Braşovul poate accesa fonduri europene de 750 de milioane de euro. Autorităţile vor gondolă spre Poiana Braşov şi transformarea centrului în pietonal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii ADR Centru au făcut o vizită la Braşov şi au lăudat oraşul de sub Tâmpa care a reuşit să atragă cele mai multe fonduri europene din Regiunea Centru. Pentru următorii şase ani Braşovul au putea accesa 750 de milioane de euro. Printre proiectele prioritare se numără investiţiile în turism şi infrastructură.

Primăria vrea o gondolă spre Poiana Braşov şi două tuneluri rutiere, unul în zona Graft-După Ziduri, iar celălalt pe sub muntele Tâmpa spre Răcădău. Această investiţie ar transforma tot centrul oraşului în pietonal la fel cum este în marile oraşe occidentale.  

Tunelurile ar urma să fie în zona Bastionului Graft şi a Turnului Negru, tocmai pentru a proteja cele două monumente istorice. Şoseaua ar urma să pornească din Livada Poştei şi să ocolească actualele străzi Mureşenilor şi George Bariţiu, pe lângă pădure, prin zona După Ziduri, şi să iasă pe la Maternitate peste pârâul Graft, unde ar urma să fie şi cel de-al doilea tunel. Pentru acest proiect s-au putea obţinere bani europeni. Râşnovul a obţinut finanţare pentru un proiect similar.

Tot în cadrul acestui proiect se va construi şi prima parcare verde din Braşov, în spatele bibliotecii judeţene. Parcarea ar urma să aibă 348 de locuri, iar construcţia să se realizeze pe Dealul Warthe, exact în spatele clădirii bibliotecii. Aceasta va fi integrată în peisaj şi singurele lucruri vizibile vor fi intrarea (care se va face din actuala parcare din Livada Poştei printre clădirea bibliotecii şi cea a transformatorului), dar şi lateralele fiecărui nivel, care vor fi dispuse în trepte. Acoperişul parcării va fi înierbat, astfel că zona va arăta în continuare ca un deal, dar în interiorul său vor fi amenajate cele patru niveluri, fiecare dintre acestea urmând să aibă o suprafaţă de aproape 3.000 de metri pătraţi.

Telegondola spre Poiana Braşov este o idee mai veche a edililor. Staţia de plecare a telegondolei ar urma să fie construită, undeva în spatele Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”, pentru a exista un traseu mai scurt către Poiana Braşov. În această zonă se va amenaja şi o parcare supraterană, astfel că turiştii îşi vor putea lăsa maşina în oraş şi vor putea ajunge mult mai uşor în staţiune. Modificarea vine ca urmare a complicaţiilor financiare pe care le presupune acest proiect. S-a luat decizia schimbătii traseului pentru a diminua costurile care acum ar ajunge la 6 milioane de euro.

image

Circuit de Formula 2  la Tărlungeni

Un alt proiect mare este Transilvania Motorland va aduce în judeţul Braşov prima pistă de formula 2 din ţară. Construcţia Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Aplicată „Transilvania Motorland" se va întinde pe o suprafaţă de 56 de hectare. Aceasta se va construi la aproximativ 15 kilometri de Braşov, în zona târgului auto şi a poligonului auto din comuna Tărlungeni. Pilotul braşovean de Formula 2 Mihai Marinescu a fost unul dintre cei care a contribuit la realizarea proiectului prin experienţa sa. El a fost nominalizat de către beneficiarii Centrului ca Ambasador Internaţional al „Transilvania Motorland" şi va fi primul pilot care va testa pista. Investiţia se ridică la 20 de milioane de euro.

Primăria mai are în plan şi pasaj suprateran peste calea ferată care să facă legătura între DN 13 şi strada 13 Decembrie şi realizarea unui nod rutier în apropierea capătului de la Saturn (zona Policlinii Astra), proiect ce include şi construcţia unui pasaj care să facă legătura cu cimitirele de peste linie.

Pe aceeaşi temă:

Braşovul are de trei ori mai mulţi turişti decât Sibiul

Braşovul este printre oraşele cu cele mai bune condiţii de locuit

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite