Braşov: Administrarea pădurilor, verificată de silvicultori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectorii silvici au efectuat controale Braşov, Sibiu, Mureş, Covasna şi Harghita
Inspectorii silvici au efectuat controale Braşov, Sibiu, Mureş, Covasna şi Harghita

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Braşov a demarat, de ieri, o serie de controale. Inspectorii sunt interesaţi de asigurarea administrării sau a serviciilor silvice prin structuri silvice autorizate de către proprietarii de fond forestier.

Controalele inspectorilor silvici braşoveni vizează domeniul silvic din judeţele Braşov, Sibiu, Mureş, Covasna şi Harghita, pe care ITRSV Braşov le are în administrare. Directorul coordonator al instituţiei, Vasile Copariu, spune că majoritatea problemelor legate de administrarea fondului forestiar au fost semnalate în judeţul Harghita, unde se pare că foarte mulţi localnici care şi-au redobândit dreptul de proprietate asupra suprafeţelor împădurite nu au înţeles sau au interpretat greşit legile în vigoare, şi nu au încheiat contracte cu structuri silvice autorizate.

Comunicate în limba maghiară

„O mare parte dintre proprietari sunt de origine maghiară, care nu înţeleg foarte bine limba română şi probabil de aceea nu s-au grăbit să încheie contracte de administrare sau servicii silvice. De aceea, ne-am gândit să facem comunicate de presă şi în limba maghiară, pentru ca proprietarii să poată să înţeleagă mai bine despre ce este vorba referitor la aceste contracte", a precizat Vasile Copariu.

Şeful ITRSV Braşov spune că proprietarii trebuie să cunoască faptul că deţinătorii de suprafeţe împădurite mai mici de 30 de ha nu au obligaţia să plătească nicio taxă pentru contractele de administrare sau servicii silvice.

Amenzi usturătoare

În cazul în care proprietarii de păduri nu au încheiat şi nici nu intenţionează să încheie contracte de administrare sau servicii cu structuri silvice autorizate, autorităţile sunt hotărâte să aplice sancţiuni contravenţionale cu valori cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei, conform legilor care datează încă din 2006.

Specialiştii spun că tot ce trebuie să facă proprietarii de păduri pentru a respecta legea şi a evita sancţiunile este să se prezinte la ocolul silvic pe raza căruia se află proprietatea, unde se încheie contractele de administrare.

Cei mai mulţi proprietari de păduri, adică 103.000, se află în judeţul Harghita. Pe locul al doilea se află cei din judeţul Covasna, unde sunt 65.000, urmat de Mureş, cu 18.000. Penultimul loc este ocupat de Braşov, cu 15.000, iar cei mai puţini, 2.500, sunt înregistraţi în judeţul Sibiu.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite