Braşovul vrea să se mute în subteran. Edilii au în plan mai multe pasaje şi parcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edilii vor să transforme centrul oraşului în pietonal.FOTO Adevărul.
Edilii vor să transforme centrul oraşului în pietonal.FOTO Adevărul.

Edilii şi-au făcut planurile pentru următorii şase ani. Au depus mai multe proiecte menite să fluidizeze traficul în centrul oraşului.

Primul dintre pasaje, care a fost inclus în seria proiectelor pentru care se va cere finanţare europeană, ar urma să fie realizat în zona „Modarom“, pentru a fluidiza circulaţia pe Bulevardul Eroilor. Trecerile de pietoni de pe această arteră ar urma să dispară. Costurile necesare execuţiei au fost estimate la aproximativ 15 milioane de lei. Pe noua lista de proiecte a mai fost propus un nou pasaj şi în zona Magazinului Star, pentru care, deocamdată, nu a fost estimat şi un cost al lucrărilor. Seria continuă cu un pasaj subteran pietonal în zona Gării, o investiţie de peste 22 de milioane de lei, iar ultimul pasaj este propus pentru a fi amenajat în apropierea sensului giratoriu de la Poienelor, pentru a fluidiza circulaţia la intrarea în oraş dinspre Capitală şi ar fi şi cel mai scump, 36 de milioane de lei, scrie bzb.ro.

Pietonal în centru

În Piaţa Sfatului vor fi schimbate toate reţelele de utilităţi să fie schimbate, iar pavajul va fi înlocuit acolo unde este nevoie. Piaţa Enescu va fi şi ea amenajată şi în zonă nu se va mai putea parca.

Întreaga stradă Michael Weiss va deveni pietonal şi vor exista terase la fel ca şi pe strada Republicii. „Pe porţiunea semi-pietonală trotuarul se va decapa şi se va aduce la acelaşi nivel cu actuala parte carosabilă. Strada va fi apoi pavată, la fel ca şi în porţiunea pietonală, avînd şi un sistem de colectare a apelor pluviale, pe centru. La fel ca şi cei care îşi parcau maşinile pe Michael Weiss, şi cei care au spaţii de parcare în Piaţa Enescu vor primi alte locuri în parcarea din spatele hotelului Aro Palace, unde cel mai probabil se va diminua parcarea publică “, a explicat purtătorul de cuvînt al primăriei, Sorin Toarcea

Parcare sub Parcul Central

Proiectul nu este unul nou, dar cum la bugetul local nu au fost fonduri, edilii speră să obţină fonduri euroepene.

„Există deja un plan pentru o parcare sub Parcul Nicolae Titulescu, iar eu am propus ca pentru a extinde zona pietonală să legăm această parcare de un pasaj rutier subteran care să fie pe sub actuala stradă Nicolae Iorga, respectiv să pornească de undeva din zona clădirii SIF (SIF Transilvania, cu sediul pe Nicolae Iorga – n.red.) şi să ajungă la Cercul Militar”, a explicat viceprimarul Adrian Atomei.

Pe lista de proiecte propuse de edili se mai regăseşte şi înfiinţarea unui centru de pregătire pentru salvamontişti, o ocolitoare pentru zona metropolitană (Ghimbav – Codlea, conexiune cu ocolitoarea Braşovului), dar şi o bază sportivă regională, care ar putea fi amplasată în locul fostului Stadion Municipal.

Şosea cu tuneluri, pe După Ziduri

Un proiect de amploare al Primăriei Braşov, care intenţionează ca, după modelul marilor metropole, centrul oraşului să fie doar pietonal, propune o variantă de ocolire a zonei, pe la marginea pădurii de După Ziduri şi peste pârâul „Spurcata“

Tunelurile ar urma să fie în zona Bastionului Graft şi a Turnului Negru, tocmai pentru a proteja cele două monumente istorice. Şoseaua ar urma să pornească din Livada Poştei şi să ocolească actualele străzi Mureşenilor şi George Bariţiu, pe lângă pădure, prin zona După Ziduri, şi să iasă pe la Maternitate peste pârâul Graft, unde ar urma să fie şi cel de-al doilea tunel. 

„Această lucrare reprezintă ultima etapă din programul pe care l-am început în anul 2004, acela de a reda vechii cetăţi a Braşovului farmecul de altădată. Am început cu transformarea străzilor din centrul istoric în zone pietonale, înlocuirea asfaltului cu piatră naturală, iluminatul public se face acum cu lampadare, care se încadrează în arhitectura zonei, mobilierul urban este adaptat la această zonă istorică. Am înlocuit autobuzele de mare capacitate cu cele de mică capacitate, am interzis traficul greu în centrul istoric“, a precizat primarul George Scripcaru.

Parcare supraetajată la Bibliotecă

Conform proiectului propus, actuala alee pietonală de După Ziduri nu ar fi desfiinţată. Tot în cadrul acestui proiect este prevăzută construirea unei parcări multietajate în zona Bibliotecii Judeţene. Capacitatea parcării propuse este de 322 locuri, repartizate pe 4 niveluri.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite