Braşov: Mărturisiri şocante dintr-un cimitir programat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Rogoz (stânga) şi Nicolae Purcărea (dreapta) au fost în coloniile de concentrare, foto: Stelian Grăjdan.
Ştefan Rogoz (stânga) şi Nicolae Purcărea (dreapta) au fost în coloniile de concentrare, foto: Stelian Grăjdan.

Ştefan Rogoz şi Nicolae Purcărea au stat câţiva ani în coloniile de concentrare construite pe şantierul Canalului Dunăre Marea Neagră, comandate de Stalin.

CITEŞTE ŞI:

20 de ani în închisorile comuniste

Nicolae Purcărea a petrecut 20 de ani în închisorile comuniste

Octav Bjoza „predă" unei întregi ţări lecţia de demnitate

Nicolae Purcărea avea 29 de ani când a fost arestat pe motiv că ar lupta împotriva regimului. După ce a stat câţiva ani în închisorile comuniste a fost condamnat la muncă silnică la Canalul Dunăre Marea Neagră, unde a trăit apogeul umilinţei.

Prima brigadă la care am lucrat a fost «Slăbănogii din Capernaum». Eram atât de slabi încât a trebuit să ne ţină o lună de zile la grădina de zarzavat, la refacere. Aveam 35 de kilograme. La grădină, primul lucru pe care îl făceam, pe furiş, era să înfulecăm ardeii, morcovii, tot ce găseam", îşi aminteşte Nicolae Purcărea.

De la Canal l-au dus la Craiova ca să-l judece. A trecut pe la Jilava şi a ajuns, în final, la Gherla, la reeducare şi la izolare pentru că a continuat să demaşte ororile comuniste. „Noroc că a murit Stalin şi ne-au scos de acolo. Eram TBC-işti, mortăciuni cum a zis cineva. Un lucru ciudat s-a întâmplat acolo: nu ştiu cum m-am vindecat eu de TBC, fără medicamente", a încheiat Nicolae Purcărea. Bătrânul a ajuns la vârstă de 87 de ani, iar povestea sa nu ar încăpea într-un singur roman.   

 Cărau tone de piatră

Ştefan Rogoz a fost şi el luat prin surprindere de arestare. Nu de puţine ori a crezut că va muri şi nu şi-a imaginat că va ajunge vreodată la vârsta de 86 de ani.

Aveam normă la canal. Trebuia să sapi patru metri cubi de piatră şi să-i cari cu roaba la 80 de metri, către malul Dunării unde se făcea taluzul", spune Ştefan Rogoz. După lagărele de la canal, a fost dus în lagărul de la Oneşti, unde se construia un combinat chimic. Şi-a petrecut aproape trei ani din viaţă în înschisorile comuniste.

Cei doi deţinuţi politic s-au întâlnit la Muzeul „Casa Mureşenilor", unde a fost vernisată expoziţia „Canalul Dunăre - Marea Neagră. Un cimitir programat".

Expoziţia oferă informaţii depsre viaţa şi moartea de la Canal, acesta fiind cunoscut şi ca un „mormânt al burgheziei româneşti". Expoziţia poate fi vizitată până în 12 noiembrie.

Expoziţia comemorativă  este realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului în colaborare cu Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România, Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale şi Fundaţia „Konrad Adenauer". Expoziţia este itinerantă şi face parte din Memorialul de la Sighet.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite