FOTO Şcheiul, cel mai vechi cartier din Braşov. Poiana a ajuns de la un mic cartier la staţiune de lux. Răcădăul, un boom imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcheiul este cel mai vechi cartier al Braşovului. FOTOArhivă.
Şcheiul este cel mai vechi cartier al Braşovului. FOTOArhivă.

Cele mai vechi cartiere ale Braşovului sunt Şcheiul şi Poiana Braşov. Urmează apoi cele construite pe vremea comunismului. Steagu Roşu (acum Astra) şi Tractorul şi-au primit numele după uzinele din zonă. Cel mai nou mare cartier este Răcădăul (acum Valea Cetăţii) care este şi cel mai căutat de cumpărătorii de locuinţe.

Numele de Schei (şcheau) era folosit pentru a denumi cartiere de credincioşi de rit slavon. De-a lungul timpului localitatea a fost menţionată sub diferite nume: „Şchei” (1595), Scheu Braşovului, oraşul Schei lângă Cetatea Braşovolui (1700, Şchei de lângă Braşov (1701), Şchiiaii Braşovului (1708), Bolgaria Braşovului (1723), Şchei lângă cetate Braşovului unde-i zic Bolgara, Şchiai (1724), obştea din Bolgarseghi (1773), sărăcimea obştii Bolgarsegului (1774), Bolgarsec, Biserica Bolgarseghiului (1813), Bolgarsechi (1816), Bolgarsăchiu (1817). În final denumierea de Şchei a rămas în istorie.

Mulţi istorici spun că numele de Şchei a fost dat după salahorii bulgari veniţi să lucreze la construcţia Bisericii Negre. Istoricul Sextil Puşcariu, dar şi alţi istorici contemporani contrazic această ipoteză şi spun că numele de Şchei a fost dat de comunitatea românească care locuia aici înainte de 1.400.

Şcheiul este astăzi cartierul istoric al Braşovului, un veritabil obiectiv turistic, locul în care a luat fiinţă legenda Junilor, o tradiţie care astăzi este unică în lume. Tot de Şchei se leagă şi înfiinţarea primei şcoli româneşti în curtea Bisericii Sfântul Nicolae în 1495. Tot în Şchei se mai află Biseirca Sfânta Treime, dar şi Piaţa Unirii, două veritabile obiective turistice.

Poiana Braşov, de la cartier la staţiune de lux

Poiana a fost din vechi timpuri destinaţia drumeţiilor şi a practicării sporturilor de iarnă. Localitatea este atestată documentar din 1427. Sciorii au urcat prima dată în Postăvarul în 1895, iar în 1906 în Poiană a avut loc primul concurs de schi. În 1951, la Poiana Braşov, au loc Jocurile Mondiale Universitare de iarnă. Cu această ocazie, se dă în folosinţă un modern hotel al sporturilor şi primul teleferic - Poiana-Postăvarul - pe o lungime de 2.150m. După 1990 în Poiana Braşov s-au construit zeci de hoteluri şi vile. Astăzi, chiar dacă teritorial este tot un cartier al Braşovului, Poiana Braşov este considerată staţiune turistică de interes naţional. Are cele mai bune pârtii din ţară, dar şi cele mai mari preţuri.

Cartierul Răcădău, un boom umobiliar

Valea Cetăţii  (Răcădăul) este un cartier aflat în sudul municipiului.  Numit şi Răcădău, în Valea Cetăţii au existat fortificaţii dacice demolate însă în anii 1980 cu prilejul construirii unui nou cartier de blocuri. Pierderile pentru istoria Braşovului şi a culturii dacilor sunt inestimabile. Astăzi, deşi fără vad comercial prea mare, Valea Cetăţii este considerat un cartier de lux, datorită locuinţelor spaţioase şi a învecinării cu zonele verzi ale oraşului.

Asta (fost Steagu Roşu) şi Tractorul sunt două cartiere care au fost denumite după numele marilor uzine din zonă, respectiv Roman (fostă Steagu Roşu) şi Tractorul. Bartolomeul, un cartier mărginaş a fost denumit după  biserica cu acelaşi nume din Zonă. Timiş-Triaj a fost denumit după un râu din zonă.

Pe aceeaşi temă:

Personalităţile care au dat nume străzilor Braşovului

Numele Braşovului, disputat de mai mulţi istorici

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite