Braşov

articolul anterior articolul urmator

Braşov: Lipsa dialogului dintre instituţii „naşte“ cozi la CAS

0
24 Jun 2010 06:55:05
Autor: adevarul

Contribuabilii sunt purtaţi pe drumuri ca să dovedească faptul că nu au datorii. Poliţia şi o comisie a CNAS au făcut controale săptămâna trecută la Braşov, pentru a verifica modul cum a fost respectată legislaţia.

CAS Braşov este vârful „icerberg-ului" în care peste 30.000 de braşoveni sunt purtaţi pe drumuri ca să aducă actele doveditoare că au sau nu datorii la bugetul asigurărilor sociale de sănătate de stat. Practic, scandalul este provocat de lipsa unei baze naţionale de date la care diversele instituţii ale statului să aibă acces.

În pofida milioanelor de euro cheltuite pentru realizarea reţelelor informatice, sute de mii de români, din 17 judeţe, sunt obligaţi să parcurgă următorul traseu. Mai întâi, merg la CAS ca să afle de ce apar pe deja vestitele „liste ale  ruşinii". După ce stau la cozi şi află ce suma şi pentru ce li se impută ca presupusă datorie la CAS, oamenii trebuie să meargă la Finanţe - dacă au PFA-uri, pentru a aduce adeverinţe că şi-au plătit dările la zi şi să le depună ulterior la CAS.

Nici cei cu meserii liberale, contracte de drepturi de autor sau venituri din chirii etc. nu scapă de drumuri. Ei trebuie să aducă copii după cartea de muncă din ultimii 5 ani (datoriile mai vechi de această perioadă se prescriu), care să ateste că au avut un contract, în baza căruia a fost plătit impozitul CAS.

ANAF s-a spălat pe mâini

Scandalul a izbucnit după ce ANAF a transmis listele cu datornici către CAS-urile judeţene, în baza unui protocol încheiat la nivel naţional între reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Ce nu fac instituţiile în cauză, pentru a nu mai purta oamenii pe drumuri, este confruntarea listelor cu bazele de date de la Inspectoratele de Muncă, de la toate casele de pensii (avocaţii, angajaţii MAI şi ai Ministerului Apărării au case proprii de pensii), pentru a verifica dacă aceştia au plătit impozit pentru asigurările de sănătate de stat...

Cei de la CAS spun că nu pot face acest lucru, pe motiv că „nu au protocol" cu celalte instituţiii. Iar cei de la ANAF... nu îşi bat capul. În schimb, şeful Finanaţelor Publice din Braşov, Lucian Voinescu, a spus că lista cu datornici dată publicităţii de CJAS nu a tercut pe la ei, de la ANAF; pentru a fi verificată, ci a fost trimisă direct de la ANAF către CNAS, care la rândul ei a transmis-o CJAS Braşov. „La cazurile semnalate, este posibil să se fi strecurat erori, ca şi la alte cazuri de altfel. Această listă trebuie verificată. Nu a venit prin noi, nouă ni s-a solicitat doar să o publicăm. Nu ştim nimic despre ea". Aşa că nici în curtea Ministerului de Finanţe nimeni nu-şi bate capul că sute de mii de oameni din toată ţara sunt purtaţi pe drumuri.

Fără notificări individuale!?

Pe de alt parte, CAS Braşov nu a făcut notificările individuale, şeful instituţiei, Elemer Wusinczky, invocând faptul că nu are bani prevăzuţi în buget pentru această activitate. Cu atât mai mult cu cât, la nivelul CAS Braşov, cheltuielile pentru internet, telefonie, poştă etc. s-au redus cu 17%. La finele anului trecut au fost trimise 8.000 de notificări individuale, câte personae erau pe lista ANAF. În acest an, pentru cele 30.000 de persoane de pe listă, cheltuielile ar fi depăşit 1,5 miliarde de lei vechi, motiv pentru care s-a trecut la „notificarea" colectivă de pe site-ul instituţiei...

CITEŞTE ŞI:

30.000 de braşoveni au ajuns bătaia de joc a CAS Braşov

„Adevarul de Seara“  a sesizat Avocatul Poporului

Braşovenii înjură printre dinţi la cozile CAS Braşov

Încep să „curgă“ plângerile la Poliţia Braşov

CAS Braşov vrea să o execute silit pe Elodia

CAS Braşov o tot bagă şi o scoate... online

„Adevărul“ Braşov solicită demisia directorului CAS, Elemer Wusinczky, şi scuze publice

CNAS trimite comisie de anchetă la Casa Asigurărilor de Sănătate Braşov


Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările