Braşovul, exclus de pe harta judeţelor unde se face fertilizarea in vitro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Braşovul este, la nivel declarativ, pol de creştere economică al Regiunii Centru. Din păcate, situaţia reală este cu mult departe de acest deziderat. Reţeaua sanitară este departe de nivelul de top naţional, iar existenţa unei facultăţi de medicină nici măcar nu contează, pentru a accesa fonduri în cadrul unor programe naţionale de sănătate.

Din cauza condiţiilor restrictive, nicio unitate medicală din Braşov nu poate accesa programul naţional de fertilizare in vitro. Cuplurile care vor să beneficieze de fertilizare in vitro gratuită vor fi nevoite să se adreseze altor centre din ţară.  

În perioada 23-27 mai 2011, unităţile sanitare din întreaga ţară, care doresc să acceseze programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer se pot înscrie la Ministerul Sănătăţii. Unităţile sanitare de stat sau private trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: trebuie să aibă acreditare valabilă pentru activitatea de utilizator de celule şi ţesuturi umane în scop terapeutic, acte doveditoare prin care personalul medico-sanitar îşi exercită profesia în cadrul unităţii sanitare, documente care atestă pregătirea specialiştilor în domeniul embriologiei umane şi să facă dovada realizării, începând cu data de 1 ianuarie 2010, a minimum 50 de proceduri de fertilizare in vitro şi embriotransfer.

Condiţiile impuse de minister scot din start din cursă unităţile medicale braşovene. Chiar dacă la Maternitatea din Braşov se realizează fertilizări in vitro de doi ani şi jumătate, iar numărul intervenţiilor realizate aici este de ordinul sutelor, spitalul nu va intra în programul guvernului. „Laboratorul de fertilizare in vitro de la maternitate nu poate accesa programul ministerului pentru că spitalul nu are acreditarea necesară. De altfel, singurul departament de stat acreditat la nivel naţional este cel de la Giuleşti. Restul, sunt private", a explicat dr. Flavius Gliga, de la Maternitatea Braşov.

Nici privaţii din Braşov nu intră în program

Condiţiile Ministerului Sănătăţii sunt greu de îndeplinit chiar şi de clinicile private din Braşov. „Clinica Eva va avea din toamnă propriul centru de fertilizare, cu o investiţie de 400.000-500.000 de euro. Un centru nou creat nu are însă cum să aibă deja la activ 50 de proceduri de fertilizare. Condiţiile restrictive nu dau nicio posibilitate Braşovului să intre în program", a declarat Aurel Ionel, managerul Clinicii Eva.

Nici Clinica Regina Maria nu are cum să intre în programul ministerului. „La Braşov, ne axăm pe obstetrică-ginecologie şi neonatologie. Nu excludem înfiinţarea unui centru de fertilizare in vitro, dar acesta nu se află pe lista planurilor noastre apropiate", a spus Wargha Enayati, managerul Centrului Regina Maria.

Braşovenii merg în alte oraşe

Cuplurile sterile, care doresc să beneficieze de program, îşi pot depune dosarele, din 15 iunie, direct la unităţile medicale alese, dacă se încadrează anumitor condiţii. Bugetul programului este de 4.000.000 de lei. Ministerul Sănătăţii susţine financiar o sigură procedură de fertilizare, în limita a 1500 de euro, de cuplu, dacă fertilizarea a fost urmată de naştere. Anul acesta vor putea beneficia de program aproximativ 800 de cupluri. Fără programul ministerului, cea mai ieftină fertilizare costă acum 3000 de euro.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite