Braşovul este un oraş liniştit în ceea ce priveşte infracţiunile cu violenţă. Furturile sunt însă la putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sute de hoţi sunt prinşi în fiecare an la Braşov. FOTOArhivă.
Sute de hoţi sunt prinşi în fiecare an la Braşov. FOTOArhivă.

Dacă infracţiunile grave cu violenţă sunt în scădere în ultimii ani la Braşov, iar oraşul poate fi considerat sigur din acest punct de vedere, hoţii încă le dau bătăi de cap poliţiştilor.

Zona centrală este preferată de hoţi deoarece este şi cea mai aglomerată şi plină de turişti. Zonele unde hoţii operează cel mai des sunt parcul Titulescu şi Livada Poştei. Nici Centrul vechi nu este scutit de infractori, care se orietează spre furturi din locuinţe părăsite sau nelocuinte. Şi furturile din maşini sunt destul de multe. Hoţii iau de obicei lucrurile pe care proprietarii le lasă la vedere. 60% dintre furturi sunt din cauza neglijenţei proprietarilor.

Cei care vor să petreacă în localurile din zona centrală trebuie să fie cu ochii în patru după portofelele. Hoţii operează şi în restaurante şi baruri. Ei stau cu ochii pe haina clienţilor şi reuşesc foarte subtil să sustragă portmoneul aflat în buzunarul hainei.

Casele din Stupini, în vizor

Poliţiştii Secţiei 2 se confruntă în schimb cu furturile din locuinţe. Hoţii le preferă pe cele aflate în construcţie, iar zona cea mai frecventată este cartierul Stupini. Fură tot ce găsesc, începând de la materiale de contrucţii până la scule. De cele mai multe ori, prejudiciul este greu de recuperat, fiindcă hoţii le valorifică imediat. Cele mai liniştite zone de pe raza Secţiei 2 Poliţie sunt cele de case, cum ar străzile Horia, Cloşca şi Crişan, Warthe şi Şirul Livezii.

O altă problemă o reprezintă şi zona din faţa gării Braşov. Mulţi dintre „clienţii" poliţiştilor vin cu trenul de la Augustin, Apaţa sau Tărlungeni. Vin la Braşov, fură şi pleacă înapoi acasă. Sute de hoţi sunt deja în bazele de date ale poliţiştilor.

Cartierul Noua s-a liniştit

Dacă în urmă cu 20 de ani Cartierul Noua era unul rău famat, plin de interlopi, acum zona s-a liniştit. Poliţiştii Secţiei 4 se confruntă şi ei tot cu furturile din autoturisme, dar şi distrugeri de auto. În ciuda reputaţiei de odinioară, Cartierul Noua are acum printre cele mai mici rate ale criminalităţii.

Şi la Secţia 5 din Cartierul Astra predomină furturile din autoturisme, dar nu lipsesc nici cele din locuinţe, din societăţi comerciale sau de cabluri telefonice. Zonele vizate sunt cartierele Florilor, Craiter şi zona de blocuri din cartierul Astra. Nici societăţile comerciale nu scapă de hoţi, care fură începând de la produse alimentare până la bunuri de toate tipurile.

Agresorii s-au mutat pe internet

Şi acum la Braşov mai circulă legenda temutului parc Tractorul. Femeile evitau noaptea să meargă prin parc după ce mai multe braşovence au fost violate. Agresorii profitau de faptul că multe femei scurtau drumul spre casă prin tunelul de gară. Acum zona a fost refăcută, parcul modernizat, iar numărul infracţiunilor a scăzut simţitor. Şi cartierele Noua şi Triaj au fost considerate în trecut a fi zone periculoase. Poliţiştii spun că acum nu se poate vorbi la Braşov de o zonă preferată de obsedaţii sexual. În medie, anual, la Braşov, au loc 18-19 cazuri de agresiune sexuală. Din păcate în multe dintre ele agresorii sunt cunoscuţi ai victimelor, iar în familiile dezoganizate chiar rude.

Mai nou, agresorii sexuali s-au mutat pe internet de unde îşi racolează victimele. Poliţiştii le sfătuiesc pe femei, mai ales pe adolescente care sunt naive, să nu posteze poze provocatoare pe internet, să nu ofere informaţii despre identitatea lor necunoscuţilor cu care vorbesc pe internet şi mai ales să nu accepte întâlniri cu necunoscuţi. Părinţii trebuie şi ei să îşi supravegheze copiii şi să verifice cu cine stau de vorbă în mediul online. Poliţiştii le îndeamnă pe femeile care au căzut victime ale obserdaţilor sexuali să lase ruşinea la o parte şi să depună plângere.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite