura Română, iar apoi locul întâi la cea Internaţională. A fost o bucurie imensă. Eu am doar 14 ani experienţă în învăţământ şi nu m-am gândit niciodată că aş putea face altceva. Consider că un profesor adevărat este acela care predă cu pasiune şi după 30 de ani", povesteşte Evelina Cîrciu.

Manuela Şerban, absolventul care a devenit dascăl şi a şi-a făcut colegiul cunoscut peste ocean

Profesoara de informatică poate spune că şi-a văzut visul cu ochii. Din 1991, de când a absolvit Liceul de Informatică, şi-a dorit să ajungă să predea la acelaşi colegiu. „Am terminat şefă de promoţie, dar habar nu am avut. Cu o zi înainte de absolvire mi-a spus dirigintele că a doua zi trebuie să ţin un discurs şi am fost foarte mirată când am aflat de ce. Niciodată nu m-au interesat notele şi nu am ştiut ce note am. Am avut noroc să învaţ foarte repede, să reţin uşor şi să îmi intre bine în cap", se amuză profesoara de informatică. Aşa se explică uşurinţa cu care a reuşit să termine Facultatea de Matematică - Informatică, să facă un master, să se înscrie la a doua facultate - Sociologie - şi să mai facă un master şi în acest domeniu.

Iubeşte lucrul cu elevii

Între timp, a dat examenul de titularizare şi a obţinut postul mult dorit: profesor de informatică la Colegiul Naţional „Grigore Moisil". „Mi-am dorit în mod special să predau aici chiar dacă atunci când am dat examenul de titularizare puteam să aleg oricare dintre cele trei licee bune din Braşov", spune Manuela Şerban.  

De când predă aici, profesoara organizează, benevol, în fiecare sâmbătă un cerc de informatică pentru elevi. „ Aşa se face că nu a existat an în care elevii pregătiţi de ea să nu se califice la faza naţională a olimpiadei de informatică sau să nu ia premii la diferite concursuri de profil. „Fac acest lucru din pasiune. Am avut şi alte oferte. Aş fi putut merge la facultate să predau, dar am refuzat. Mă simt mai legată sufleteşte de locul acesta, de elevii liceului. Am avut ocazii destule şi să plec din ţară, dar eu zic că e nevoie şi aici de oameni care să pună umărul la ceea ce se întâmplă în România, să nu primeze doar interesele persoanale. Până la urmă, poţi să ai o carieră foarte frumoasă şi în ţara ta", este de părere profesoara.

Americanii îi ştiu de frică

În anul 2000, profesoara a primit invitaţia de a participa cu o echipă de elevi la concursul de informatică American Computer Science League (ACSL), organizat de o asociaţie din Statele Unite ale Americii. Fără să ştie exact în ce se bagă, a răspuns provocării, iar în vara lui 2001 s-a îmbarcat, împreună cu sase elevi, spre SUA. „Am obţinut locul doi la programare, iar per total ne-am clasat pe locul opt. De atunci, am participat în fiecare an la acest concurs şi niciodată nu am luat mai puţin de locul patru. În 2011 a fost foarte greu. Am participat la o categorie superioară pregătirii noastre, dar am ieşit pe locul întâi, din 60 de echipe", se mândreşte Manuela Şeban.

Succesul Manuelei Şerban vine şi din faptul că reuşeşte să lege relaţii speciale cu elevii pe care îi pregăteşte. „Am foşti elevi care şi acum mă sună de ziua mea din Franţa sau din SUA, unde s-au stabilit. Am păstrat legătura cu foarte mulţi dintre ei şi suntem prieteni pentru că avem această pasiune în comun. Este un sentiment foarte interesant", mai spune Manuela Şerban.

Pe aceeaşi temă:

Topul celor mai bune din licee din judeţul Braşov

EXCLUSIV Topul celor mai bune licee din România. Cele mai bune variante de înscriere la liceu, în fiecare judeţ

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite